20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Demokrasiye hodri meydan

Van’da toplu açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan birlik beraberlik çağrısı yaptı.

Kentte yoğun protesto gösterileri yaşanırken konuşan Başbakan, DTP ile terör örgütü PKK’ya sert çıkarak "İnsanı tehditle irade yönlendirilmez, onun için demokrasinin gereği neyse hodri meydan diyoruz, gelin bunu yapalım, silahla değil" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün DTP’nin çağrısı nedeniyle yoğun protesto gösterileri altında geldiği Van’da, "Demokrasi diyorsanız önce silahı bırakın, insanı tehditle irade yönlendirilemez" çağrısında bulundu. Erdoğan, Ferit Melen Bulvarı’nda düzenlenen toplu açılış töreninde, DTP ve bölücü örgüt PKK’yı hedef alarak şunları söyledi:

Onlara göre aykırı Başbakanım


Hayali, hedefi olmayanlar lastik, araba yakmakla meşgul. Sadece ’Başbakan şuraya niye geliyor, bir Başbakan’ın bu şehirlere gelmekten daha önemli bir görevi yok mu’ diyorlar. Ama onlar buralara uğramadığı zaman ben buralardaydım. Bu Van’a beşinci gelişim. Tabii geçmişte buralarda başbakan görmeye de alışkın değillerdi. Biz onlara göre aykırı Başbakan türündeyiz. Gitmediğimiz bir metrekare yer kalmayacak, her yere gidiyoruz, gideceğiz. Birileri silahla uğraşırken benim Van’daki yavrum bilgisayar tuşlarıyla uğraşıyor fark bu. İşte barışa mesaj gönderenler lütfen gelip bununla ilgilensinler. Eğer barışı istiyorsan gel buna kucak aç, ’silahları bırakın’ de. İşte bizim hedefimiz bu. Biz silahlı dolaşanlara karşıyız, onlara muhalifiz. Biz bir insanı öldürmenin, tüm insanlığı öldürmek olduğuna inananlardanız. Biz bir insana hayat vermenin tüm insanlara hayat vermek olduğuna inananlardanız, farkımız bu.

Vatandaşı tahrik ediyorlar

Öyle bir taraftan insan hakları, özgürlükler diyeceksin, nerede o zaman demokrasi, özgürlük? Silahların dayatmasıyla insanların iradesine ket koyanlar demokrasiyi konuşamazlar. Demokrasiyi konuşmak, milli iradeye, insanın iradesine saygı duymaktır. İnsanı tehditle irade yönlendirilmez, onun için demokrasinin gereği neyse hodri meydan diyoruz, gelin bunu yapalım, silahla değil. Hodri meydan, insana saygı duyalım. Terör örgütünün en büyük korkusu, bölge halkının hizmete kavuşması, huzur ve güven içinde hayatını sürdürmesidir. O zaman istismar edecek konu bulamayacaklar. Bunu istismar edemeyecekleri için şu anda benim vatandaşımı tahrik ediyorlar, yalan söylüyorlar, aldatıyorlar. En büyük korkuları, yaptığımız hizmetler. Bu onları telaşa düşürdü.

TC vatandaşlığı


Teröre inat sorunları çözeceğiz, bölgeyi kalkındıracağız, insanların mutluluğunu arttıracağız. Kardeşliğimize asla zarar veremeyecekler, aramıza nifak sokamayacaklar. Kardeşlik hukukumuzu kimse zedeleyemez. Tüm etnik kökendeki vatandaşlarımız kardeştir, kaderdaştır, yol arkadaşıdır. Kürt Kürtlüğüyle, Türk Türklüğüyle, övünebilir, hakkıdır, Lazı, Çerkezi aynı şekilde. Ama bir şeyi unutmayacağız, bunların üzerinde TC vatandaşlığı üst kimliğimiz var. Ama bunlar bu işi saptırmaya çalışıyorlar, buna da prim, taviz vermeyeceğiz. Batı ile doğu arasındaki ayırımı kaldıracağız.

Koruma duvarı


BAŞBAKAN Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle dün Van’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Hepsi başbakanlık plakası taşıyan ikisi Mercedes, biri Volvo marka üç makam aracı ile şaşırtmaca verildi. Erdoğan’ın havaalanından konuşmasını yapacağı tören alanına gelişinde kullandığı güzergáh da son anda değiştirildi. Erdoğan’ın çevresinde etten duvar ören korumalar herhangi bir madde atılmasına karşı, ellerinde şemsiyeler taşıdılar. Özel Harekátçı polisler de panzerlerde elleri ağır makineli tüfeklerin tetiğinde teyakkuzda bekledi.

Polise taş yağdı


BAŞBAKAN Erdoğan’ın havaalanına indiği saatlerde Van merkezinde olaylar çıktı. 11.30 sıralarında Cumhuriyet Caddesi’nin arka sokaklarında toplanan iki ayrı grup, Erdoğan aleyhine sloganlar attı. Göstericiler güvenlik güçlerini taş yağmuruna tutarken, polis, havaya uyarı ateşi açtı, biber gazı kullandı.

13 yaralı, 44 gözaltı


VAN’daki olaylarda 6’sı polis 13 kişi yaralandı. Yaralılardan 1 kişi göstericilerin attığı taşla başından ağır yaralanırken, atılan taştan 1 polisin de burnu kırıldı. 44 gösterici gözaltına alındı. Sokakları savaş alanına çeviren yüzleri maskeli göstericiler, terör örgütü PKK’yı simgeleyen bez parçaları açtılar.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 10:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?