16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Dikkatler Cumhuriyet mitinginde

FT, Cumhuriyet Mitingi'ni haftanın en önemli olayı olarak nitelendirdi ...

Financial Times gazetesi, hafta sonu Ankara’da yapılacak olan Cumhuriyet Mitingini, dünyada haftanın en önemli olayları arasında gösterdi. 

Gazetenin, dünya çapında haftanın en önemli olaylarını derlediği “The Week Ahead" köşesinde bu kez Türkiye de vardı. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenecek mitingi, dünyada cumartesi gününün en önemli iki olayından biri olarak gösteren gazete, Cumhuriyet Mitingini “Türkler laik bir cumhurbaşkanı çağrısı yapıyorö başlığıyla duyurdu. 

Financial Times, “Türkiye’nin laik milliyetçi ideolojisi Kemalist bloğun destekçilerininö, Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde laik bir cumhurbaşkanı çağrısında bulunacağını belirtti. 

Gazete, dünyada bu cumartesi yaşanacak diğer önemli olayı da Sih’ler için kutsal olan Vaisakhi kutlaması olarak gösterdi.

Ankara polisinde miting alarmı

Atatürkçü Düşünce Derneği'nce (ADD) cumartesi günü Ankara'da düzenleyeceği cumhuriyet mitingi için Ankara Emniyet Müdürlüğü harekete geçti. Miting nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yedek kuvvet alacak olan Ankara Emniyeti'ne çevre illerden takviye kuvveti de gelecek. 

Cumhurbaşkanlığı seçimine adaylık süresinin başlamasına 2 gün kala yapılacak olan mitingde alınacak önlemler için hazırlıklara başlayan Ankara Emniyeti, ADD yetkilileriyle görüşmeler yapacak. Mitingin, gerek gerçekleşeceği dönem gerekse Ankara'ya gelecek gruplar nedeniyle önemli olduğunu belirten emniyet yetkilileri, ADD yetkililerinden, alınacak önlemlere uygun davranış içinde olmalarını isteyecek. 

Ankara Emniyeti, miting alanındaki güvenlik önlemleri kapsamında havadan da denetim yapacak. Olası provokatif hareketlere karşı istihbarat biriminin yanı sıra çok sayıda sivil polis de mitingde görevli olacak. Emniyet yetkilileri, katılımcı sayısının en fazla 50 bin dolayında olmasının beklentiğini belirtti. 

Miting nedeniyle Ankara Emniyeti'ndeki resmi ve sivil personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yaklaşık 500 kişilik bir yedek kuvvet ile çevre illerden yaklaşık 500 kişilik ek kuvvet talep edilecek. 


Zaman gazetesinin haberi

Mitinge 'geldi-gelmedi' fişlemesi 

Uludağ Üniversitesi'nin, 14 Nisan'da yapılacak 'Cumhuriyet Mitingi'ne katılıp katılmayacak öğretim üyelerinin isimlerini imza alarak liste yaptığı ortaya çıktı.

İddialara göre bazı öğretim üyelerinin eşleriyle birlikte Ankara'ya gitmeleri yönünde baskılar yapılırken, özellikle kadro bekleyen çok sayıda öğretim görevlisinin mitinge katılacağı öğrenildi. Üniversitede görevli memur personelin de eyleme götürüleceği belirtildi. Üniversiteler, cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemek amacıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından Ankara Tandoğan Meydanı'nda 14 Nisan günü yapılacak 'Cumhuriyet'e sahip çıkma mitingi'ne yüksek katılım sağlamak için her türlü yönteme başvuruyor. Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun söz konusu mitinge öğrencileri götürmek için sınavları ertelemesi, Çukurova ve Yıldız Teknik üniversitelerinin ise otobüs kaldırmak istemesinin ardından şimdi de Bursa Uludağ Üniversitesi, mitinge öğretim üyelerini götürmek için harekete geçti. Edinilen bilgiye göre, rektörlük tarafından hazırlanan ve öğretim üyelerinin isimlerinin bulunduğu liste, 30 fakültenin bölüm başkanlıklarının yanı sıra yüksekokul müdürlüklerine gönderildi. Listelerde, mitinge kimlerin katılıp katılmayacağı imza karşılığında bir bir tespit ediliyor. Hazırlanan listeler daha sonra rektörlüğe ulaştırılıyor. Rektörlüğün, katılımın çok olmasını sağlamak amacıyla akademik kadrodaki öğretim üyeleri ve eşlerinin yanı sıra üniversitede görevli memurları da eyleme çağırdığı öğrenildi. İsminin açıklanmasını istemeyen öğretim üyeleri, bazı arkadaşlarının eşleriyle birlikte katılmaları yönünde zorlandığını söyledi. Öğretim üyeleri, özellikle uzun süredir akademik kadro bekleyen birçok öğretim görevlisi ve asistanın söz konusu mitinge katılmak zorunda olduklarını aktardı. Rektör Mustafa Yurtkuran ise iddialarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Perinçek'ten Cumhuriyet Mitingine davet

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Bütün yurttaşlarımızı, milletin özlemlerini dile getirecek olan Cumhuriyet Mitingine davet ediyorum" dedi.

Perinçek, düzenlediği basın toplantısında, Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesut Barzani'nin, haddinin ötesinde açıklamalar yaptığını söyledi. Bundan daha vahiminin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi tehdit eden bu iddiaları 3.5 yıldan beri dile getirmesi olduğunu savunan Perinçek, şunları kaydetti:

"Başbakan katıldığı bir televizyon programında, 'Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesi içinde Diyarbakır'ı merkez yapacağız" diyor. Bu projenin eş başkanı olduğunu da sık sık dile getiriyor. ABD'nin projesi haritalarla tanımlanmış. Türkiye'yi bölen projede Türkiye'nin Başbakanlık koltuğunda oturan şahıs görev almış ve görevini tanımlıyor. Başka bir devletin projesinin eşbaşkanı kesinlikle Başbakanlık koltuğunda oturamaz."

Perinçek, bu tablo karşısında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i, Anayasa'nın verdiği görev ve sorumlulukları yerine getirmeye davet ettiğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı MGK toplantısında Başbakan'a, 'Cumhurbaşkanı olarak sizi BOP görevlisi olmanız nedeniyle derhal Başbakanlık koltuğundan istifaya davet ediyorum' demeli" diye konuştu.

Perinçek, 14 Nisanda yapılacak Cumhuriyet Mitingi ile ilgili soru üzerine, mitinge Türkiye'nin vatanseverlerinin katılacağını söyledi.

Partisinin de bütün gücüyle mitingde yer alacağını bildiren Perinçek, şöyle devam etti:

"Miting bulunduğumuz tarihsel ortamda görevini yapacak. Bütün yurttaşlarımızı, milletin özlemlerini dile getirecek olan mitinge davet ediyorum. Mitinge karşı psikolojik savaş yapılması normal. Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesi karşısında Türk milleti vardır ve Türk milletinin derlenmesi, toplanması istenmemektedir."



anka/milliyet/zaman-hamza erdoğan
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 14:00:46
Güncelleme :10 Nisan 2007 Salı 16:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mazlum Güvenir IP: 88.229.148.xxx Tarih : 10.04.2007 20:02:41
Lütfen ellerde sadece TÜRK BAYRAĞI olsun ve Cumhuriyete sahip çıktığımızı belirten sloğonların haricinde hiç bir sloğon atılmasın. Lütfen Parti bayrakları ile katılım olmasın.