22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Çuvalcı general Petraus'un adamları

Türkiye ile ABD arasında yaşanan 'Çuval Krizi'nin başrol oyuncusu Petraeus, Irak'ta "savaşçı entellektüellerden" oluşan yeni bir grup kurdu. 

Petraeus'un adamları olarak anılan anılan bu üst düzey komutan grubu içinde bir Avusturalyalı Antropolojist, bir Princeton ekonomisti ve bir Vietnam Savaşı uzmanı olduğu kaydedildi. Washington Post, Petraeus hakkında bazı ABD Genelkurmay yetkililerinin, "Musul’dayken Türkiye hakkında kendi dış politikası vardı, Bağdat’ta merkezle çalışmak zorunda" dediğini yazdı..

Washington Post gazetesi Irak'taki Amerikalı güçlerin yeni komutanı General David Petraeus hakkında bazı ABD Genelkurmay yetkililerinin, "Musul'dayken Türkiye hakkında kendi dış politikası vardı, Bağdat'ta merkezle çalışmak zorunda" dediğini yazdı.

Thomas Ricks imzalı haberde, Irak'taki Amerikan güçlerinin yeni komutanı olan General David Petraeus'un, "savaşçı entelektüellerden" oluşan yeni bir grup kurduğu bildirildi. Haberde, "Petraeus" adamları olarak anılan bu üst düzey komutan grubu içinde bir Avusturalyalı Antropolojist, bir Princeton ekonomisti ve bir Vietnam Savaşı uzmanı olduğu kaydedildi.

"KUZEY IRAK'TA DAHA RAHATTI"

Ancak Amerika'da askeriye içinde pek çok kişinin, bu yeni "beyin gücünün" büyük bir değişiklik yapıp yapamayacağı konusunda şüpheci olduğu kaydedilen haberde, aynı kişilerin Petraeus'un daha önce görev yaptığı Musul'da edindiği derslerin Bağdat'ta uygulanıp uygulanamayacağı konusunda da akıllarında soru işaretleri bulunduğu aktarıldı.

Amerikalı bazı Genelkurmay yetkilileri arasında Petraeus'un Kuzey Irak'ta çok rahat olduğu, Suriye ve Türkiye ile kendi dış politikası bulunduğu yönünde şakalar yapıldığı kaydedilen haberde, "Buna karşın Bağdat'ta Iraklı yetkililerle, ABD bürokrasisiyle ve küresel medyanın ışıklarıyla birlikte çalışmak zorunda" ifadeleri yer aldı.

Haberde, aynı şekilde uzmanların göre Irak'taki asıl sorunun askeri değil siyasi olduğu, askeri bir kampanyanın siyasilere nefes alma boşluğu yaratsa da Iraklıları bir iç savaştan tek başına kurtaramayacağı görüşünde olduğu aktarıldı.

Petraeus, Temmuz 2003'te Süleymaniye'de meydana gelen "çuval olayı" sırasında da Kuzey Irak'tan sorumlu ABD'li komutandı.








anka
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 13:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?