28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Diplomatik trafik hızlanıyor

Bayram sonrası diplomatik trafik hızlanacak. Türkiye, Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ilan Mizrahi’yi ağırlayacak. Bu arada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın kasım başında Atina’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Kasım ortasında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İstanbul’da buluşacak.
AB ülkelerinden Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht, 30-31 Ekim günlerinde Türkiye’ye gelecek. Ankara’da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşecek olan de Gucht, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile de bir araya gelecek.
İkili ilişkiler ve Türkiye’nin AB sürecinin ele alınacağı görüşmelerde Ankara’nın Türkiye tarafından aranan bazı örgüt üyelerinin iadelerinde karşılaşılan sorunların dile getirmesi bekleniyor. 

Avrupa Komisyonu’nun merakla beklenen İlerleme Raporu’nun yayınlanmasına kısa bir süre kala yapılacak görüşmelerde Türkiye’nin AB müzakerelerinde “tren kazasıönın yaşanmaması için AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından yapılan önerilerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Karel de Gucht, Aralık 2004’te Türkiye’yi ziyaret ederek Abdullah Gül ile görüşmüştü.

İSRAIL ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ BASKANI
Ankara’nın önümüzdeki günlerde ağırlayacağı önemli yabancı konuklar arasında İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ilan Mizrahi de bulunuyor. İsrail İstihbarat Örgütü Mossad’ın eski Başkan Yardımcısı olan Mizrahi, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’ın konuğu olarak 1-2 Kasım günlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek.
İki ülkenin milli güvenlik kurulları arasındaki diyaloğun çerçevesinde gerçekleşecek ziyaret sırasında ikili konuların yanı sıra, bölgedeki gelişmeler ele alınacak. Bu çerçevede, Ortadoğu sorunu, İran’ın nükleer programı ve Irak sorununun da gündeme geleceği belirtiliyor.
MKG Genel Sekreteri Alpogan, Mayıs 2005’te İsrail’i ziyaret etmişti.

BÜYÜKANIT’IN ATİNA ZİYARETİ
Önümüzdeki günlerdeki önemli geziler arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 1-4 Kasım günlerinde Atina’ya yapması beklenen ziyaret de bulunuyor.
Genelkurmay Başkanlığını iki ay önce üstlenen Orgeneral Büyükanıt’ın Atina ziyaretine büyük önem veriliyor. Yunan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayotis Hinofotis’in konuğu olarak gerçekleşecek ziyaret sırasında iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliği ve Ege’deki güven artırıcı önlemler üzerinde durulması bekleniyor.
Panayotis Hinofotis, 26-28 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’de büyük yankı bulan bir ziyaret yapmıştı. Hinofotis, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana Türkiye’yi ilk ziyaret eden Yunan Genelkurmay Başkanı olmuştu.

İSPANYA BAŞBAKANI ZAPATERO
Bu arada, İspanya Başbakanı sosyalist Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun kasım ortasında Türkiye’yi ziyaret etmesi öngörülüyor. Zapatero ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Medeniyetler İttifakı girişiminin eş başkanları olarak 11-12 Kasım günlerinde İstanbul’da yapılacak olan Medeniyetler İttifakı Üst Düzey Grubu toplantısına katılacak.
Toplantı sırasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İspanyol Barış Vakfı Başkanı UNESCO eski Genel Müdürü İspanyol Francisco Mayor’un eş başkanlığındaki Üst Düzey Grubunca hazırlanan raporu sonuçlandırılacak. Rapor daha sonra BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a sunulacak.
Zapatero ve Erdoğan, 26 Kasım 2006 tarihinde İspanya’nın Mallorca adasında düzenlenen Üst Düzey Grubu’nun ilk toplantısına da katılmışlardı.
İstanbul’daki toplantı sırasında verilecek mesajların, İslam ile şiddet arasında bağ kuran konuşması nedeniyle İslam dünyasında büyük tepki yaratan Papa 16’ncı Benedikt’in Türkiye ziyaretine iki hafta kala gerçekleşeceği için çok önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2006 Pazar 11:23:21
Güncelleme :22 Ekim 2006 Pazar 18:27:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?