22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Cumhurbaşkanı Gül'le 'fikir sofrası'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Halman ile "fikir sofrası" olarak adlandırılan öğle yemeğinde bir araya geldi. Aralarında ılımlı İslamın da olduğu pek çok konunun konuşulduğu yemekte bazı konuklar şarap da içti. 

Gül'ün, entelektüeller ve bilim adamları ile periyodik olarak bir araya gelmesini amaçlayan "fikir sofrası" buluşmalarının ilki dün gerçekleşti. Gül'ün Çankaya Köşkü'nde İnalcık ve Halman'a verdiği öğle yemeğine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da katıldı.
İnalcık, yaklaşık 1.5 saat süren yemeğin ardından yaptığı açıklamada ılımlılığın mezhepler arası anlayış farkından kaynaklandığını belirterek, "Aslında ılımlı İslam diye bir şey yok" dedi. Türk devletlerinin Hanefiliği takip ettiğini, El Kaide ve Suudi Arabistan'ın dar anlayışlı Hambeli mezhebini takip ettiğini belirten İnalcık, Hanefiliğin Hambeliliğe göre ılımlı bir yaklaşıma sahip olduğunu ifade ederek, "İslamın itikadı her mezhepte aynıdır, ama muamelat kısmında fikir ayrılığı vardır" ifadelerini kullandı. 

Halman da yurtdışında "Yunus Emre Vakfı merkezleri" kurulmasını sağlayacak enstitü kurulması düşüncesini de ele aldıklarını anlattı. Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü edebiyat eserlerinin yabancı dillere çevrilmesini sağlayan projesi kapsamında az sayıda eser çevrildiğini düşündüğünü belirten Gül'ün, Halman'ın önerisiyle hayatta olmayan yazarlara ait klasikleşmiş Türk romanlarının da yabancı dillere çevrilmesi konusunda da girişimde bulunacağı öğrenildi. 

Halman, bir gazetecinin, "Atatürk'ün Çankaya sofralarında beyaz leblebi ve rakı ön plana çıkarmış. İçki ikram edildi mi?" sorusunu, "Beyaz leblebi yoktu ama şarap ikram edildi. Beş kişiydik, üçü şarap içti. Biz içtik" diye yanıtladı.
İsen de Gül'ün ve bilim adamlarının toplantıdan memnun ayrıldığını belirterek, "İstanbul'da da Cumhurbaşkanlığı'nın Tarabya yerleşkesinde bu faaliyetler yapılacak. İstanbullu önde gelen aydınlarla bu toplantılar devam edecek" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 16:30:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?