19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Dava istikrara zarar verir

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasına ilk tepkiler.


Fikri Sağlar: İktidar Partisi'nin kapatılması demokrasi ile bağdaşmaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Türkiye ne kazanır ne kaybeder herkes iyi düşünsün.

Prof. Dr. Toktamış Ateş: Davayı manasız buluyorum. Böyle saçmalık olmaz. Bunun aksini düşünmenin mümkün değil. Ateş, cezayı gerektirecek bir şey olmadığını ifade etti.

AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül: Dava Türkiye'nin istikrarına zarar verir: "AK Parti'nin kapatılmasını gerektiren herhangi bir iddianın geçerli olacağına ihtimal vermiyorum. Bunu mümkün görmüyorum. Bu davanın açılması bile Türkiye adına talihsizliktir. AKP demokratik bir şekilde iktidarı oluşturmuştur. Demokratikleşme yönünde adımlar atmıştır. Bu durum son derece anlamsızdır. AK Parti hem bu dönemde hem geçmiş dönemde demokratikleşmeyi çok isteyen partidir. Yargılanmada gereken yapılacaktır. Davanın açılması Türkiye'nin istikrarına zarar verecektir.

Sonuç olarak Anayasanın hükümleri yürürlüktedir. AK Parti'nin parlamento faaliyetlerinde bu ilkeye aykırı bir şey yoktur. Bu ilkeye karşı bir yasa çıkarılmamıştır. Genelde bakıldığında bazı bireysel açıklamalardan iddialar ortaya atılmaktadır. AK Parti'de farklı görüşlere sahip pek çok insan olabilir. Laiklik anlayışı konusunda anayasanın ortaya koyduğundan farklı bir uygulaması söz konusu değildir. Eğer son anayasa değişikliği söz konusu ediliyorsa. Son Anayasa değişikliği söz konusu olan 10 ve 42. maddesindeki değişikliklerde eşitlik ilkesini vurgulamıştır. Diğeri ise öğrenim imkânını demokratikleşmede güven altına almak amaçlanmıştır. Laiklikle uzaktan yakında ilgisi yoktur.

Her şeyden önce yargı organından beklenen hukukun gereğini yapması siyasal düşünceler yargılama sürecinde kendi siyasal görüşlerin kapının dışında bırakmalıdır. Yargı organlarında çalışanlarında kendi siyasal düşünceleri vardır ancak bir yargıç kendi siyasal görüşlerini kapının önünde bırakmalıdır. Beklenen hukuka uygun karlar verilmesidir. Bu durumun AKP'nin, kapatılmasını bir gerekçe olacağına ihtimal vermiyor. Bilemiyorum ama insanların kafasını karıştırmaya yönelik gelişmeler olabilir. Türkiye'nin istikrarına olumsuz etki gösterebilir. Demokratikleşmeyi daha da ileriye götürmeye çalışan bir partidir. AKP halktan aldığı güçle çalışmalarına devam edecektir."


Hasan Celal Güzel: Ben bu ülkede yaşadığım için utanıyorum. Bu ülkede hukuk diye bir şey yok. Bu ülkede demokrasi diye bir şey yok. Bu ülkede millet iradesi ayaklar altında. Halka köpek muamelesi yapılıyor. Bu bu demektir. Ben hukukçuyum. Hukukçu olmaya da gerek yok. Herşey ayan beyan ortada. Bir avuç üniversiteli kızın üniversitedeki öğretim hakkı önündeki yasağı kaldırmak Türkiye'de laiklik karşısındaki suçların odaklanması mı demek? Bunu böyle görmek için faşist zihniyette olmak lazım.

Hasan Cemal: "Parti kapatılması karşısında hep olumsuz tavır aldım. Refah'ın kapatılmasını da AİHM tasvip etse de siyaseten doğru bulmadım. Demokrasilerde partilerin kolaylıkla kapatılmasına olumlu bakmıyorum. Geçmişte çok parti kapatılmış, yeni tabelayla açılmıştır. Şunu unutmamalı AKP her iki oydan birini alarak demokratik yoldan iktidara gelmiştir. Bu partinin kapatılması siyasi istikrara yardım etmez."

CHP Mehmet Sevigen: "Şahsım olarak AK Partinin kapatılmasından yana değilim ama davanın görülmesinden yanayım.Bülent Arınç'ın, Tayyip Erdogan'ın konuşmasını hatırlayın Allah aşkına. Bunları bir önünüze dizdiğiniz zaman dağ gibi oluyor bunlar. Dün yaptık, bugün unutulur, biz yüzde 47 oy aldık, dilediğimiz gibi şımarırız düşüncesi, işte maleseef böyle zorluklar getirebiliyor. Yüzde 47 önem taşıyor ama yüzde 55 var ve bu yüzde 47'nin yaptığı işlerin çoğuna karşı. Tayip Erdoğan'ın söylediklerini hatırlıyorsunuz değil mi; laiklik değişecek, bunlar vatana ihanet ediyorlar, askerlerle ilgili söyledikleri. O dönemi şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının hiç merak etmeyin yavaş yavaş olacak demeleri. Bülent Arınç söyledikten sonra Tayip Erdogan'ın onu desteklediğini. Bekliyoruz bakalım mahkeme neler toplayacak.

Gazeteci- Yazar Ali Bayramoğlu: Anayasa Mahkemesi'ne açılan davayı "Beklemediğim bir talep. Başsavcının bu talebi gerçekten şaşırtıcı." sözleriyle nitelendirdi. AK Parti'nin 6 ay önce yapılan seçimlerde yüzde 47 oy oranı ile iktidara geldiğini anımsatan Bayramoğlu, "Yakın zamanda yapılan yoklamalarda da AK Parti'nin yine benzer bir oy oranına sahip olduğunu görüyoruz." dedi. Bayramoğlu, "Bu talep,'hükümet olabilirsin ama bizim çizdiğimiz çerçeve dışında ülkeyi yönetemezsin' talebidir." ifadesini kullandı.

Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu da, böyle bir gelişmeyi beklemediğini vurgulayarak "Halktan yüzde 50'ye yakın destek almış bir partiden söz ediyoruz." diye konuştu. Kapatma davasını; Türkiye için, Türkiye'nin uluslararası kamuoyundaki yeri için yanlış ve küçük düşürücü olarak değerlendiren Karaalioğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin konuyu Pazartesi günü gündemine almasında ve o gün reddetmesinde büyük yarar vardır." şeklinde konuştu.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı davayı talihsizlik olarak yorumladı.

Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, kapatma davasının cuma günü borsada işlemlerin sona erdiği bir zamana denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Refah Partisi'ne de "laikliğe karşı" olduğu gerekçesi ile kapatma davası açıldığını hatırlatan Türköne, "Türkiye'de her iki kişiden birinin oyunu almış bir partiyi kapatma kararını alabilmek için ciddi bir teşebbüs olması lazım."dedi. Başsavcının kapatma davasını ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla açmasına da değinen Türköne, "Laikliğin Türkiye'de ne olduğunu tartışmak lazım. Kapatma davası üzerinde hukuktan daha çok ideolojinin etkili olduğunu düşünüyorum. Bu karar bana göre talihsizlik" diye konuştu.

Ajnaslar
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 19:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.243.xxx Tarih : 14.03.2008 22:50:01

hangi istikrar siz nerde yaşıyorsunuz