22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

CHP'li Selvi'den Köşk yorumu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığını koymayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Siyasi partilerde Kurban Bayramı dolayısıyla yapılan bayramlaşma çerçevesinde CHP'yi, DSP, ANAVATAN, AKP, Saadet Partisi, BBP, Genç Parti, İP, DYP, HÜRPARTİ, MHP ve SHP heyetleri ziyaret etti. Ziyaretçileri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı ile Parti Meclisi üyesi Ayhan Yalçınkaya ağırladı. CHP'ye ilk olarak, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Erçelebi başkanlığındaki DSP heyeti ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin konuşulduğu ziyarette Selvi, 2007 yılının seçim yılı olacağını, ancak gerginlik ve huzursuzluğun büyük boyutlara ulaşacağını kaydetti. DSP'li Erçelebi de TBMM'de cumhurbaşkanı adayı konusunda bir uzlaşma olmazsa AK Parti'nin, yeni Cumhurbaşkanı ile şu ana kadar Çankaya Köşkü'nden dönen tüm yasaları, gece gündüz geçireceğini belirtti. Erçelebi, “Bu da büyük kaosa yol açar” diye konuştu.

CHP'yi, DSP'nin ardından Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş başkanlığındaki ANAVATAN heyeti ziyaret etti. Bu ziyarette ise Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesi konuşuldu. Sarıbaş, Türkiye'nin ve komşularının çok zor günler geçirdiğini belirterek, ABD ile dost olanların sonunun belli olduğunu, Türkiye'nin tek dostunun yine kendisi olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

CHP'li Selvi, “Yalan üzerine başlatılmış bir savaş, dünyada ibretle izlenen bir olay. ABD'nin, 'demokrasi ve özgürlük getireceğiz' sözleri de ibretle izlendi” dedi. Saddam Hüseyin'in, Müslümanlar için kutsal günlerden olan arife günü asılmış olmasının önemli olduğunu belirten Selvi, Saddam'ın asıldığı günün, Hristiyanlar için de Noel nedeniyle kutsal olduğunu belirtti. Selvi, “Israrla, provokatif bir anlayışla astılar. Onlar mutlu oldu, İslam alemini huzursuz ettiler” dedi.

Sarıbaş da bundan, İslam aleminin, Irak halkının ve öncelikle Türkiye'nin ders çıkarması gerektiğini söyledi. Cevdet Selvi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığını koymayacağı kanaatinde olduğunu belirterek, “Koskoca bir ülkeyi yeni bir kaosa götürme cesaretini bulamayacak. Tayyip bile olsa bu riski bu millete reva görmeyeceği kanaatindeyim. Türkiye, halkın iradesine gidilecek bir yöntem bulmalıdır. Dilerim, daha tehlikeli bir sonuca gitmeden aklıselimi kullanan olur” dedi.

SAADET PARTİSİNİN ZİYARETİ

CHP'ye daha sonra Genel Başkan Yardımcısı Mete Gündoğan başkanlığındaki Saadet Partisi heyeti geldi. Yine Saddam'ın idamının gündeme geldiği ziyarette konuşan Selvi, Irak'ta bir insanlık suçu işlendiğini belirterek, Saddam Hüseyin'in arife günü idam edilmesini “provokasyon” olarak niteledi. Selvi, bu kadar hassas bir dönemde, Türkiye'yi yönetenlerin “hiç hassasiyet göstermemesinden” rahatsız olduklarını ifade etti.

Mete Gündoğan da cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini belirtti. AKP'yi eleştiren Gündoğan, “Milli görüş gömleğini çıkardılar, Amerikan bezinden mi nedir üzerlerine bir hırka giydiler” dedi.

-BBP'DEN İKTİDAR ÖNERİSİ-

CHP'yi, BBP heyetinin ziyaretinde de cumhurbaşkanlığı seçimi ve Başbakan Erdoğan'ın aday olup olmayacağı konuşuldu. Selvi'nin, Erdoğan'ın aday olmayacağı görüşünde olduğunu söylemesi üzerine BBP Genel Başkan Yardımcısı Halil Mert, “Bence kesin aday olacak” dedi.

CHP'nin muhalefetini eleştiren Mert, “Partinizin tavrı AKP'ye daha çok puan kazandırıyor. Milletimiz her zaman mazlumun yanında yer alıyor. CHP eleştiri dozunu millete ters düşmeden yaparsa daha iyi olur. Bu tavra devam ederseniz AKP'ye daha çok puan kazandırırsınız” dedi.

Bunun üzerine Cevdet Selvi, “Mağduru oynayarak, hiç hak etmediği yerlere geldi ama artık miyadını doldurdu” diye konuştu. Başörtüsü-türban konusunun da gündeme geldiği ziyarette Selvi, buradaki olayın başörtüsü değil, “türban” adı altında bir simge olduğunu belirtti.

“Annem, anneannem gibi başını örtenlerle uğraşacak halimiz yok” diyen Selvi, başörtüsünün, türban adı altında siyasallaştırıldığını, bunu da herkesin artık anladığını belirtti. BBP'li Mert'in, “CHP türbanlılarla barışırsa iktidar olur, barışmazsa iktidar olamaz” demesi üzerine Selvi, “Ben türbana sıcak bakmıyorum” dedi.

