18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Demirtaş'tan şok iddia!

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Kayapınar ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısında dün gerçekleştirilen KCK operasyonlarına sert tepki gösterdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dün Siirt, Batman ve Mardin'de gerçekleşen KCK operasyonlarında 80'in üzerinde gözaltı olduğunu belirten Demirtaş, bu operasyonlara karşılık, ellerinden gelen bütün örgütlenme gücünü kullanarak, bunları boşa çıkaracaklarını söyledi.

 KCK operasyonunu düzenleyenlerin bir gün yargılanacağını ifade eden BDP'li Demirtaş, AK Parti hükümetini bu operasyonlardan dolayı kınadığını söyledi. Demirtaş, "Siirt, Batman ve Mardin’de partimize yönelik yapılan gözaltı operasyonlarında aralarında belediye başkanı, il başkanları ve ilçe yöneticilerimizin de bulunduğu 80 dolayında arkadaşımız gözaltına alındı. Doğrudan AK Parti hükümetini bu operasyonlar nedeniyle bir kez daha açıkça kınıyorum. Yargıya bu kadar doğrudan müdahale ettiği için, mahkemeleri ve savcıları yönlettirdiği için anayasal suç işlediğini ve bütün bu suçların hesabı bir gün adil yargı karşısında AK Parti'den sandıktan halkımız tarafından ağır bir şekilde sorulacağını da yürekten inanıyorum. Bu operasyonunun kararını alanlar, düzenleyenler şunu unutmasınlar, bugün Ergenekon'da darbe girişimlerinden yargılanan şahıslar nasıl bir dönem darbe toplantıları yaptılarsa ve bu yaptıkları toplantılarda tutanaklar sonradan ortaya çıkıp yargılandıysalar AK Parti'nin yetkilileri de içinde Başbakan'ın milletvekili olan danışmanı, cemaat, medya, MİT, emniyet yetkilileri ile savcıların da bulunduğu toplantılarla KCK operasyonları planlanıyor. Bunların nasıl tutuklanacağına, medyanın bu konuyu nasıl işleyeceğine, savcıların nasıl davranacağına ilişkin gizli toplantılarda kararlar veriliyor. Bu toplantının tutanakları da ortaya çıkacaktır. Bu konu da bize de bazı bilgiler geliyor. Bazı toplantı tutanakları bize de ulaşıyor. Sanmasınlar yapılanlar gizli kalıyor.

 KCK operasyonları talimatını nasıl hazırlandığı işte bu gizli toplantılarda hücre şeklinde örgütlenmiş gizli toplantılarda kararlar alınıyor. AK Parti, belediyelerimize göz diktiği yerlerde operasyonları yoğunlaştırıyor. KCK operasyonları halkımıza ve partimize tek bir geri adım attırmadı. Bu operasyonu yapanlar, yaptıkları zulümde boğulacaklar. Ergenekondan yargılananlar gibi KCK operasyonlarını yapanlar çetecilik ve terör faaliyetlerinden yargılanıp cezaevlerine girecekler. O günü gerçekleştirecek ise halkımızın direnişi olacaktır" diye konuştu.

"DOKUNULMAZLIK ÖNERİMİZİ CHP'DE DESTEKLİYOR"
 BDP Genel Başkanı Demirtaş, dokunulmazlık konusunda gazetecilerin yönlendirdiği soruya karşılık, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için anayasa değişikliğini önerdiklerini ve bu önerinin CHP tarafından da desteklendiğini söyledi. Demirtaş, Dokunulmazlık tartışması bize göre gerilimi artırmak ve müzakere zeminini ortadan kaldırmak için gündeme getirildi. Dokunulmazlık konusunda bir teklifimiz Anayasa maddesinin değişikliğidir. Bu konuyu CHP'de destekliyor. Dokunulmazlık maddesini gelin hemen kaldıralım. Kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için hazırız. Bizim buna itirazımız yok. Evet oyu kullanacağız. Bizim anayasa değişikliğiyle ilgili önerimiz mecliste duruyor. Başbakan'ın cesareti varsa, dokunulmaz konusunda samimiyse bundan dahi iyi bir teklif yok. Biz de yargılanalım, onlarda yargılansın. AK Parti'nin emrindeki yargının karşısına çıkmaktan korkmuyoruz. Kendisi, kendi yarasının önüne çıkmıyorsa, bilemeyiz. Seçici davranıp, bizim siyasi suçlarımızla, kendi çirkin yüz kızartıcı suçlarını bazılarını bir araya getirip geçirmeyi düşünüyorlarsa, böylesi bir gelişme siyasi düşmanlık, üç kağıtçılık ve kurnazlıktır" dedi.

