28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Çiçek: Tezkerenin süresi 1 yıl

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Lübnan'a asker gönderme tezkeresinin "muhtemelen" perşembe veya cuma günü TBMM'ye sunulacağını, asker gönderme yetkisinin bir yıllığına isteneceğini, ancak gerekirse bu sürenin daha sonra uzatılabileceğini açıkladı. 

Başbakanlık konutundaki toplantı sonrasında Bakan Çiçek, AKP Grup Başkanvekili Salih kapusuz ile birlikte TBMM'ye geldi. Kapusuz'un makamında gazetecilerle sohbet eden ikili birtakım bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı.
Çiçek, "Başbakan'ın Balıkesir programı nedeniyle grup toplantısı pazartesi akşam saat 20.00'da yapılacak. Muhtemelen tezkere perşembe veya cuma günü Meclis'e sunulur. TBMM'deki tezkere görüşmeleri açık yapılacak. Süresi bir yıl gerekirse bu uzatılabilecek" diye konuştu. 

Kapusuz ise görüşmelerde bağlayıcığı grup kararı alınmayacağını belirtirken, "Buna ihtiyaç da yok" dedi. Gazetecilerin tezkerede yer alacak bilgilerin ayrıntılı olmamasının muhalefetin tepkisine yol açtığı uyarısı üzerine de net bilgi vermekten kaçınan Çiçek, "Daha önce de bu tip tezkereler var, bunun örnekleri var. İlgili birimlerin bunları tespit etmesi daha doğru olur" dedi. Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hiçbir ülke bizim gibi bu bölgede çalışma yapmadı, Dışişleri Bakanı, Başbakan tüm detayları muhataplarıyla görüştü. Türkiye ilk defa yurt dışına asker göndermiyor, bugüne kadar 29 kere asker gönderdi, bunların içinde Kongo da bulunuyor. Yurt dışına 63 bin 686 asker gönderilmiş. Çok değişik coğrafyalarda Türk askeri gücü var. Siz büyük devletseniz, bölgede güçseniz yanıbaşınızdaki olaylara üçüncü ülke gibi bakamazsınız. Bu konular ilk defa olmuyor, neticede her dönem bu kararlar alınmıştır. Bunun iç politika malzemesi yapılması yanlıştır." 

ANNAN'LA KIBRIS DA KONUŞULUR TABİİ
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yapacağı ziyarette sadece Lübnan'ın mı gündeme geleceğiyle ilgili soru üzerine Çiçek, "Tabii ki Kıbrıs olmadan olur mu? Zaten Türkiye daha önce de BM'den Kıbrıs'la ilgili beklentilerini dile getirdi. Buraya kadar gelmişken Kıbrıs konuşuflmaz mı? Meclis'in olağanüstü toplantısıyla Annan'ın alakası yok" cdiye konuştu.  
anka
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 05:34:30
Güncelleme :30 Ağustos 2006 Çarşamba 05:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yurtsever Vatandaş IP: 195.174.207.xxx Tarih : 30.08.2006 11:30:30
BU TEZKERE ÇIKMALI Kimse ‘vatan evlatlarımızı şehit olmaları için Lübnan’ a göndermek istiyorlar’ edebiyatını yapmasın. İmkanı olan, bir şekilde yolunu bulan, milliyetçi, vatansever geçinen insanların askerlik zamanı gelmiş çocuklarının güneydoğuya, doğuya askerliği çıktığı zaman çocuklarını oraya göndermemek için hangi numaralara başvurduğunu, eğer bunu başaramadıkları zamanda çatışma ortamından uzak askeri mekanlarda askerliğini yapmaları için neler yaptığını hepimiz biliyoruz, tahmin ediyoruz ve şahit oluyoruz. Çatışma ortamına da hiçbir imkanları olmayan, olsa da kullanmak istemeyen gerçek vatan sevgisiyle dolu yavrularımız gidiyor. Kurnazların çocukları değil. Hiç şehit olan para ve mevki sahibi bir vatandaşımızın evladını gördünüz mü. Kaç tanesine şahit oldunuz. En küçük bir bahaneye sarılarak, şeytan diye niteledikleri ABD’ ne bile okumaları için gönderiyorlar. Oranın vatandaşı olmak için can atıyorlar. Bazıları da askerlikten kaçmak, yurt dışında çalışma imkanı bularak kısa dönem askerlik yaparak hem çatışma ortamından kaçmayı hem de askerliği kısa bir sürede ülkeye hiçbir katkı sağlamadan bitirmeyi hedefliyorlar. 

Yurt içi çalışma imkanı bulsalar da yurt dışında okumak, çalışmak daha cazip geliyor. Şimdi tüm siyasilere sesleniyorum. Kimse komplo teorisi üretip, ürettikleri teorinin peşine takılmasın. Irak’ ta yapılan teskere hatası yüzünden, PKK mücadelemizde çok daha fazla şehit verdiğimiz unutulmasın. Irak’ a asker yollasaydık inanıyorum ki daha az şehit verirdik. Hiç bir şehidimizin kanını da ortada bırakmazdık. BM topluluğunun dışında kalarak hiçbir problemimizi çözemeyiz. Bu gün BM topluluğunun ABD’ nin çıkarlarına hizmet ettiği doğrudur. Ama bu oyunu BM topluluğu dışında kalarak çözemeyeceğimiz de bir gerçektir. Bu gün her sorun artık masada çözülüyor. Masadan kaçarak değil.

Hiç kimse vatanseverlik, milliyetçilik naraları atmasın. Lübnan’ a gidecek askerler içinde o nara atanların çocukları olmayacak. Bu ülkenin vatan sevgisiyle dolu, ne yaptığını bilen çocukları ve subaylarımız olacaktır. ATATÜRK’ ün ‘Dünya’nın neresinde bir huzursuzluk varsa bundan Türkiye’ de zarar görür’ sözünü hatırlasınlar. Eğer Lübnan’ da (İnşallah olmaz) şehit verecek olursak, bilinmelidir ki bu şehitlerimiz ülkemizin menfaatleri için olacaktır. Barış gücü içinde yabancı askerlerde ölüm korkusu yoksa, biz de niye olsun. Hizbullahla çatışılacaksa (hiç sanmıyorum) diğer milletlere mensup olan askerler dururken bize niye saldırsınlar. Bu tezkere çıkmalı ve az sayıda da olsa asker göndermeliyiz. Irak’ ta olduğu gibi o bölgede rahatça at koşturmalarına engel olmalıyız. Bu masada biz de olmak zorundayız. Masa dışından bağırıp çağırarak bu problemi çözemeyiz. Saygılarımla.