26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Dışişleri neyi, niye gizledi?

Diplomasinin en önemli vazgeçilmezi inandırıcılıktır. Türkiye’nin de güçlü bir diplomasi geleneği vardır. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaları da bugüne dek bu geleneği yansıtmıştır

Ancak geçen çarşamba gecesi yapılan bir açıklama bu geleneğin bir istisnasını oluşturdu. Nasıl mı?
Diplomasi muhabirleri, 22 Nisan akşamı saat 23.06’da, e-mail adreslerine, Dışişleri Bakanlığı’ndan “Açıklama” başlığıyla bir duyuru gelmesi üzerine teyakkuza geçti. Aynı açıklama, basın-yayın kuruluşlarının haber merkezlerine de elektronik posta ile gönderilmişti.
Açıklama metni, “Türkiye ile Ermenistan, İsviçre’nin arabuluculuğunda, ikili ilişkilerini normalleştirmek için yoğun çaba göstermektedirler” diye başlıyor ve ikili ilişkilerin normalizasyonu için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kaldıklarını bildiriyordu. Bu tarihi bir açıklamaydı.

İnternet sitesinde farklı
Ancak bakanlığın daha sonra internet sitesine koyduğu şeklinde çok önemli bir fark vardı.
İlki gibi “No:56” sıra numarasını taşıyan ikinci açıklamanın içeriği aynı, başlığı ise oldukça farklıydı. Başlıkta bu kez, “Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlıkları ile İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı’nın Ortak Açıklaması” ifadesi yer alıyordu.
İşin özü, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde tarihi bir yol haritası belirlendiğine yönelik duyurunun, aslında üç ülkenin ortak açıklaması olduğu gerçeğini bir gece önce gizlemişti. Türkiye, Dışişleri’nin geç saatlerdeki açıklamasının üç ülkenin ortak açıklaması olduğunu ancak bir gün sonra öğrenebildi. Anadolu Ajansı da, açıklamanın “ortak” yapıldığını bir gün sonra akşam üzerine duyurdu.


Belli ki, Dışişleri, Ermenistan ile ortak bir açıklama yaptığını söylemekten bile çekiniyor, bunu gizleyerek kamuoyundan doğacağını tahmin ettiği tepkilerin büyümesini önlemeye çalışıyordu. Açıklamanın gece geç saate bırakılması da, muhtemelen aynı çabanın bir parçasıydı.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 08:30:23
Güncelleme :26 Nisan 2009 Pazar 08:40:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?