22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Derin devlet' değil ‘Derin Türkiye' var

Başbakan Tayyip Erdoğan, CNN-Türk’teki “Seçim Arena”sı programına katılarak Uğur Dündar’ın sorularını yanıtladı...

Derin Devlet var mı sorusuna “Derin Türkiye” var yanıtını veren Erdoğan, terör için Baykal’la bir araya gelebileceğini belirtti. İşte Erdoğan’ın sözleri:

GERGİN DEĞİLİM: Miting öncesi ve sonrası havadan kaynaklı bir yorgunluğun getirdiği bir görüntü olabilir. Hiçbir gerginliğim yok sadece sorumluluğum mesuliyetim var. Bu Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşan bir gerginlik değil. Psikolojik olarak bazı şeyler anlık gerebilir ama biz şimdi 22 Temmuz’a kilitlendik.

TERÖR HİÇ SIFIR OLMADI: Terörün ülkemizdeki sürecinin en önemli başlangıç tarihi 1984’tür. 1984’ten sonra teröre her yıl rakamsal olarak baktığımızda zirve yaptığı tarih 1994’tür. O zaman 2300 civarını yakaladı senede. Bu tırmanmadan sonra iniş oldu. Yıllık 40’lara falan düştü. Terörün sıfırlandığı bir yıl Türkiye’de olmadı bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu yıl şu ana kadar 70 civarında vatandaşımız, polisimiz, askerimiz, geçici köy korucumuzu şehit verdik.

DTP İLE KOALİSYON KURMAM: Bir televizyonda soruldu bu soru bana. Bulgaristan’da Hak ve Özgürlükler hareketi var. Bunlar orada bir koalisyon oluşturdu. Siz de buna benzer olarak Türkiye’deki parlamento içindeki partilerle koalisyon, örneğin bağımsızlarla girer misiniz dediler. Hak ve Özgürlükler terörle hiçbir zaman içiçe değil. Etnik mücadeleyi sürdüren bir hareket de değil. Şu anda konuşmanın çok erken olduğunu söyledim. Açık söylüyorum terör örgütü ile bağlantısı olan ve terör örgütü benim arka bahçemdir diyen bir anlayış ile AKP’nin bir araya gelmesi mümkün olamaz. Ancak Hak ve Özgürlükler Partisi ile aynı çizgiye gelenle olabilir. Teröre, ona zemin hazırlayacak ona destek verecek hiçbir hareketle asla olmaz.

BAYKAL’LA TERÖR İÇİN GÖRÜŞÜRÜM: Benim bugüne kadar olan süreçte sayın Baykal’la bu tür bir araya gelişi uygun bulmamamın nedeni takındığı tavırlardır. Teröre yönelik parlamentodaki liderlerle bir araya gelebilirim. Aslında bunu da düşünüyoruz. Kendileriyle bu konudaki tavsiyeleri nelerdir, konuşurum ama TV ekranında çıkıp bu noktada da görüşmeyi uygun bulmuyorum.

BAYKAL GEÇMİŞ OLSUN DEMEDİ: Bakın genel merkezimize bir baskın yapıldı. Bunun arkasından bir siyasi lider olarak dostlarımızdan en azından bir geçmiş olsun beklerim.

ŞEHİTLİĞİ EN İYİ BEN BİLİRİM : “Şehitlik noktasında benlik olarak söylemiyorum. Değerlerimden aldığım heyecanla söylüyorum. Hassasiyeti şu anki siyasi liderlerin hiçbiriyle paylaşamam. Çünkü hiçbiri şehitlik makamının ne olduğunu iddia ile söylüyorum benim kadar bilemez, anlayamaz. Ama istismara girmeyiz. Şehidimizin bir damla kanını 550 milletvekiline değişmeyiz. Çünkü biz şehitliğin ne anlama geldiğini çok iyi biliriz.”

CENAZELERDEKİ PROTESTOLAR: “Bu ülkede, Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümetine, iktidarına ’katil iktidar’diyen ve camii avlusuna bir islami ve insani görevi yapmak için değil de oraya terörü taşımak için gelen insanların bu tahrik unsurlarının belirlenmesinden daha doğal ne olabilir. Devletin görevi aynı zamanda bu değil mi? Şehit cenazemize anarşiyi sokmak olmaz. Bizim cenazemizde sessizlik hakimdir, hoca efendi konuşma yapıyor. O konuşmayı yaparken o beyefendilerin, istismarcıların, örgütlerin hoşuna gitmediği için söyledikleri hoca efendiyi yuhalamaya çalışıyorlar. Bunu siz Hıristiyan dünyasında yapabilir misiniz?”

TERÖRİST LİDERLER GETİRİLİR Mİ?: “Bu konudaki mücadelemiz uzun zamandır sürüyor. Seçim arifesinde olur mu olmaz mı bilemiyorum. Spekülasyonları duyuyoruz. Böyle bir şey olduğu zaman bunu bir gün iki gün sonraya atalım denmez, gereği yapılır.

MAÇTA KURAL DEĞİŞMEZ: Bu anayasa rahmetli Özal’ı, Demirel’i ve Sayın Sezer’i seçti. Yeni bir cumhurbaşkanı seçimine giderken ne değişti de yeni kurallar konuyor. Futbolda maç esnasında kural değiştiriyorsunuz. Onu da aştı. Maçın sonunda, olmadı yeni baştan yapmamız veya uzatmada değiştirmemiz lazım diyorlar. Maç bitiyor nasıl böyle bir şey yaparsınız.

Uğur Dündar: Hergün size olup bitenler hakkında rapor geliyor. Brifing alıyorsunuz. MGK’ya katılıyorsunuz. Türkiye’de derin devlet var mı?

DERİN TÜRKİYE VAR: Bir arkadaşımın güzel bir tespiti ile derin devleten farklı bir şey var. Derin Türkiye var. Geçmişte ben söyledim. Kurumların içinde maalesef kamu hukukunu şöyle ters yüz ederek etrafından dolaşmak suretiyle adım atanlar, çalışanlar var. Sıkıntı burdan geliyor.

Dündar: Bu derin Türkiye sizin ve partinizin önünü kesmek için faaliyette mi?
Erdoğan: Şüphesiz tabi. Onlar o faaliyetlerini sürdürecek. Biz onları aşacağız. Onları yıkacağız. Kaldıracağız. Ülkemizin önünü açacağız.

Dündar: Kimler bunlar peki?
Tayyip Erdoğan: Artık orasını çözdükçe, çözüyoruz. Çözeceğiz. Açtıkça inşallah halkımızın huzuru çok daha artacaktır.



ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 10:29:00
Güncelleme :19 Haziran 2007 Salı 10:35:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?