22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

DSP ve BBP'den Gül açıklaması

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Dışileri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, "Sayın Başbakan, bir Cumhurbaşkanı adayı atadı. Bu demokrasi açısından çok kötü. Türkiye'yi tek parti yönetimine götürme çabasının adaylıkla dışa vurumu" dedi.

Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) 12. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Ankara Hilton Oteli'nde ITC Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı'nın ev sahipliğinde bir resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyonda basın mensuplarının, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Zeki Sezer, bu adaylıkla bir demokrasi ihlali yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan bir Cumhurbaşkanı adayı atadı. Bu demokrasi açısından çok kötü. Türkiye'yi tek parti yönetimine götürme çabasının adaylıkla dışa vurumu. Bu nedenle tek parti yönetimlerinin demokrasilerde yeri olmadığı düşünülürse, bu konudaki sorunları aşmak üzere muhalefetteki, cumhuriyete duyarlı siyasi partilerin ve tabii sivil toplumun, bundan sonra birlikte hareket etmesi daha da zorunlu hale geldi. Biz DSP olarak hem duyarlılık hem birlik konusunda üzerimize düşeni yapacağız."

BBP GENEL BAŞKANI MUHSİN YAZICIOĞLU

Bakan Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanını halk seçmiş olsaydı hiçbir tartışma olmayacaktı. Ama mevcut anayasamıza göre cumhurbaşkanını seçme yetkisi TBMM'nin. Neticede mecliste çoğunluğu olan bir siyasi parti kendi adayını belirledi. Sürecin demokratik kurallar içerisinde ve herhangi bir gerilime ve gerginliğe meydan vermeden, tamamlanmasını temenni ediyorum."

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi için 367 milletvekilinin TBMM'de bulunmasının gerekliliği konusunda da Yazıcıoğlu, hukukçuların bu konuda farklı yorumlar yaptığını hatırlatarak, "Konunun tartışmalı olarak kalması önümüzdeki süreçte devamlı bir polemik meselesi olarak gündemde bulunacak" diye konuştu. Yazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dört buçuk yıl içinde bu iktidar elindeki imkanları kullanarak (cumhurbaşkanını) halkın seçmesini sağlamış olsaydı, bugün daha tartışmasız, geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayacak istikrarlı bir Cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktı. Ancak TBMM'nin alacağı kararlar hoşumuza gitmese de saygı duymak mecburiyetindeyiz."

DEMİREL'İN IRAK'LA İLGİLİ SÖZLERİ

Bu arada, resepsiyonda Irak konusundaki görüşlerini de basın mensuplarıyla paylaşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel "Irak'taki Türkmen kardeşlerimiz, uzun yıllar boyunca, büyük haksızlıklara muhatap olmuşlardır. Kendi varlıklarını muhafaza için kahramanca mücadele vermişlerdir. Türkmenler hiç kimseye düşman değildirler" diye konuştu.

Irak Türkmen Cephesi'nin, Irak halkları olan kavimlerin barış içinde yaşamasına yardımcı olmayı amaçladığını belirten Demirel, ITC'nin yapıcı ve birleştirici olduğunu söyledi. Türkiye'nin Irak'ta barış istediğinin de altını çizen Demirel, "Bu barış bütün Irak halkları için olmalıdır. Irak'ta Türkmenler, Kürtler, Araplar, Asuriler kardeşçe yaşamalıdırlar. Herkesin Irak'ta güvenlik içinde olmasını istiyoruz" diye konuştu.

ITC TÜRKİYE TEMSİLCİSİ MURATLI

ITC Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı da resepsiyonda yaptığı konuşmada, "Irak Türkmen Cephesi, Irak'ta kardeşlik için vardır. Bölgedeki yangın kısa sürede söndürülmelidir" dedi. Irak'ta bir mezhep çatışması olduğunu belirten Muratlı, Ortadoğu'ya barış gelmesini umduklarını söyledi.

KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

ITC'nin kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında 27 Nisan cuma günü, Türkmen sanatçıların karma resim sergisi, Ankara Ticaret Odası (ATO) Sergi Salonu'nda saat 14.00'da açılacak. Sergi, 28 ve 29 Nisan tarihlerinde de gezilebilecek. Serginin açılışının ardından, ATO Konferans Salonu'nda saat 15.00'da "Irak Türkleri Kültür ve Sanat Değerleri" konulu panel başlayacak. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri 28 Nisan Cumartesi günü düzenlenecek miting ve Anıtkabir'e yürüyüş ile sürecek.

ITC mitingi saat 13.00'da Tandoğan Meydanı'nda başlayacak. Miting sonunda ITC Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı başkanlığındaki bir heyet Anıtkabir'i ziyaret edecek. Etkinlikler Cumartesi akşam Anatolia Gösteri Merkezi'nde 20.00-23.00 saatleri arasında, Türk ve Türkmen sanatçıların katılımıyla düzenlenecek konser ile sona erecek. Halka açık olacak konserde Fatih Kısaparmak'ın yanı sıra çok sayıda sanatçı sahne alacak.
a.a
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 00:17:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?