28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Dayakçı eş için af teklifi

TCK uygulamasındaki aksaklıkları gidermek amacıyla hazırlanan teklif yasalaşırsa, AKP'li Ürün gibi dayakçı eşler cezadan kurtulabilecek.

AKP, yeni TCK'nın uygulanmasında yaşanan bazı aksaklıkları düzenlemek amacıyla hazırladığı yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. CHP'nin uzlaşma, hükmün ve davanın ertelenmesi maddeleri nedeniyle destek vermediği teklifle getirilen düzenlemeler şöyle:

* ÜRÜN KURTULACAK: Aile içi şiddet de uzlaşma kapsamına alındı. Eşini dövdüğü için hakkında dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen AKP'li Halil Ürün de bu düzenlemeden yararlanacak. Eşi ile uzlaşması halinde ceza almayacak.

* UYARICI YETİŞTİRMEK: Bir kişi kendisi kullanmak üzere uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisi yaratan bitki yetiştirirse suç sayılmayacak.

* KREDİ KARTI SAHTEKÂRLARI: Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, bu kişinin rızası olmaksızın kullanarak ya da kullandırarak kendisine veya başkasına yarar sağlayanlar etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak. Yani bu kişilere ceza indirimi yapılacak.

* HIRSIZLAR TUTUKLANACAK: Son dönemde artan hırsızlık olayların önlenmesi için de bazıdeğişiklikler yapılacak. Teklif yasalaştığında, yağma ve nitelikli hırsızlık suçunu işlediği konusunda bir kişi hakkında kuvvet şüphe varsa tutuklanacak.

* DAVANIN ERTELENMESİ: Cumhuriyet savcısı, uzlaşma kapsamına giren, üst sınırı iki yıl veya daha az hapis cezası olan suçlarda kamu davasının açılmasını 5 yıl erteleyecek. Yani bu durumda olan kişiler cezaevine girmeyecek. 2 yıl ve daha az süreli cezalarda hükmün ertelenmesi kararı da verilebilecek.

* ÇOCUKLARA ÖNLEM: Şartlı salıverme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdiği bir gün, iki gün olarak dikkate alınacak. Mevcut yasalarda 18 yaşa kadar böyle bir uygulama yapılıyor. Ancak çocuk suçluların sayısının artması nedeniyle böyle bir önlem alındı.

* ÖMÜR BOYU HAKSIZLIK YOK: Teklif, TCK dışındaki yasalardan hak yoksunlukları bulunanlara da kolaylık öngörüyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 00:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?