28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Cumhurbaşkanlığı için 5+5 formülü

AKP kulislerinde, 2007 Mayıs'ında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça "Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkıp çıkmayacağı" üzerine spekülasyonlar da artıyor. "Erdoğan'ın bir dönem daha partinin başında seçime girmesi gerektiği" görüşünde olan bazı AKP'liler ise "5 artı 5 formülü" için nabız yokluyor.


Öte yandan bu arayışta, seçim aşamasında yaşanabilecek rejim kaygısının da etkisi olduğu kaydediliyor.


Mayıs 2007'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, AKP kulislerinde de cumhurbaşkanlığına kimin çıkacağı sorusuna yanıt bulunmaya çalışılıyor. Edinilen bilgiye göre, AKP'lilerin tamamına yakınının Başbakan Erdoğan'ı Çankaya'da görmek istemelerine karşın, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması için erken olduğunu düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasıyla parti içinde bir iktidar yarışı yaşanacağı, bunun da partinin genel seçimde başarısız sonuç almasına yol açacağını düşününler, "5 artı 5 formülü" üzerinde durmaya başladı.

AKP içinde 5 artı 5 formülünü ortaya atanlar, "Erdoğan, Arınç gibi isimler dışında Anamuhalefet Partisi ile birlikte muhalefet partilerinin ve kamuoyunun tepkisini çekmeyecek AKP içinden bir ismin Çankaya'ya çıkacağı, AKP'nin de Erdoğan ile bir seçim zaferi daha kazanacağı” hesabı yapılıyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ENGELİ DE VAR

Ancak bu arada Başbakan Erdoğan’ın ısrarla “Kasım 2007’de yapılacak” dediği seçimler öncesinde, 22.Yasama Dönemi bitmeden Anayasa değişikliğine gidilmesi de büyük önem taşıyor. Aksi takdirde Mayıs 2007’de Çankaya Köşkü’ne Erdoğan dışında çıkacak kişinin görev süresiyle ilgili tartışmalar kaçınılmaz olacak. Mayıs 2007 sonrasında Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yerine 5 yılla sınırlanır, ancak iki kez seçilme hakkı tanınırsa, o tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının 7 mi 5 yıl mı koltuğunu koruyacağı tartışması, öngörülebilenin dışına çıkarak rejimi yıpratacak tartışmalara da yol açabileceği ifade ediliyor.

ERDOĞAN BUNA HAZIR AMA

Bu arada Başbakan Erdoğan önceki yıl "5 artı 5 formülü"ne sıcak baktığını açıklamış, ancak AKP, bu konuda CHP ile yaptığı temaslar sonucunda gereken desteği bulamamıştı. CHP’nin tavrı, Anavatan Partisi’nin “Cumhurbaşkanını halk seçsin” girişimi ve AKP’nin 354’e düşen sandalye sayısı da hesaba katıldığında ise bugünün koşullarında “5 artı 5”in çok da fazla şansının bulanmadığı görülüyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 10:46:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?