15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Dış basının yorumları...

Dış basında Türkiye'de Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığınına ilişkin haber ve yorumlar dikkat çekiyor.

Gül'ün adaylığı dünya medyasında yer almaya devam ediyor: "Gül'ün adaylığı hükümetle ordu arasında çıkacak muhtemel bir krize değer mi? Büyükanıt müdahale eder mi?"


AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün, ‘laiklik ilkesine bağlılık’ sözü dünya medyasının gündemine oturdu.

FİNANCİAL TİMES GAZETESİ

Financial Times gazetesi, ‘Gül, Türk ordusuna meydan okuyor’ başlıklı yazıda, Abdullah Gül'ün, ordunun ve laik kesimin tüm şüphelerine rağmen ikinci kez adaylığını ortaya koyarak kendisine karşı olanlara meydan okuduğunu kaydetti.

Gazetenin Ankara muhabiri Vincent Boland tarafından kaleme alınan makalede, Gül'ün ‘laik ilkelere sadık kalma’ sözü verdiği, ancak ülkedeki laik kesimin bu konuda şüpheleri olduğuna dikkat çekildi. Gül'ün ‘cumhurbaşkanlığı makamına layık’ bir politikacı olduğunun belirtildiği makalede, Gül'ün adaylığının ‘ekonominin dengesinin bozulmasına ve ülkedeki istikrarın zedelemesine yol açabilecek hükümet ile ordu arasında muhtemel bir krizin oluşmasına değip değmeyeceği’ sorusunun önemi vurgulandı.

‘BÜYÜKANIT MÜDAHALE ETMEZ’

Boland yazısında, analizlere göre, Gül'ün ilk adaylığını engelleyen Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın bu kez böyle bir yola başvurmayacağını belirtirken, partisi tarafından demokratik bir şekilde seçilen ve tartışmalı bir biçimde halk tarafından desteklenen Gül ile çatışmanın vatandaşların tepkisine yol açabileceğini de ekledi.

GUARDİAN: LAİK KESİM GÜL'Ü PRTOESTO EDİYOR

The Guardian, ‘Türk aday seçilirse laikliği koruyacağından umutlu’ başlıklı haberde, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ‘laiklik ilkelerine bağlı kalmayı’ taahhüt ettiğini ancak ülkedeki laik kesimin bu adaylığa karşı çıktığını yazdı. AKP'nin Gül'ü ikini kez aday olarak gösterdiğini hatırlatan gazete, ‘Ancak bu karar, Gül'ü, çoğunluğu Müslüman olan milletin laik geleneklerini parçalamakla suçlayan partiler tarafından protesto edildi’ diye yazdı.
Türkiye'de cumhurbaşkanının aynı zamanda ‘ordunun da başkanı’ olarak kabul edildiğini hatırlatan gazete, ‘cumhurbaşkanı NATO'nun ikinci en büyük ordusu olan, laik Türk ordusunun da -ki Gül'ün adaylığına karşı olduklarını açıkça belirtmişlerdi- ‘başkanı sayılır’ yorumunda bulundu.
International Herald Tribüne gazetesi ise ‘Türk adaydan laiklik taahhüdü’ başlığıyla verdiği haberinde Türkiye’deki laik kesimin ve ordunun, eşinin türbanlı olması nedeniyle Gül'ün adaylığına karşı çıktığını, hatta Mayıs ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde Gül'ü engellediklerini ve ülkeyi erken seçime götürdüklerini yazdı.
Bloomberg televizyonu da internet sitesinde yer alan haberde, Gül'ün ‘laikliği koruyacağı’ taahhüdünde bulunduğunu ancak Türk ordusunun Gül'ü ‘dindar bir Müslüman ve AKP'yi, dini siyasete karıştırarak laik devlet düzenini güçsüzleştirmeye’ çalışan bir parti olarak gördüğünü yazdı. Haberde, AKP'nin zinayı suç kapsamına alma ve Merkez Bankası'na İslami kesimden birini atama gibi girişimleriyle laik çevrelerin tepkisini çektiğini ancak tüm bu girişimlerin Atatürk'ün laiklik ilkesinin savunucusu olan Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edildiğine dikkat çekti.