'İMRALI İLE BİR GÖRÜŞME YOK'
 Bir gazetecinin İmralı’da bulunan terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yapılıp yapılmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Demirtaş, “Bütün bunlar, hükümetin savaş politikasına karşı tepkileri önlemeye yönelik çarpıtmaya yönelik açıklamalardır. İmralı'da bir görüşme olsa bunu herhalde kamuoyu bilir. İmralı’da şuan sadece tecrit var. Bunun dışındaki bütün açıklamalar, gündemi değiştirmek ve çarpıtmaya yöneliktir. Hiçbir görüşmenin olmadığına yönelik biz bilgi sahibiyiz. Varsa böyle bir görüşme hükümetin bunu çıkıp açıklaması gerekiyor. Biz, İmralı'da bir görüşmenin olmadığını, avukatlarının görüşmesinin engellendiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

"SURİYE'DEKİ GELİŞMELER TÜRKİYE'DEKİ KÜRT SORUNUNU ÇÖZÜMÜNÜ KOLAYLAŞTIRIR"
Türkiye’nin dış politikaları konusuna da değinen Demirtaş, Suriye'deki Kürt bölgesindeki olumlu gelişmelerin Türkiye'deki Kürt sorununun çözümüne katkı sağlayacağını söyledi. Demirtaş, "Türkiye'nin dış politikası özellikle Suriye'deki Kürt birliğini dağıtmaya yöneliktir. Ben, bütün Kürt hareketlerinin dikkatli olacağını düşünüyorum. Böylesine tarihi bir süreçte gerek Güney Kürdistan partilerinin hareketi ve Suriye'deki partiler çok dikkatli olmalı. Kolay kolay bu oyuna gelmeyeceklerini de biliyoruz. Bazı gizli toplantılar yapılmış olabilir, sonuçta halkın birliklerin yönünde hiçbir siyasi hareket karşılarında duramaz. Kim, Kürtleri birbirlerine düşürmeye çalışırsa kaybetmiş olur. Sayın Barzani'nin de böylesi çirkin oyunlara alet olmayacağına inanıyorum. Suriye'deki gelişmeler Türkiye'deki Kürt sorununu önemli bir şekilde etkileyebilir. Hükümetin oradaki gelişmeleri pozitif bir yaklaşımla ele alması gibi bir yaklaşımı olursa, Türkiye'deki Kürt sorunu konusu çözümü de kolaylaşır. Oradaki Kürtleri Türkiye'nin kabul etmesi gerekiyor. Sınırlara patriot bırakıp ya da çeteleri destekleyip orada gizli faaliyetlerle katliamlar yerine PYD ile görüşmesi gerekiyor. Oradaki Kürt oluşumunu dağıtacağım diye bir durumu girerse Türkiye kaybetmiş olur" dedi.

HALİT ADVAN GERÇEĞİ İFADE ETTİĞİ İÇİN GÖREVDEN ALINDI

 " AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan'ın partisinden istifa etmesi konusuna da değinen Demirtaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 "Bir partinin il başkanına yaklaşımı o partinin zihniyetini de gösteriyor. AK Partili başkan Diyarbakır'ın gerçeğini anlamış, ona göre tespitler yapıp açıklamada bulunan bir siyasetçiydi. Fakat kendi partisindeki bu realitelere bile tahammül etmeyen BDP'ye nasıl tahammül edebilir. Kendi partisinde bile Kürt sorununun başka bir şekilde anlatmaya çalışanlara tahammül gösteremeyen bir Başbakan bu sorunları nasıl çözebilir? Halit Advan'ı AK Parti il başkanı olmadan önce de tanıyordum. Diyarbakır barosunda çalışmış iyi bir hukukçudur. Kendisi bir gerçeği ifade etti diye görevden alındı. Benim merak ettiğim, acaba hangi Kürt, AK Parti il başkanlığı için yarışacaktır. Acaba, Diyarbakır'da AK Partililer çıkıp, biz il başkanı olmayacağız, bu zulüm ve haksızlık karşısında biz o koltuğa talip değiliz, diyebilecekler mi? Yoksa, sayın Halit Advan'a yapılanları alkışlayıp koltuk yarışımı yapılır, bunu merak ediyorum. Hangi onurlu Kürt'ün gelip o koltuğa oturacağını merak ediyorum." 

iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2012 Pazar 17:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?