27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

'Dava Başbakan'ı da alabilir'

Dava Başbakan’ı da alabilir’

Baykal, Ergenekon soruşturması için, “Başbakan’ı uyarıyorum, bunun altından çekilsin, yoksa kendisi de bunun altında kalır. Bu dava Başbakan’ı da altına alabilir” dedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması için, “İddianame ekleri çıkıyor, her gün bir yerde bir mayın patlıyor. Toplu katliam yapıyorlar, Mardin’deki katliam gibi. Şerefi, erdemi, ahlakı katlediyorsunuz. Başbakan’ı uyarıyorum, bunun altından çekilsin, yoksa kendisi de bunun altında kalır. Bu dava Başbakan’ı da altına alabilir” dedi.

Baykal, dünkü grup toplantısında  şunları söyledi:

BÖLÜNME TOHUMLARI: Gündemdeki iki soruşturmadan biri, ucu açık, kapsamı, niteliği belli olmayan, sadece mahkemede değil, medyada, kamuoyunda gerçekleşen bir soruşturma.
O soruşturma, Türkiye’de çok derin bölünme ve çatışmaların tohumlarını attı. Deniz Feneri ise bir türlü yürüyemiyor, gereği yapılmıyor. Birinci soruşturma konusunda Genelkurmay Başkanı, kimsenin görmezden gelemeyeceği tespitler ortaya koydu.
HER GÜN MAYIN PATLIYOR: En utanç verici dedikodular, resmi belgeye dönüşmüş. Genelkurmay Başkanı hakkında, ‘Kendi çıkarlarını düşünür’ diyorlar. Ordu birbirine mi düşürülmek isteniyor? Türkiye’yi birbirine düşürmek için bir düşman hazırlık yapsa, herhalde çıkacak sonuç bundan farklı olmaz.

‘Her gün bir mayın’
Devletin zirvesindeki insanların, yine devletin zirvesinde bulunmuş insanlar tarafından herhalde sorumluluğunu üstlenmeyecekleri sözleri çıkarılıyor.
Her gün bir mayın bir yerde patlıyor. Bugün de Anayasa Mahkemesi’nde patlamış. Çok önemli karar alırken üyelerin nasıl davrandığıyla ilgili inanılması güç, vahim iddialar.
TOPLU KATLİAM: Önceki Genelkurmay Başkanı (Yaşar Büyükanıt), ‘İstihbarat kurumu beni izliyor’ diyor. Toplu katliam yapılıyor. Mardin’deki katliam gibi, ahlaklı, erdemli, şerefli insanları katlediyorsunuz. Birtakım insanlar, yargı, TSK, insanların eşleri, aileleri çürütülecek. Bu, sistematik, resmi karalama operasyonudur. Adalet madalet kalmamıştır. Bir de silahlar konusu var. TSK ‘Ben gömmedim, bunların tümü bende değil’ diyor. Bu konu aydınlatılmalıdır.
‘Adalet kanamaktadır’
SAVSAKLANIYOR: Deniz Feneri gönülsüzce savsaklanıyor. Ergenekon için sabahın 04.00’ünde evler, televizyonlar basılıyor. Deniz Feneri için bir kişinin ifadesini aldın mı? Bu dava, sanıkları açısından utanç vericidir, iktidar sahipleri açısından da yüz kızartıcıdır. Adalet kanamaktadır.

‘Ucu açık soruşturma’
“Ergenekon” soruşturması için “ucu açık soruşturma” ifadesini kullanmayı tercih eden CHP lideri Deniz Baykal, bir kez bu sözcüğü kullandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, basın toplantısında, söz konusu dava için özel bir isim kullanılmasının suç olduğunu söylemişti.
Baykal’ın “Mayın Anayasa Mahkemesi’nde patladı” sözleriyle, AKP aleyhindeki kapatma davasının karara bağlanacağı aşamada heyetten, “Bazı görüşmeler yapmak için oturuma ara verilmesini” istediği öne sürülen üye Serruh Kaleli’yi kastettiği yorumu yapıldı.

 

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 17:07:57
Güncelleme :6 Mayıs 2009 Çarşamba 17:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?