19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Dışişleri'nin 5 yıldızlı Rixos'u

Sayıştay'a göre Dışişleri'ne tahsis edilen Antalya Beldibi'ndeki araziye 5 yıldızlı Rixos Oteli yapıldı.

Sayıştay Raporu'na göre Dışişleri'ne, Kazakistan'a Devlet Konukevi için tahsis edilen Beldibi'ndeki araziye Rixos Oteli yapıldı. Raporda "Beldibi'nde 50 bin metrekare arazi Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'na Devlet Konukevi yapılması için Dışişleri Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Tahsis amacına aykırı olarak, otel yapılmıştır" denildi. Otelin sahibi Fettah Tamince AKP'ye yakınlığı ile biliniyor.

Kazakistan'a niyet Rixos'a kısmet oldu

Antalya Beldibi'nde, Kazakistan Devlet Konukevi yapılsın diye Dışişleri'ne verilen 50 bin metrekare orman arazisine, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Tamince otel kurdu.

Sayıştay'ın, Meclis'in isteğiyle hazırladığı "Devlet Malları Raporu'nda" çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Usulsüz kullanımların saptandığı rapora göre, Antalya Beldibi'nde, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'na Devlet Konukevi yapılsın diye Dışişleri Bakanlığı'na tahsis edilen 50 bin metrekare orman arazisine, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Rixos oteller zincirine bir yenisi daha eklendi. Devletin elindeki mallardan vakıflara, özel şirketlere ve kişilere devredilen 71 bin 217 kilometrekaresi, yani Marmara Bölgesi'nden büyük
olan bölümünde "sorun" olduğu ortaya çıktı. Sayıştay Genel Kurulu'nun onayladığı raporda, usulsüz devir işlemleri örnekleriyle ortaya konuldu: 



ÖRNEKLER ÇOK
* NAZARBAYEV İÇİN ALINDI: Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Kemer'in Beldibi Beldesi'nde 50 bin 354 metrekare araziyi Dışişleri Bakanlığı'na tahsis etti. Kazakistan ile ikili anlaşmalar yapıldı, Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldı. Sözleşmeye göre bu araziye, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'nın devlet konukevi yapılacak, bir kısmı da Kazakistan Cumhuriyeti eğitim ve dinlenme tesisi olarak kullanılacaktı. Kısa süre sonra bu arazide, AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve kuruluşu aşamasında AKP'ye, diğer otellerinin kapılarını açan Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Rixos Oteller Zinciri'ne bir yenisi daha eklendi. Sayıştay raporunda, "Arazide tahsis amacına aykırı olarak, beş yıldızlı otel yapılmıştır. Yapılan otel, Rixos Beldibi Oteli adıyla faaliyet göstermektedir" denildi. Otel arazinin yarıdan fazlasını kapladı ama firmadan hiçbir bedel alınmadı. Geri kalan kısmına Kazakistan Cumhuriyeti görevlilerinin kullandığı birkaç bina yapıldı.

* YASADIŞI TATİL KEYFİ: Yüksek yargı organlarının başkanları ile hakim-savcıların tatil yaptığı tesislerin yasadışı işletildiği belirlendi. Antalya'nın Kundu Köyü'ndeki 30 bin metrekarelik Adalet Bakanlığı Dinlenme Tesisleri, 16 yıl önce Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'na 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. Ancak, Sayıştay raporunda, bu devir işleminin yönetmeliğe aykırı gerçekleştirildiği belirtildi. Devlet en az 7 milyon 365 bin YTL zarara uğradı.

* MEDRESELER KAHVE OLDU: İstanbul'daki tarihi eser niteliğindeki gayrimenkullerin devirleri sorunlu bulundu. Fatih Belediyesi, Topkapı Amatör Spor Kulübü'ne sportif amaçlar için arsa ve bina devretti ama yapılan incelemede binanın üst katlarında kumar oynatılan özel bölümlerin olduğu saptandı. İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün, Türk Dünyası Araştırma Vakfı'na öğrenci yurdu olsun diye verdiği Şehzade Mehmet Medresesi de Şehzade Mehmet Sofrası adı altında restoran oldu. Bu yerlerin gelirlerinden Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne hiç para aktarılmadı. Sayıştay raporunda, usulsüz kullanıldığı saptanan tarihi yerlerden bazıları şöyle: "Sinan Paşa Medresesi'ni, Kültür Değerlerimizi Koruma ve Geliştirme Derneği çay ocağı, nargile salonu ve kafeterya olarak kullanıyor. Sultan Mahmut Türbesi Müştemilatı'nı, Türk Ocakları Derneği, 100 kadar kitap koyduğu bir odası dışında kafeterya yaptı. Zevki Sultan Sıbyan Mektebi'ni, Mimar Sinan Üniversitesi konukevi yaptı. Küçük Ayasofya Medresesi'ni, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı, ticari işletme olan Yesevi Yayıncılık Reklam ve Film Yapımcılığı şirketine kullandırıyor. Şirket, medresenin içine çelik bölmeler yaptı, kafeterya oluşturdu." 

Kapanın elinde kaldı

* İNÖNÜ STADI İÇİN PARA ÖDENMEDİ: Malatyaspor'un kullandığı İnönü Stadı üç yıl önce, "sportif faaliyetlerde kullanılsın" diye Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne devredildi. İl Müdürlüğü, stadı yıllığı 95 bin YTL'den Malatyaspor'a verdi. Ancak hazineye bugüne kadar hiç para yatırmadı.

* ARSALARINI KAPTIRDI: Milli Savunma Bakanlığı, Kocaeli Milli Emlak Müdürlüğü'nden, "savunma hizmetlerinde kullanılmak üzere" arsa istedi. Milli Emlak, ilin değişik yerlerinde 15 ayrı arsa temin etti ancak vatandaşlar arsaları telle çevirip bahçe ve
taksi durağı olarak kullandı.

* OTO YIKAMA SERVİSİ AÇILDI: Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, biri 10 bin diğeri de 20 bin metrekare olan iki arazisini düşük bir bedel karşılığında sporcu eğitimi için Gençlik ve Spor Vakfı'na verdi. Vakıf, arazilerden birini üçüncü bir kişiye devretti. O kişi de burada oto yıkama-yağlama servisi, paralı tuvalet, yemek satışında kullandığı seyyar TIR işletmeye başladı.

* ORMANLAR FINDIKLIK OLDU: Trabzon'da binlerce dönümlük orman arazisinin işgal edilip fındık yetiştirildiği belirlendi.

Sabah
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2006 Pazar 05:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?