19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Çiçek'ten 'Alevi kararına' imalı cevap

Adalet Bakanı Çiçek, AİHM’nin din dersiyle ilgili kararının Türkiye gerçeklerine uygunluğunun bilinmediğini belirtti. Çiçek "Karar sorunu çözmeyebilir. AİHM, dertlere deva, hastalara şifa mahkemesi haline getiriliyor. Kanserin çözümü de orada aranacak" dedi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı bürokratları, "Alevilerden kendisini Müslüman olarak görmeyenler böyle bir dilekçe verirlerse, bu dersi almaz" derken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Sorunun mücavir alanları var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı da Türkiye realitesine uygun mu bilmiyoruz. Sorunu çözmeyebilir" dedi.

Çiçek, AİHM için "Giderek öyle bir hal alıyor ki, İnsan Hakları Mahkemesi, "Dertlere deva, hastalara şifa, borçlulara eda" mahkemesi haline getiriliyor. Kanserin çözümü de orada aranır hale getirildi" değerlendirmesi yaptı. Çiçek, AİHM kararını şöyle yorumladı:

BİRLİK PROBLEMİ
Din eğitimi problemi olduğunu biliyoruz. Mücavir alanları da var. Bir güvenlik problemi, bir birlik-bütünlük problemi, bir barış ya da husumet konusu, ayrıştıran bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

ALEVİLİK YORUMLARI
Burada kendi içinde bu düşünce içinde olanların bütünlüğü yok. Alevilik konusuna İslamın alt yorumu olarak bakanlar olduğu gibi çok farklı anlam yükleyen sekiz çeşit yorum da var. Siz hangisini esas alarak yapacaksınız. Çok farklı değerlendirmeler var. Türkiye’de din konusu ile ilgili tartışma senelerdir var. Kökten çözemeyiz, ama daraltarak çözülebilir.

SORUNU ÇÖZMEYEBİLİR
AİHM kararı sorunu çözen bir karar mı? Genelde verilen kararların realite ile örtüşmesi lazım. Realite ile örtüşmeyen kararlar sorunu çözmek yerine daha da karmaşık hale getiriyor. Halbuki hukuk sorunu çözmek içindir. O nedenle AİHM kararları önündeki dosya ile alakalı olarak bakıyor. Dosyanın içi iyi doldurulmamışsa, o zaman neticede bir mahkeme kararıdır. Sorunu çözecek bir karar olmayabilir.

İMAMSIZ CAMİLER
On binden fazla camide imam yoktur. Kadro verilmeye kalktı mı "Diyanet Ordusu mu?" deniyor. Peki kadroyu vermediniz o camiler açık. Orada insanlar kendilerine göre kendi hayatlarını yaşamaya çalışıyorlar. Orada ne oluyor, ne bitiyor? Matruşka gibi bir olaydır bu.

KAYIT DIŞINA ÇIKIYOR
12 yaşından küçük çocuklar Diyanet tabelası altındaki devletin denetimi altındaki resmi kurumlara gidemeyince ihtiyaç karışlanamadığı zaman birçok iş kayıt dışına çıkıyor. Niye çocuk İngilizce kursuna gidip, Kuran kursuna gidemez?
Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 04:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?