25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

CHP'den karşı atak!

Cumhuriyet Halk Partisi anayasa değişiklik taslağına alternatif olarak 6 maddelik öneri paketi hazırladı

.CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay, AKP'nin Anayasa değişikliği taslak metnine karşı, parti tüzük programlarından 6 maddelik özet sunmak üzere TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "CHP'nin söyleyeceği bir şey yok, cevabı yok kaçıyorlar" şeklindeki sözlerini anımsatarak, CHP'nin 334 sayfadan oluşan programından 6 maddelik çalışmalarından özet sundu. CHP'nin Anayasa değişikliği taslak metnine karşı şu hatırlatmalar yapıldı:


Hukuk devleti-hukukun üstünlüğü

CHP, ülkede hukukun üstünlüğünü egemen kılmaya kararlıdır. Hukuk devletini, hukukun üstünlüğünü kabul eden, yurttaşların tarafsız yargının güvencesi altında bulunduğu, devletin eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğu bir yönetim biçimidir. Anayasa'nın evrensel hukuk devleti normları ile uyuşmayan maddeler değiştirilecek.

 

Yargı bağımsızlığı

Adalet Bakanının HSYK Başkanlığından, Bakanlık Müsteşarının bu kurulun üyeliğinde çıkarılması sağlanacaktır. Kurul üyelerini yargı üyeleri tarafından seçilmesi sağlanacaktır. Hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatma yetkisi Adalet Bakanlığından alınarak HSYK'ye verilmesi için gerekli Anayasa değişikliği yapılacaktır.HSYK kendi başkanını kendisi seçecektir.


Temel hak ve hürriyetler

Toplumsal cinsiyet ayırımcılığına son vermek için Kadınlara karşı her türlü ayırımcılığın önlenmesi sözleşmesi ile kadın hakları alanında Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslar arası sözleşmelerin, toplumsal yaşama ve hukuk sistemimize yansıtılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacaktır.


Sendikal haklar

Kamu çalışanlarının sendikalaşma ve grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakları, ilgili İLO 87 ve 98 sayılı sözleşmelerindeki esaslara göre yeniden düzenlenecektir.


Siyasi partiler

Gençlerin ve kadınların siyasi partilerde siyasette aktif olarak yer almaları sağlanacaktır. Siyasi Etik Kurulu kurulacaktır. Milletvekillerinin yapacakları işler yeniden belirlenecektir.


Milletvekili dokunulmazlığı

Anayasa'da gerekli değişiklikler yapılarak, milletvekili dokunulmazlığının sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması, diğer faaliyetler ile adi suçlara karşı koyucu işlevinin kaldırılması öncelikli hedefimiz olacaktır.

 

Şahin'e 'iade et' çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'da Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'e yaptığı çağrıda, "Anayasa'nın değiştirilmez maddelerini hedef alan, Anayasa değişikliği taslak metninin kabul etmemesini ve AKP'ye aynen iade etmesini istiyoruz. Bir Meclis Başkanına yakışan bu olacaktır" dedi.

 

...
Yayın Tarihi : 26 Mart 2010 Cuma 20:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?