22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Devlet katında 'serinlik'

Bugün Köşk'e Türkiye'nin en tartışmalı cumhurbaşktanı olarak çıkacak olan Abdullah Gül'ün yanında eşi olmayacak. Basında "en serdt 30 Ağustos" mesajı olarak nitelen Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın söyledikleri başka bir anlam kazanıyor... İşte  devlet katındaki tartışmanın başlangıcına işaret eden iki haber...

Gül bugün Köşk'te (Milliyet'ten Utku Çakırözer'ün haberi) 

Abdullah Gül'ün bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. tur oylamasında 11. Cumhurbaşkanı seçilmesi bekleniyor. Akşam yemin edecek olan Gül, saat 19.30'da da görevi Sezer'den devralacak

Tarihi günde eşinin yanında olmayacak

Gül, devir teslim işleminin tamamlanmasının ardından Sezer'i Çankaya Köşkü'nün kapısından arabasına bindirerek uğurlayacak

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de bugün yapılacak 3. tur oylamada cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e görevini bu akşam 19.30'da sade bir törenle devredecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, devir teslim töreninin basına kapalı olarak yapılacağını duyurdu.


Görev süresini dolduran Sezer ile bugün cumhurbaşkanlığına seçilmesi beklenen Gül arasında dün özel kalem müdürleri aracılığıyla kritik bir mesajlaşma gerçekleşti.

'Anıtkabir'den sonra gelin'


Çankaya Köşkü'nden özel kalemi aracılığıyla Gül'e "Sayın Cumhurbaşkanımız görevi mümkün olan en kısa sürede devretmek ister. Sizin için uygun zamanı bildirir misiniz?" mesajı iletildi.


Gül'ün kararı kendisine bırakan yanıtı üzerine Cumhurbaşkanı Sezer, "O zaman 18.00'deki yemin töreni ve Anıtkabir'e yapacağınız ziyaretten sonra sizi Çankaya Köşkü'ne bekliyorum" dedi.


Cumhurbaşkanlığını devralmak için Çankaya Köşkü'ne gelecek olan Gül'ü kapıda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu karşılayarak Sezer'in yanına götürecek.


Sezer ile Gül, Cumhurbaşkanlığı makam odasında 15-20 dakikalık baş başa bir görüşme yaparak devir teslim işlemini tamamlamış olacak.


AA ve TRT olacak

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan basın açıklamasında devir teslim töreninin basına kapalı olacağı duyuruldu. Köşk kaynakları, Anadolu Ajansı ve TRT'nin çekeceği görüntülerin daha sonra basın-yayın kuruluşlarına iletilebileceğini belirtti.


Törene iki cumhurbaşkanının eşlerinin katılıp katılmayacağı da Sezer'in bugünkü talimatıyla belli olacak. Gül, devir teslim töreni sonrasında Sezer'i Köşk'ün kapısında arabasına bindirerek uğurlayacak.


Sezer, Köşk'ten bundan sonra yaşayacağı Gölbaşı'ndaki evine gidecek.



Anne babası Ankara'da

Hayrünnisa Gül'ün, eşi Abdullah Gül için bugün Meclis'te düzenlenecek yemin törenine katılmayacağı öğrenildi. Komutanların da bulunduğu cumhurbaşkanlığı locasında bulunmayacak olan Hayrünnisa Gül, kızı Kübra'nın düğün hazırlıkları için İstanbul'da olacak. Hayrünnisa Hanım, İstanbul'a giderken Gül'ün Kayseri'de yaşayan annesi Adeviye Gül ile babası Ahmet Hamdi Gül, oğullarının yemin törenine katılmak için Ankara'ya geldiler.

