28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

DEHAP'ın kapatma davasına erteleme

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) kapatılması istemiyle açtığı davayı görüştü. Mahkeme, DEHAP'ın kendini feshetmesinden önce, kapatılması istemiyle açılan davayı bazı bilgi ve belgeler tamamlandıktan sonra görüşme kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, davayı görüşmeye başladıklarını ancak bazı bilgi ve belgelerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından isteneceğini söyledi.

Bazı DEHAP üyeleri ile ilgili açılmış davaların sonuçlarının isteneceğini ifade eden Kılıç, bu eksiklikler giderildikten sonra belirlenecek bir tarihte davayı esastan görüşmeye devam edeceklerini bildirdi.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, DEHAP hakkında 13 mart 2003'te, 'demokratik Cumhuriyet, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği', 29 nisan 2003'te de 'yasadışı PKK/KADEK terör örgütü ile bağlantı içinde olduğu, bu şekilde Anayasanın 68/4'üncü maddesinde ifade edilen 'devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne' aykırı eylemlerin odağı haline geldiği tespit edildiği' gerekçesiyle ek iddianame ile temelli kapatılması istemiyle dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, son açılan davayı ilk davayla birlikte inceliyor.

Dört parti hakkındaki başvuru

Anayasa Mahkemesi, dört partinin hukuki varlığının sona erdiğinin tespiti istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan başvuruyu da görüştü.

Anayasa Mahkemesi, eksiklikleri giderdikleri için Adalet Partisi ile Eşitlik Partisi'nin siyasi varlığının devam ettiğine, Türkiye Adalet Partisi ile Varlığımız Partisi'nin ise hukuki varlığının sona erdiğine karar verdi.
aa
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 17:07:39
Güncelleme :12 Temmuz 2006 Çarşamba 19:26:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?