20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Dolmabahçe'de Alevi zirvesi

Başbakan Erdoğan, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan'ı, Beşiktaş'taki çalışma ofisinde kabul etti.

Devlet Bakanları Said Yazıcıoğlu ve Mehmet Aydın ile AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun da katıldığı görüşmede İzzettin Doğan'a, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek ve Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır eşlik etti.

Cem Vakfı Genel Başkanı Doğan, basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından çalışma ofisinden ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin, Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleştiğini belirten Doğan, ''Kendileriyle uzun uzadıya geniş bir biçimde Alevi İslam anlayışını benimseyen 25-30 milyona yakın insanın, devleti yönetme sorumluluğu yüklenmiş bulunan hükümetten isteklerini ve bunların neler olduğunu yüz yüze konuşma olanağı bulduk'' dedi.

Görüşmenin gayet samimi ve dostane bir hava içinde geçtiğini vurgulayan Doğan, Başbakan Erdoğan ve bakanların, akıllarına takılan bazı konulara açıklık getirmesi amacıyla bazı sorular yönelttiklerini anlattı.

Doğan, bu sorulara karşılık kendilerinin de düşüncelerini ifade ettiklerini kaydetti.

İzzettin Doğan, bir gazetecinin, taleplerinin ne olduğunu sorması üzerine, şunları söyledi:

''Şu anda kamuoyunun da bildiği, defalarca söylemiş olduğumuz ve Alevi yurttaşlardan esirgenen Anayasa'nın ölü hükümleri durumunda bulunan hükümlerinin içerik olarak yürürlüğe konulmasını istedik. Yani Alevi yurttaşlarının genel bütçeden pay almasını, Alevi İslam anlayışıyla ilgili bilgilerin, sağlıklı bir biçimde, Alevi yurttaşların inanç önderlerinin kabul edebilecekleri bir biçimde ders kitaplarına konulmasını ve Alevi yurttaşların çocuklarına bundan böyle, isterlerse Sünni kardeşlerimizin çocuklarına da, Aleviliğin İslam anlayışını kitaplardan okuyup öğrenme imkanı tanınmasını, devlete ait televizyon kanallarında ve radyoda Sünni İslam'a tanınan konuşma hakları oranında Alevilere de haklar tanınmasını ve başka inançlara sahip olanlara da bu hakların verilmesinin bir genel kural olarak kabul edilmesini istedik.

Aleviliğin Anadolu'da yaşaması, Balkanlar'a kadar bir çizgide yerleşmiş olmasının Aleviliğin İslam anlayışı sonucunda olduğunu ve bunu yaratanların da, bu zahmete giren kişilerin de Alevi dedeleri, Bektaşi babaları olduğunu, bunların da özlük haklarının sağlanmasını, bir imam, bir vaiz hangi statüdeyse onların da o haklardan yararlanmasını, yani kendi maaşlarını almalarını, sosyal sigorta sistemine dahil edilmelerini ve buna benzer diğer hakların bu insanlara da verilmesini istedik.''

Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanların kendilerini dikkatle dinlediklerini ve zaman zaman ''Bu İslam anlayışıyla bugün egemen olan İslam anlayışı arasında bir çatışma çıkabilir mi, bir kargaşa yaratabilir mi?'' gibi tereddütlerini dile getirdiklerini bildiren Doğan, ''Bunun gerçekleşmeyeceğini, çünkü Türkiye'de bin yıldır yaşayan Alevilik-Sünniliğin bugüne kadar hiçbir biçimde karşı karşıya gelmediğini, çatışma içine girmediğini, Alevilerin haklar verilmediği halde çatışmaya girmediğini anlattık. 'Aleviler haklar verildikten sonra niye çatışmaya girsin' şeklinde bir mütalaa ile bu konuyu da kendi aramızda samimiyetle tartıştık'' diye konuştu.

Doğan, bir soru üzerine, tekrar görüşme konusunda mutabık kaldıklarını ifade ederek, bu konudaki iletişimi AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun sağlayacağını bildirdi.

Bir gazetecinin, ''Aleviler, Diyanet İşleri Başkanlığında temsil edilmek istiyor. Bu konuda bir mutabakata varıldı mı?'' sorusu üzerine de Doğan, görüşmede bu konunun da gündeme geldiğini, ancak mutabakata varılmadığını kaydetti.

Doğan görüşmede, ''seçim yatırımı havası kokan bir beyanda bulunulmadığını, yaklaşım sergilenmediğini'' söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 05:46:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Y asman IP: 81.77.233.xxx Tarih : 7.12.2008 20:34:10

Dogon bey nerden tespitini yapti 25 -30 milyona yakin insanin, Alevi islam anlayisini benimsedigini Turkiyede, cok bilmek isterim......