22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Cumhurbaşkanı seçimi bilmecesi

Cumhurbaşkanı seçimi bilmecesi.... Köşk için seçmen listeleri yarın muhtarlıklarda askıya çıkacak....

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği referandum takvimi işlemeye devam ediyor. Ancak TBMM'de referandumdan önce 11. Cumhurbaşkanı'nın seçilmesi halinde ne olacağı belirsizliğini koruyor. YSK Başkanı, referandumdan "halk seçsin" yönünde bir sonuç çıkması halinde yaşanacak sorunla ilgili olarak "Geçici maddenin uygulanabilirliği veya uygulanamaz olması bizi ilgilendiren bir sorun değil. Ortaya çıkartacağı sorunları da Meclis çözecek" dedi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 23. Yasama dönemi milletvekillerinin dün yemin etmelerinin ardından başladı ancak kriz noktasına gelen Cumhurbaşkanı seçimi tartışmaları sürüyor, referandum takvimi de işlemeye devam ediyor.

TBMM’de 11. Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi halinde 21 Ekim’de yapılacak referandumda oylanacak Anayasa değişiklik paketi yeni tartışmaları da beraberinde getirecek. Anayasa değişiklik paketinin 6. maddesiyle getirilmesi öngörülen geçici 19. maddesi hukukçular arasında tartışma konusu oldu. Referandumda değişikliğin kabul edilmesi kararının çıkması halinde, Geçici 19. maddenin, "11. Cumhurbaşkanının" halk tarafından seçmesine yönelik düzenleme içermesi, TBMM’nin seçtiği 11. cumhurbaşkanı görevde olacağı için yeni düzenlemeler yapılmasını gerektirecek. YSK Başkanı Aydın, “Referanduma elimizdeki Anayasa değişiklik paketini sunacağız. Geçici 19. maddeden doğacak sorunu Meclis çözecek. Bizim yapacağımız bir şey yok” dedi.

İKİ TANE 11. CUMHURBAŞKANI

Yargı ve siyasi arenada şimdiden tartışılmaya başlanan geçici 19. madde şöyle: “Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır”.

Yaşanan sıkıntıların aşılıp cumhurbaşkanı seçiminin yapılması halinde 11. Cumhurbaşkanı TBMM’de yemin ederek görevine başlayacak.

Öte yandan işlemeye devam eden referandum takvimi gereği 21 Ekim’de cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği halkoylaması yapılacak.

Değişikliğin kabul edilmesi halinde ilgili geçici madde gereği referandum sonuçlarının Resmi Gazete"de yayınlanmasını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü ilk tur oylaması yapılacak. Ancak bu oylama 11. cumhurbaşkanı seçimi için yapılacak. Böylece yeni seçilmiş hem de 11. cumhurbaşkanı görevdeyken, YSK yeni 11. cumhurbaşkanı seçimi için halk sandık başına gidecek.

YSK: TBMM'NİN SORUNU

YSK Başkanı Muammer Aydın, geçici 19. maddenin yaratacağı soruna ilişkin olarak, “O maddenin yaratacağı sorunları YSK olarak henüz görüşmedik. Sorun bizi ilgilendirmez. Anayasa değişiklik paketinde yer alan tüm maddeler bir bütün halinde referanduma sunulacak. Geçici maddenin uygulanabilirliği veya uygulanamaz olması bizi ilgilendiren bir sorun değil. Ortaya çıkartacağı sorunları da Meclis çözecek” değerlendirmesini yaptı.

Referandum sonuçlanana kadar 11. Cumhurbaşkanı’nın TBMM tarafından seçilmiş olması halinde ortaya çıkacak olan hukuki ihtilafa ilişkin YSK’nın yapabileceği bir şey olmadığını vurgulayan Aydın, “referandum sonuçlanıncaya kadar cumhurbaşkanı seçilmiş olursa yapılacak işleme hükümet karar verecek” dedi.

 

Seçmen listeleri yarın muhtarlıklarda askıya çıkacak....


Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği paketinin 21 Ekimde oylanacağı referandum için seçmen listeleri yarın sabah muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Listeler, 19 Ağustos Pazar gününe kadar askıda kalacak.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği takvime göre, yarın saat 08.00'de askıya çıkacak listeler, 22 Temmuz milletvekili genel seçimindeki listelerden oluşacak ve 19 Ağustosa kadar Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) kapsamında güncellenecek.

Muhtarlık bölgesi askı listelerine veya daha sonra yapılan seçimlerde güncelleştirilen listelere herhangi bir sebeple yazılamamış olanlar, 21 Ekim 1989 tarihinde ve daha önce doğanlar, sürekli oturmak amacıyla başka bir muhtarlık bölgesine taşınanlar, kimlik ve adres bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlar ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunmayanlar, askerlikten terhis olanlardan listede kaydı bulunmayanlar, taksirli suçlardan hükümlü veya tutuklu olduğu halde listeye yazılmayanlar muhtarlıklara başvurabilecek.


aa/anka
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2007 Pazar 13:08:57
Güncelleme :5 Ağustos 2007 Pazar 13:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet özder IP: 85.107.181.xxx Tarih : 6.08.2007 02:57:14
her parti bir aday göstersin bu listede parti amblemi altlarında yer alsın isteyen istediğine böylece kolayca basar...akpden biri seçilmesinde kimseçilirse seçilsin...