Org. Büyükanıt: Sinsi planlar var


Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, 30 Ağustos mesajında, "Sinsi planlar her gün farklı şekillerde ortaya çıkıyor. TSK, koruyup kollama görevinden asla taviz vermeyecektir' dedi

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde sert bir mesaj yayımladı. Büyükanıt, "Türk ulusunun birlik ve beraberliğini, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve demokratik yapısını bozmak ve çağdaş kazanımlarını ortadan kaldırmak amacıyla yürütülen sinsi planlar ne yazık ki her geçen gün farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır" dedi.


Sürdürülen saldırılar ve ihanetlerin TSK personelini yıldıramayacağını belirten Büyükanıt, "Bu direnç, TSK'nın genlerinde mevcuttur. TSK bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyup kollama görevini Atatürkçü düşünce sisteminin rehberliğinde gerçekleştirirken kararlı duruşundan asla taviz vermeyecektir" dedi.


Büyükanıt, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle dün yayımladığı mesajında şunları kaydetti:


'Birtakım kötü niyetliler'


"Bilime ve akla dayanan Atatürkçü düşünce sisteminin esaslarını kavrayamamış birtakım kötü niyetliler tarafından; Türk ulusunun birlik ve beraberliğini, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve demokratik yapısını bozmak ve çağdaş kazanımlarını ortadan kaldırmak amacıyla yürütülen sinsi planlar ne yazık ki her geçen gün farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.


'TSK'ya saldırılar arttı'
Üzülerek ifade ediyorum ki, yaşadığımız günlerde hem ülke içinden hem de ülke dışından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı yapılan saldırılar artmış bulunmaktadır. Bu saldırıların amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları tarafından çok iyi bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısını içine sindiremeyen bölücüler ile laik yapısını sistematik bir yaklaşımla aşındırmaya çalışan şer odaklarının yaklaşımlarını, tüm ulusumuz çok açık olarak izlemektedir.


Bu tehditler karşısında, hiçbir etnik temele dayanmayan ve anayasamızda açıkça belirtilen, soydaşlık değil yurttaşlık esasına dayanan ve Ulu Önderimiz Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına Türk ulusu denir' veciz ifadesinde yerini bulan Atatürk milliyetçiliği ve laiklik, bilim ve aklın parlak ışığı ile bütün bu karanlık güçleri boğarak bizi aydınlık bir geleceğe ulaştıracaktır.


'İhanetler yıldıramaz'


Bir hususu, Kurtuluş Savaşı'nın esas kahramanları olan yüce Türk ulusunun bilmesi gerekmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, tüm dünyaya örnek olan çelik gibi disiplinini, birlik ve beraberliği ve Atatürk'ün ideolojiden uzak, bilim ve akla dayanan dinamik ve çağdaş düşünce sisteminin takipçisi olan personelini, bu tür saldırılar ve ihanetler yıldıramayacaktır. Bu direnç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genlerinde mevcuttur.


'Taviz verilmeyecek'
Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyup kollama görevini Atatürkçü düşünce sisteminin rehberliğinde gerçekleştirirken kararlı duruşundan asla taviz vermeyecektir.


'Rehberimiz Atatürk'


Gül, ilklerle tarihe geçecek


Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle Çankaya Köşkü tarihinde değişik açılardan çok sayıda ilke de imza atacak.
Seçilmesi durumunda ilk defa bir Cumhurbaşkanı, bakanlık koltuğundan Çankaya Köşkü’ne çıkacak, aynı zamanda ilk defa 2 ayrı seçim yapılan Cumhurbaşkanı sıfatını da alacak.


Gül, Atatürk ve İsmet İnönü’nün ardından Türkiye’nin 3. genç Cumhurbaşkanı olacak. Atatürk 42, İsmet İnönü 54 yaşında Cumhurbaşkanı olurken Gül 57 yaşında Çankaya Köşkü’ne çıkacak.


Gül’ün seçilmesi durumunda asker kökenli cumhurbaşkanları ile sivil kökenli cumhurbaşkanları arasındaki fark siviller lehine değişecek.
Atatürk, İsmet İnönü, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren’den oluşan asker kökenli cumhurbaşkanlarının sayısı 6’yı bulurken sivillerin sayısı da Gül’le beraber 5’e çıkmış olacak. Sivillerin sayısı ancak 2 dönem daha sivil cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda askerlerin sayısını geçebilecek.