INDEPENDENT: “GÜL KARİZMATİK BİRİ"

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Independent, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez aday olmasıyla, Türkiye’deki siyasi krizin yeni ve muhtemelen nihai bir evreye girdiğini yazdı. Abdullah Gül’ün eşinin başörtülü olduğu vurgulanan haberde, Gül için de “alçak gönüllü ve karizmatik" ifadesi kullanıldı.

GUARDIAN: “LAİK TÜRKİYE KARGAŞADA"

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden bir diğeri olan Guardian, "eski İslamcı Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı olması ile laik Türkiye’nin bir kargaşada olduğunu" yazdı. Haberde, Türkiye’nin yenilenmiş bir siyasi krizle karşı karşıya bulunduğu değerlendirmesini yaptı. Gül’ün "sıkı bir Müslüman olduğu ve karısının başörtüsü takmakta ısrar ettiği" ifadelerine yer verilen haberde " Türkiye’de kapalı kadınların bırakın içinde yaşamayı Cumhurbaşkanlığı köşküne girmesinin bile yasak olduğu" belirtildi.

EL CEZİRE: “GÜL LAİKLİĞİ KORUYACAĞINI SÖYLEDİ"

Televizyon kanalı El Cezire, Cumhurbaşkanlığına tekrar aday olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, laikliği koruyacağı söylediğini vurguladı. Haberde Gül’ün daha önceki adaylığının siyasi bir krize neden olduğu kaydedildi. Ana muhalefet partisi CHP’nin bundan önceki Cumhurbaşkanı seçimlerini boykot ettiği hatırlatılan haberde, CHP’nin bu tavrını sürdüreceği ayrıca Gül’ün seçilmesi halinde resepsiyonlar ve dış gezileri de protesto edeceği ifade edildi.

EURONEWS:“MUHALEFET OYLAMAYI BOYKOT EDECEK"

Euronews haber kanalı, muhalefetteki CHP’nin, Cumhurbaşkanı oylamasına katılmayacağını vurguladı. Haberde Gül’ün "İslami kökenli AKP’nin Dışişleri Bakanı olduğu" kaydedildi.

DW:“TÜRKİYE’NİN GÜVENİLMEZ SEÇMENLERİ"

Deutsche Welle’nin haberinde ise "Ordunun, laik elitlerin, Anayasa Mahkemesi’nin ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Gül’ün adaylığını engellemek istediklerini ve bunun için demokratik bir bakış açısıyla hoş görülemeyecek taktiklere başvurdukları" ifade edildi. Haberde, "bunun sonucunda seçmenlerin onları cezalandırdığını ve Dışişleri Bakanı Gül’ün tekrar aday olduğu" ifade edildi.

TIME:“TÜRKİYE TEKRAR UÇURUMUN KENARINDA MI"

Dünyanın önde gelen haftalık haber dergilerinden Time, “Türkiye tekrar uçurumun kenarında mı" diye soru sorduğu haberinde Gül’ün tekrar aday olmasıyla, Türkiye’yi erken seçime götüren siyasi krizin yeniden yaşanıp yaşanmayacağı kaygılarını yenilediğini yazdı. Haberde, Vecdi Gönül, Mehmet Ali Aydın gibi AKP’den başka adayların da gelecek günlerde aday olabileceğini ifade edildi.

DAILY TIMES:“GÜL DESTEK ARIYOR"

Pakistan’da yayınlanan Daily Times gazetesi, "Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün destek aradığını ancak İslami geçmişinden endişe duyan laiklerin ona karşı olduğunu" yazdı.

WP: “GÜL LAKLİĞİ KORUYACAĞINI SÖYLEDİ"

Washington Post gazetesi, "Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığının cami ile devlet arasındaki çizgiyi belirsizleştireceği korkusu olduğunu ancak Gül’ün adaylık başvurusu ardından laikliği koruyacağını söylediğini" yorumunu yaptı.

ANKA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 13:50:47
Güncelleme :15 Ağustos 2007 Çarşamba 18:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?