22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Cumhurbaşkanını halk seçsin

Baykal'ı eleştirdi: Anayasa'ya 'Cumhurbaşkanını CHP seçer' maddesi koyalım olsun bitsin
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, "Cumhurbaşkanını halk seçmeyecek, parlamento seçmeyecek de kim seçecek? Anayasa'ya, 'Cumhurbaşkanını Cumhuriyet Halk Partisi seçer' diye bir madde koyalım olsun bitsin." dedi. 


Mumcu, partisinin Denizli 9. Olağan İl Kongresinde yaptığı konuşmada, iktidar partisini ve ana muhalefet liderini sert bir şekilde eleştirdi.

Irak politikasında Türkiye'nin iradesini bir yumruk gibi vurması gerektiğini söyleyen Mumcu, bölücü tehdit konusunda hükümetin Amerikan başkanından merhamet dilendiğini ileri sürdü. Mumcu, "Böyle bir ülke bağımsız bir ülke olabilir mi? Kendi bağımsızlığını başkasının himayesine yardımına bağlayan bir ülke bağımsız olabilir mi?" diye sordu.

Türkiye'nin artık uydulaşmış ülke süreci içine girdiğini iddia eden Mumcu, "Milletin gücünü devletin birliğinde demokrasi ile toplarsın. İşleyen bir demokrasiyle milli egemenlik demektir. Biz devlet otoritesiyle idare edilen bir millet olmak istemiyoruz. Millet iradesiyle yönetilen bir devlet istiyoruz. Onun için önce demokrasi diyoruz, önce milletin iradesi diyoruz. Milletin dediği olacak diyoruz." şeklinde konuştu.

Birtakım elit zümrenin millete her türlü dayatmada ısrar ettiğini belirten Mumcu, şunları kaydetti: "Millete kültür, inanç, anlayış, siyasi seçenek dayatıyorlar ve her durumda milleti korkutarak bunu yapıyorlar. Ben buna kumandacılar diyorum. Her şey devletin elinde olsun ki devlete çöreklenerek milletin hak ettiğini millete vermeden gönüllerine göre memleketi idare etsinler. Onlar sadece millete şöyle giyin, böyle giyinme şöyle konuş, böyle konuşma, şöyle inan böyle inanma, şunla idare et bu sana yeter desinler. Bu kumandacı zümresi her şeyi milletten kaçırmaya çok alışmış."

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini söyleyen Anavatan Lideri Mumcu, "Cumhurbaşkanını halk seçsin diyoruz, olmaz diyorlar. O zaman parlamento seçsin diyoruz, o da olmaz. Kim seçecek Cumhurbaşkanını? Halk seçmeyecek, parlamento seçmeyecek de kim seçecek o zaman? Anayasa'ya 'Cumhurbaşkanını Cumhuriyet Halk Partisi seçer' diye bir madde koyalım olsun bitsin. Nasıl olsa tam bir demokrasiden mahrumuz. Yarım yamalak bir demokrasi var. Onu da yarım yamalak olmaktan çıkaralım ki millet demokrasinin falan olmadığını anlasın görsün." ifadelerini kullandı.

"GETİRİN ŞU SANDIĞI MİLLETİN ÖNÜNE, İKTİDAR DA ANA MUHALEFET DE MİLLETTEN KAÇIYOR"

İktidarın da Cumhurbaşkanlığı seçimini bir fırsat olarak gördüğünü ileri süren Mumcu, "İktidar kanadı fırsat bu fırsat. Direksiyon elimize bir geçti. Biz fırsatı ganimet bilelim ganimetimizi de kendi yandaşlarımıza bölüştürelim siyerek seçimi milletten kaçırmaya bakıyor. Getirin şu sandığı milletin önüne, iktidar da ana muhalefet de milletten kaçıyor." dedi.

Mumcu, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili anket çalışmalarını değerlendirirken kullandığı "Bu bizim üslubumuz" sözünü eleştirdi. Mumcu, ''Anadilimize özen göstermek zorundayız. Türkçe bilmeyen bir adam cumhurbaşkanı olmaya kalkmasın. Ayıptır ya. Affedersiniz, demokrasi filan tamam da cumhurbaşkanı olacak adam da en azından anadilini bilsin canım. Adam Türkçe konuşamıyor, 'Cumhurbaşkanı olacağım' diyor. Herhalde usulümüz demek istiyor."

Hükümetin özelleştirmelerini de eleştiren Mumcu, "Bunlara sahip olabilmek için 80 sene bir mücadele verdik. Fedakârlıklarda bulunduk bütün bu fedakârlıklarla biriktirdiğimiz her şey bugün küresel sermayenin malı olurken, onlar patron biz işçi, onlar efendi biz köle durumuna geliyoruz. Biz buna razı değiliz. Buna razı olmayacağız buna teslim olanları da bu millet önce sandığa sonra tarihte asla affetmeyecektir." şeklinde konuştu.

Türkiye'de seçim sürecinde küresel sermaye ve TÜSİAD'ın seçimini yapmaya başladığını belirten Mumcu, şunları kaydetti; "Barzani ve Talabani seçimini yaptı, AKP diyor. Bana göre PKK da seçimini yaptı. O da AKP diyor, seçimini yapmayan bir millet kaldı."
zaman
Yayın Tarihi : 17 Mart 2007 Cumartesi 20:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yima IP: 85.179.53.xxx Tarih : 18.03.2007 11:55:19
Sayin erkan mumcu siz su anda akp oylariyla cikip konusuyorsunuz yakinda görecegiz insaalah birde kendi oylarinizla konusunda görelim neden neden . demekki koltuk sevdasindan bir dönem yildiniz barismadi mesut yilmazla mesut yilmaz gidince meydani bos buldu aday olsaydiniz mesut yilmaz partideyken kendinize güvenemediginiz den degil mi tek bir yolunuz kaldi türkiyede hic kimse aday olmazsa sin olabilirsiniz deniz beye gelince fazla yorum yazmak istemiyorum ama yine de gecemeyecegim soruyorum kendilerine tbmm cogunluk sizde olsaydi siz ne yapardiniz sanirim size farkli düsünmezdiniz diye dusunuyorum