28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Çiçek: Kıbrıs-AB tercihinde değiliz

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hükümetin, "(bir tarafta Kıbrıs, bir tarafta AB) gibi bir tercih içerisinde olmadığını" belirterek, "Kim böyle söylerse, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne, bu hükümete bühtanda bulunmuş olur" dedi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında AB konusunu da ele aldıklarını belirterek, son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

"Türkiye'nin özellikle son zamanlarda yaptığı çaba, gösterdiği gayret bu yolun açılmasıdır" diyen Çiçek, Türkiye'nin buna önem verdiğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Yeni bir safhaya geçmek istiyor, yeni bir adım daha kazanmak istiyor ama bunu yaparken de tabiatıyla AB üyesi ülkelerden en başta Güney Kıbrıs Rum tarafı olmak üzere yukarından önümüze kaya yuvarlıyorlar.

Son zamanlarda, Dışişleri Bakanlığımız, Hükümet, Sayın Başbakanımız, Sayın Dışişleri Bakanımızın gerek yüz yüze, gerekse diplomasinin imkanlarını, fırsatlarını ve enstrümanlarını kullanarak yapmakta olduğu iş, bu yolu açmak, hem ülkemizin önünü açmak hem de Kıbrıslı soydaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumaktır. Olup bitenlere bu açıdan baktığımız da yapılanları daha sağlıklı değerlendirme imkanı olabilecektir."

"Nasıl AB politikası bir devlet politikası ise Kıbrıs konusunun da bu ülke vatandaşları gibi çok yakından önem verdiği ve yakından takip ettiği bir politika olduğunu" ifade eden Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu konuda Türkiye'nin temel kabulleri bellidir. Bununla ilgili, hükümet olarak, geçtiğimiz dönemde de gerek referandum öncesi, gerek sonra Kıbrıs konusu her gündeme geldiğinde bu konudaki hassasiyetlerimizi ve temel kabullerimizi hep açıklamışızdır. Bundan da kimsenin tereddüt etmesi gerekmemelidir. Çünkü, Kıbrıs olayı dünden bugüne gelişen bir olay değil."

Her Cumhuriyet hükümetinin bu konuya önem verdiğini anlatan Bakan Çiçek, şöyle devam etti:

"Ama Kıbrıs politikası açısından, oradaki soydaşlarımızın en iyi şekilde varlıklarını sürdürebilmesi, hak ve menfaatlerinin korunması noktasında da en en çok desteği veren hükümetlerin başında da bizim hükümetimiz gelmektedir.

O nedenle, 'bir tarafta Kıbrıs, bir tarafta AB' gibi bir tercih içerisinde bu hükümet değildir. Kim böyle söylerse, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne bu hükümete bühtanda bulunmuş olur. Meselenin böyle bilinmesinde fayda var.

'Peki yaptığınız nedir' derseniz, işte bir taraftan Türkiye'nin temel iki politikasını belli bir denge içerisinde hem Türkiye'nin menfaatlerine hem de Kıbrıslı soydaşlarımızın hak ve hukukunu koruyarak daha ileri bir noktaya götürmektir. Yapılan çalışmalar, diplomasinin imkanlarından, fırsatlarından istifade ile böyle bir neticeyi elde etmeye matuf gayretlerdir."

Çiçek, "Gelinen noktada, Finlandiya'nın önerisinin, yazılı bir öneri olarak sunulup sunulmayacağı ve Mağusa Limanı ile Ercan Havaalanının Türkiye'deki bir hava alanı ve limanla eş zamanlı açılıp açılmayacağı" sorusunu yanıtlarken, bu konuda, herkesin bu Hükümet'e güvenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Dünyanın neresinde hükümet, her konuyu toplum önünde böyle detayına kadar açıklıyor. Böyle bir şey yok. Onun için dikkat ederseniz, dedim ki, 'diplomasinin imkanları ve fırsatları ve enstrümanları içerisinde iki temel hedefi gözeterek, bunlardan bir tanesi Kıbrıslı soydaşlarımızın hak ve hukukunu korumak, bu aynı zamanda Türkiye'nin de menfaatinin korunup kollanmasıdır."

a.a
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2006 Pazartesi 21:50:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?