Gül’le beraber iktisatçı cumhurbaşkanı sayısı da 2’ye çıkacak. Gül de 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar gibi iktisat mezunu.
Gül, cumhurbaşkanları arasında ilk defa yaz ayında seçilen Cumhurbaşkanı olacak. Daha önceki cumhurbaşkanlarının seçilme ayları genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları.


Gül, bakanlık koltuğundan Köşk'e çıkacak ilk Cumhurbaşkanı olacak. Dört yıldan fazla Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan Gül'ün Köşk'e taşınması da zor olmayacak. Görevi sırasında Dışişleri konutu kullanan Gül, en fazla yüz metre yürüyüş mesafesindeki Çankaya Köşkü'ne gidebilecek.


Gül, Demirel'in ardından Köşk'e çıkacak 2. akrep burçlu Cumhurbaşkanı olacak.


29 Ekim 1950 doğumlu olan Gül, böylece Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramlarında hem bayramı hem de doğum gününü kutlayacak.


Gül’ün Köşk'e çıkması Cumhurbaşkanlarının taraftarı olduğu olduğu futbol takımını rengini değiştirmeyecek. 9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi Abdullah Gül de Beşiktaşlı. Böylece Beşiktaş “zirvenin takımı'' olma özelliğini korumuş olacak.


Gül, aynı zamanda 4. uzun görev yapan bir cumhurbaşkanının yerine gelecek. Atatürk, 15 yıl 11 günle en uzun süre cumhurbaşkanlığı yaparken, İsmet İnönü 11 yıl 6 ay 11 gün, Celal Bayar ise 10 yıl 5 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştı. Özal ve Gürsel 7 yıllık görev sürelerini dolduramazken Sezer dışındaki diğer cumhurbaşkanlarının hepsi 7 yıllık süre sonunda Çankaya’dan ayrıldılar. 16 Mayıs 2007’de görev süresi dolan ancak yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için görevine devam eden Sezer 7 yıl 3 ay 11 gündür Cumhurbaşkanlığı yapıyor.
İsmet İnönü ve Turgut Özal'la birlikte sadece bugüne kadar sadece Malatya ili iki cumhurbaşkanı çıkarırken Gül'le birlikte ilk defa Kayseri, bir cumhurbaşkanı çıkarmış olacak.


Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olmasıyla beraber tüm gözler first lady olacak Hayrünnisa Gül’de olacak. Gül’ün 11. cumhurbaşkanı olması durumunda Türkiye’nin ilk defa türbanlı ve Latife Hanım'dan sonra en genç “first lady''si olacak.


42 yaşında Cumhurbaşkanı eşi olacak olan Hayrünnisa Gül, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’dan sonra bu unvanı taşıyacak ikinci genç first lady olacak. Latife Hanım 1923 yılında Atatürk’le evlendiğinde 25 yaşındaydı.




 

Yasaklı olduğu Köşk’e ‘first lady’ olarak çıkıyor


Fransız haber ajansı AFP, Salı günü yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Hayrünnisa Gül analizi yaptı: Güleryüzlü ve elegan bir kadın olan Hayrunnisa Gül bu hafta Türkiye’nin first lady’si olacak. Yasaklı olduğu Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne bu kez first lady olarak çıkacak. Bayan Gül, Dışişleri Bakanı eşi olarak onlarca ülkeyi gezdi ve kadınların başörtüleri üzerindeki sınırlamaları kabul etmiyor. Dindarlığının modern olmasını engellemediğini, “Başörtüm başımı örtüyor beynimi değil” sözleriyle dile getiriyor. “Çocuklarımı okula, Abdullah’ı da zaman zaman işe bırakırdım. Kadınların araba kullanamadığı bir ülkede yaşamayı hayal bile edemiyorum” diyor. Bir zamanlar Türkiye’yi türban yasağı konusunda AIHM’e götüren bayan Gül üniversitedeki türban sorununun aşılmasının ardından üniversiteye yaşına rağmen yeniden gitmek istediğini söylüyor.

