22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Demokrat Parti formülü

ANAP, DYP ve bazı sosyal demokratları DP çatısı altında buluşturabilmek için sessiz ve derinden bir çaba yürütülüyor...

Seçimlerin erkene alınma tartışmaları merkezde ve merkez sağda birleşme çabalarını da yeniden canlandırıyor.

Bundan 6-7 ay önce eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın başlattığı fakat sonuç alamadığı sosyal demokrat katkılı merkez birliği çalışmaları geçtiğimiz günlerde yeniden siyaset kulislerinin gündemine oturdu.

Şu anda Ankara’da ANAP ile DYP’yi tek çatı altında buluşturabilmek için sessiz ve derinden bir çaba yürütülüyor. 2006 yılı yaz aylarında Yılmaz birleşme konusunda ANAP ve DYP genel başkanlarını birleşme konusunda ikna edememişti. O günkü ortamda her iki genel başkan da kendi partisinin barajı aşabileceği inancındaydı. “Ben zayıf bir ihtimal olarak görüyorum ama barajı aşabilseniz de iktidar şansınız hiç yok. Benim önerdiğim merkezde geniş bir birliktelikle iktidar şansıdır” demesine rağmen bu girişimler sonuç vermedi.

Bu girişimlerini 9. Cumhurbaşkanı Demirel ile de dirsek teması içinde sürdüren Yılmaz, son çare olarak Demirel’e şu öneriyi yaptı:

“Siz de devreye girin Hikmet Çetin’i ikna edelim. Demokrat Parti’nin başına geçsin. Sizin desteğiniz olursa merkez sağın önemli isimleri bu partide buluşabilir. Ayrıca merkez soldan da Hikmet Çetin’in yanı sıra Onur Kumbaracıbaşı, Seyfi Oktay gibi isimlere bu yapılanma içinde aktif rol aldırabilirsek önemli bir çekim merkezi haline gelir DP. O zaman DYP ve ANAP ister istemez bu oluşumun içinde yer almak durumunda kalabilir.”

Bu formül de tutmadı. En başta da Hikmet Çetin bunu kabul etmedi. Ve geçen yıl yaz aylarında başlatılan bu girişimler böylece sonuçsuz kaldı. Ancak son günlerde Türkiye’nin yavaş yavaş seçim atmosferine girmesi, erken seçim tartışmalarının yapılmaya başlamasıyla birlikte, Ankara’da birleşme, tek çatı altında seçime girme çabaları özellikle küçük sağ partilerin bir numaralı gündemi haline geldi.

Cem Uzan’ın GP’si, Erbakan’ın SP’si ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun BBP’si arasında bir “İslamcı-Milliyetçi Cephe” formülü geliştirilmeye, böylelikle yüzde 10 barajı aşılmaya çalışılırken, merkezde daha güçlü bir yapılanma için de arayışlar yeniden hız kazandı.

Merkezde iktidar alternatifi olabilecek daha güçlü yapılanma için akla gelen iki parti kuşkusuz ANAP ve DYP. Bunlara Yaşar Okuyan’ın Hürparti’si ve şu veya bu nedenle CHP’den küsüp ayrılan veya ayrılmak zorunda kalan sosyal demokrat isimler de ekleniyor. Formül ise yine DP’ye bir şekilde yeniden hayatiyet kazandırma ve DP çatısı altında buluşma...

Bu formül için ANAP ve Erkan Mumcu’nun ikna edilebileceği konuşuluyor.

Zor olan ise “baraj sorunu yaşamadığı” iddiasındaki DYP ve Mehmet Ağar’ın nasıl ikna edileceği...

“DP’de buluşma” projesinin mimarlarının Ağar’ın ikna edilmesi konusundaki umutları Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz’da.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, önümüzdeki günlerde Mesut Yılmaz yeniden devreye girmeye hazırlanıyormuş.

Yılmaz muhtemelen Demirel ile bir kez daha görüşecek ve onayını, desteğini alabilirse Mehmet Ağar’la buluşacak. Ağar’a götürülmesi planlanan öneri şu: “ANAP da DYP de seçime girmesin. Bu iki parti DP’de bir araya gelsin. Kamuoyunun tanıdığı bazı sosyal demokrat isimler de bu partiye katılsınlar, listelerin ilk sıralarında aday olsunlar. Ağar DP’nin genel başkanı olsun ve seçime tek parti halinde girilsin...” Üzerinde çalışılan formülün ana hatları özetle böyle. Ağar’ın bu formüle aklı yatar mı, formül tutar mı? Bu gün için zor görünüyor ama yarın neler olur onu da şimdiden kestirmek güç. Bu noktada Yılmaz’ın Demirel’le ve Ağar ile yapacağı görüşmeler çok önemli. Daha da önemlisi Demirel’in açık bir tavır alıp almayacağı...
Vatan
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 08:08:13
Güncelleme :22 Şubat 2007 Perşembe 12:39:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?