16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek?

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasanın 102. maddesinde değişiklik öngören 5. maddesinin oylamasında, 351 kabul, 41 ret oyu kullanıldı. 

AK Parti tarafından hazırlanan ve ANAVATAN'lı bazı milletvekillerinin de
imza koyduğu, Anayasa değişikliği teklifinin ilk turunda, teklifin 5. maddesinin gizli oylamasına 399 milletvekili katıldı. 

Oylamada, 351 kabul, 41 ret, 3 çekimser, 2 boş ve 2 geçersiz oy çıktı.
Teklifin söz konusu 5. maddesine göre, cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak. 

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ikinci oylama yapılacak. 

Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın, birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesiyle yapılacak. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde olacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde cumhurbaşkanı seçilecek. 

Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenecek. Genel Kurulda daha sonra Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesiyle,
Anayasaya getirilen geçici 17. maddenin gizli oylamasına geçildi.
AA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2007 Pazartesi 21:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?