WASHINGTON POST: Gül laiklerden bile daha çok ABD dostu

Bush yönetimi, eğer askeri darbe gibi bir sürpriz olmazsa yarın (bugün) seçilecek Abdullah Gül’e destek vermeli. Türkiye’de halk askeri darbe istemediğini açıkça gösterdi. Milyonlarca Türk, Erdoğan ve Gül’ün ılımlı dindarlığını ve onların kapitalist ve Batı yanlısı politikalarını seviyor ve bu konuda bir çelişki görmüyor. Gül’ün meclis tarafından seçimi, Müslüman siyasi partilerin ılımlı ve liberal olabileceğini gösterdiği gibi demokrasi için de bir zafer olacak. ABD Dışişleri nisan ayındaki gelişmeler boyunca sessizliğini korudu. Erdoğan’ın zaferi sonrası Amerikalı yetkililer, cumhurbaşkanlığı seçimi için uzlaşma istedi ki bu da Gül’den başka bir aday anlamına geliyordu. Gül, bunlara boyun eğmedi. Bu Türkiye’nin, çok sayıdaki laik siyasetçiler ya da Türkler’den daha fazla ABD dostu bir cumhurbaşkanınna sahip olacağı anlamına geliyor.

LE SOIR: Gül, Avrupa için bir şans

Avrupa’da Hıristiyan demokrat partilerin etkin rol oynadıkları bir siyasi ortamda AKP gibi bir oluşumun yasallığının sorgulanamayacağı gibi iktidardaki kişilerin de etiketlere göre değil eylemlere göre yargılanması gerekir. AKP Türkiye’yi başta AB yolunda olmak üzere görülmemiş bir reform yolunda ilerleten muhafazakar-liberal bir parti. Halkın tüm kesimlerini temsil edeceği sözü veren Gül de sözünü tuttuğu takdirde Türkiye çağdaş bir Avrupa modeli haline gelecektir. Avrupa’nın, Gül’ün başarılı olmasınaihtiyacı var.

Bu bilinçle hareket eden kahraman TSK mensuplarına ülkemizi bölmeye çalışan terör örgütü ile vermiş olduğu mücadelede başarılar diliyor, tüm kahraman evlatlarımızı ve onların komutanlarını sevgiyle kucaklıyorum. Unutmayın, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Cumhuriyeti kuranlar, onu korumaya da muktedir olmalıdırlar' özdeyişi daima rehberimiz olacak ve bize güç verecektir."



Mesaj hangi yıl, ne zaman geldi?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos mesajını üç gün önceden yayımlaması kulisleri hareketlendirdi. Geçen yıl görevini emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ten 28 Ağustos'ta devralan Büyükanıt, ertesi gün Genelkurmay Başkanı olarak 30 Ağustos mesajını yayınlamıştı. 2005'te ise dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 30 Ağustos mesajını 26 Ağustos'ta kamuoyuyla paylaşmıştı.


Yabancı ajanslar: Ordudan uyarı

Org. Büyükanıt'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla dün yayımladığı mesaj, uluslararası haber ajansları tarafından acil koduyla dünyaya duyuruldu. Amerikan Associated Press (AP), mesajı, "Türk ordusu: Laiklik 'şer odakları'nın saldırısı altındadır" şeklindeki flaş haberiyle abonelerine bildirdi. BBC, Orgeneral Büyükanıt'ın mesajını, "Türk ordusundan yeni uyarı" diye verdi.
aa/kenthaber/ajanslar/milliyet
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2007 Salı 12:46:53
Güncelleme :28 Ağustos 2007 Salı 12:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?