15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Çiçek'den Tüsiad'da darbe dersi

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, toplumun temel değerlerini bir tartışma konusu yapmayacaklarını belirterek, "Kimsenin demokrasi dışı bir yol izlemesi mümkün değil'' dedi.


Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı. Sabancı Center'de düzenlenen toplantıda TÜSİAD üyelerine anayasa çalışmaları hakkında bilgi veren Çiçek, konuşmasının başında, çok önemli bir topluluğa hitap ettiğini belirterek, Adalet Bakanı olarak göreve geldiğinde, ilk çıkardıkları yasalardan birinin bilgi edinme hakkıyla ilgili kanun olduğunu hatırlattı. ''Sizler vergi veren
insanlarsınız. Sizin adınıza yetki kullananların, sizi yöneten insanların neyi nasıl yaptıklarını, neyi neden yapmadıklarını, neyi, neden dolayı yanlış yaptıklarını sorgulama hakkınız var" diyen Çiçek, Bilgi Edinme Kanunu'ndan herkesin yaralanması gerektiğine değindi. TÜSİAD'ın bu kanunu kullanan kurumların başında geldiğini dile getiren Çiçek, bunun da diğer kurumlara örnek olabileceğini söyledi. Bu konuyu çok önemsediğini dile getiren Çiçek, böylece en önemli konuların konuşulduğunu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmayacağına değindi. Eksik ve yanlış bilgilere dayalı değerlendirmelerin topluma yayıldığını, yanlış önyargıların oluşmasına neden olduğunu belirten Çiçek, "Tarafları buna benzer toplantılarda fikirlerini, düşüncelerini ortaya koyabiliyor. Neyin ne olduğu açık ve berrak olarak ortaya konduktan sonra tartışmalar daha sağlıklı, verimli yapılıyor ve tarafların birbirini anlaması da kolay oluyor" diye konuştu.


Türk milletinin 22 Temmuz'da önemli bir demokrasi sınavı verdiğine değinen Çiçek, seçim öncesi ortaya atılan bir takım spekülasyonları bir tarafa bırakarak, çok önemli bir karar verdiğine değindi. Seçim sonuçlarının dünya ülkeleri tarafında da taktirle karşılandığını dile getiren Çiçek, "Milletimiz artık demokrasiyi mevsimlik bir konu olarak görmüyor. Demokrasiyi daimi bir konu olarak görmüştür. Kimse demokrasi dışı bir yol ve yöntem arzulayamaz. Bugünkü parlamento seçmenin yüzde 55'ini değil yüzde 85'ini temsil ediyor. Bu yapacağımız çalışmalar açısından çok önemli. Önceki parlamentoyla ilgili olarak mecliste sadece iki görüşün temsil edildiği, diğer görüşlere temsil imkanı verilmediği yönünde düşünceler vardı" şeklinde konuştu.


"Seçim sistemi değişmeden vatandaşlar büyük bir olgunlukla ve büyük bir soğukkanlılıkla bu itirazı da ortadan kaldırdı ve parlamentonun her türlü düşünceyi temsil ettiğini gösterdi" diyen Çiçek konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz Türkiye'de her sorunu kanun yaparak çözmek gibi işin kolayına kaçıyoruz. Halbuki milletimiz büyük bir olgunlukla kanunu değiştirmeden böyle bir neticeyi hasıl etti. Böyle bir milletimiz olduğu için ben şahsen gurur duyuyorum. Gerçekten bu millet büyük bir millet. Yeni parlamento göreve başlarken, böylesine olumlu bir atmosferde geçen dönem yapılamayan bir kısım işleri bu dönemde yapmamız lazım. Sorunlar halının altına süpürülerek ilerlenemez. Geçmişte bunlar denendi. Geleceğe sorunlarımızı çözerek
ilerlemeliyiz. 22 Temmuz seçimleri istikrara getirmiştir. Zamanı çok kötü kullanmak gibi bir becerimiz var. Bundan böyle zamanı doğru kullanmak gerekiyor. Önümüzdeki 5 yıllık altın fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz."

İha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2007 Cuma 21:17:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali güneş IP: 78.181.41.xxx Tarih : 21.09.2007 21:40:18

sayın ÇİÇEK böyle giderseniz işiniz gerçekten çok zor kimin kime ders verdiği belli değil. oturun MHP ye dua edin...... milletin söylediklerine de itibar edin yoksa millete kötülük etmiş olursunuz...gerçekten her şey olabilir....