18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

DP'nin 76 yaşındaki yeni lideri

DP'nin yeni lideri Cindoruk

DP’nin dünkü kongresinde rakipleri son anda yarıştan çekilince Hüsamettin Cindoruk oylamaya tek aday olarak katıldı. 

AKP’nin 29 Mart’ta oylarının gerilemesi üzerine merkez sağda ‘pasta kavgası’ başladığı bir sırada yapılan DP kongresinden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in açık desteğini alan ve ‘Aragones kadar formdayım’ diyen 76 yaşındaki Hüsamettin Cindoruk zaferle çıktı. Cindoruk teşekkür konuşmasında, birleşik merkez partisi kurmaya çalışacaklarını söyledi.

Eski Başbakan Tansu Çiller’in ‘örtülü’ destek verdiği Süleyman Soylu, Demirel’in desteklediği Hüsamettin Cindoruk, Mehmet Ali Bayar ve Ramazan Yazgan’ın aday olduğu DP’nin 5. Olağanüstü Büyük Kongresi dün Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Seçimin ilk turunda 956 oy kullanıldı. 944 geçerli oydan Cindoruk 480, Soylu 448, Bayar 16 oy aldı. Yazgan’a ise oy çıkmadı. Adaylar salt çoğunluğu sağlayamadığı için ikinci tur oylama yapıldı. İkinci turda 927 geçerli oydan Cindoruk 535, Soylu 389, Bayar ise 3 oy aldı. Üçüncü tura geçilmeden önce Soylu ve Bayar adaylıktan çekildi. Üçüncü tura tek aday olarak giren Cindoruk 559 oy alarak DP’nin Genel Başkanı seçildi.

Öncelikli hedefi: Birleşme
Cindoruk’un öncelikli hedefi merkez sağda birleşme olacak. Cindoruk, eski Başbakan Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da desteği ile ANAP ile DP’nin birleşmesi ve merkez sağda yeni oluşum arayan isimlerin DP çatısı altında toparlanması için çaba sarf edecek. Cindoruk yaptığı teşekkür konuşmasında birleşik merkez partisini kuracaklarını belirterek, “Birleşik merkez partisi kurmaya çalışacağız. Bir tek arkadaşım yerinden oynatılmayacaktır. Partiyi ihraç değil ithal partisi haline getireceğiz. İktidar partisinin kendi ölçeklerine çekilmesinde yardımcı olacağız”dedi.

‘AKP’yi kim iktidar yaptı, babam’
Öte yandan kongrenin gündüz saatleri adayların birbirlerini suçlamasına sahne oldu. Cindoruk’un, “DP’yi şahlandıracak tek kişi” anonsu ile salondaki yerini alması Soylu taraftarlarını çileden çıkardı. Karşılıklı yuhalamalarla salonun havası gerildi.

Soylu konuşmasında ağırlıklı olarak isim vermeden Demirel ve Cindoruk’a yüklendi: “28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir. ‘Kurtuluş soldadır ‘ diye manşet manşet haberler verip bizim irademizi etkisizleştirmeye çalışan anlayışa evet mi demeliydik? 27 Nisan’da partimizi kuşatıp Meclis’e girmeyenlere ‘iyi yaptınız’ mı demeliydik? AKP’yi yüzde 47’ye getirdiniz. Siz getirdiniz babam. Yanlış anlamayın, burada bir kişiyi, sayın Cumhurbaşkanımızı (Demirel) kastetmiyorum, bir zihniyeti kastediyorum.”

Türkiye’nin muhalefet alternatifi arayışında olmadığını, yarının iktidar alternatifini aradığını dile getiren Mehmet Ali Bayar ise, “Alternatif arayışı içinde biz muhalefete değil, iktidara talip olan bir parti olacağız. Elimi değil gövdemi taşın altına koydum ve sizi bu taşı birlikte taşımaya davet ediyorum” dedi.

Soylu’nun ‘darbe’ ile ilgili sözlerine Cindoruk yanıt verdi. Darbenin senaryosu bulunmadığını belirten Cindoruk, “Darbe felakettir. Siyasi hayatımda darbe yapan akıllı adama rastlamadım. Akıllı adam kongre yapar, siyasi parti kurar” dedi. Cindoruk, AKP’ye ise şöyle yüklendi: “Milli görüş gömleğini ister çıkarmış olsunlar, ister çıkarmasınlar, milli yolsuzluk gömleğini giymişlerdir. Hiçbir dönemde yolsuzluk dosyaları bu kadar çok olmadı.” “Bir yaşlı adam olarak bunları söylüyorum” diyen Cindoruk, Soylu’ya, Mevlana’nın “Genç adam aynada bazı şeyleri göremez ama yaşlı adam bir tuğlada gerçekleri görebilir” sözlerini hatırlatarak konuşmasını tamamladı.

 

 

 

AA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 10:43:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 85.102.174.xxx Tarih : 18.05.2009 05:48:27

Hayırlı uğurlu olsun.Çok özlemiştik.