GENÇ PARTİ'NİN REKLAMLARI

CHP'yi daha sonra Genç Parti ve İşçi Partisi heyetleri birlikte ziyaret etti.

Bu ziyarette de Genç Parti'nin, televizyon kanallarında yayınlanan reklamları espri konusu oldu.
Cevdet Selvi, Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Arıkan'a, ”Emeklilere 14 ay maaş verecekmişsiniz. 12 aylık maaşı bölüp 14 parçada mı vereceksiniz” diyerek espri yaptı. Selvi'nin, zor durumda olan emekliyi 14 maaşın kurtarmayacağını söylemesi üzerine Arıkan, “Bu bir reklam ama” dedi. Arıkan'ın, “Biz de daha çok reklam var. Üniversite harçları kalkacak. 'Bu iş yürek ister' diye de reklamımız var” sözleri üzerine Selvi, “Sadece yürek olmaz, o iş bir de bilek ister” diye konuştu.

AKP'NİN ZİYARETİ

CHP'yi daha sonra Ankara milletvekilleri Haluk İpek, Faruk Koca ve MKYK Üyesi Orhan Yeğin'den oluşan AK Parti heyeti ziyaret etti. Selvi, ziyarette yaptığı konuşmada, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İdamı kaldıran Türkiye'nin hemen yanı başındaki bir ülkede, özellikle de kutsal bir günde bu idamın yapılmasının yürek sızlattığını söyleyen Selvi, bölgenin huzura kavuşmasını diledi.

Haluk İpek de göreve geldiklerinde Türkiye'nin etrafında bir yangının devam ettiğini, başarılı çabaları sonucu bu yangının Türriye'ye sıçratılmadığını söyledi.

Saddam'ın infazını ve infazın arife günü yapılmasını Türk milletinin vicdanının kabul etmediğini belirten İpek, “Bu süreç artık tarihin yargılaması gereken bir konudur. İnfazla ilgili olayı artık tarih değerlendirecektir” dedi. Cevdet Selvi de emperyalist güçlere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Acıması yok. Dünyada orman kanunu işletiyor. O zaman bizim gibi ülkeler çok daha hassas olmak zorunda. Sadece kendi halkına güveneceksin. Kendi ülkemizin çıkarını düşünmek zorundayız” diye konuştu.

“TAYYİP BEY CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MI?”

Cevdet Selvi, Haluk İpek'e, “Tayyip Bey cumhurbaşkanlığına aday olacak mı?” diye sordu.

İpek, bu yönde verilmiş bir karar olmadığını belirterek, seçime daha vakit varken bu konuların tartışılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Anayasa'nın, her şeyi parlamenter demokrasi üzerine hassas dengelerle kurduğunu ifade eden İpek, “Eğer hukuku zorlayarak, çıkmaz sokaklara doğru hukuk kurallarını sokaklara taşımaya çalışırsak, o zaman parlamenter demokrasiyi yıpratırız. Onun adına parlamenter demokrasi de denmez. Milletten aldığımız vekaleti kullanırız” diye konuştu.

Demokrasinin de yazılı ve yazılı olmayan kuralları olduğunu söyleyen Selvi, her dönemde tıkanan iktidarların erken seçim kararı aldıklarını, halkın iradesine gitmenin de gayet demokratik olduğunu belirtti. Her seçim döneminin, yeni bir umut ve olumlu gelişmelere gebe olduğunu ifade eden Selvi, “İlla 5 yıl zorunluluğu yok” dedi.

İpek ise “Biz 5 yıllığına seçildik. Süreyi tamamlayacağız ve sonunda bunu halka denetlettireceğiz. Ona milletimiz sandıkta karar verecek” diye konuştu. Türkiye'nin bölgesinde sıkıntılı dönemin yaşandığını, kim iktidara gelirse gelsin iktidarın işinin zor olduğunu söyleyen Cevdet Selvi, “Bir de hazırlıklı olmayan bir parti gelirse hele IMF'ye, Türkiye'deki işbirlikçilerine teslim olmak zorunda kalmışsa bu çok ciddi bir olay” dedi.

2007 yılı bütçesini AKP ile beraber yazdıklarını belirten Selvi, “Hiç de öyle umut verici değil. Ciddi bir bunalım var. Ciddi bir bunalım olacak. Hiç bir siyaset adamı, sadece 'ben orada kalayım, partim 1 yıl daha kalsın' hesabı yapamaz. Anayasa ve yasalar bu hakkı verse de ülkeye ne getirir ne götürür hesap etmek zorundadır” diye konuştu. CHP'yi, daha sonra DYP, HÜRPARTİ, MHP ve SHP heyetleri de ziyaret etti.

Ziyaretler sırasında konuklara kolonya, çikolata ve çay ikram edildi, ziyaretçiler de çiçek ve çikolata getirdi.

AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2007 Pazartesi 17:41:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?