22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

DSP'de Sezer'e rakip çıktı

DSP 7. Olağan Kurultayı’nda seçimlere tek adaya olarak girmeye hazırlanan Genel Başkan Zeki Sezer’e karşı, İstanbul Bahçelievler örgütünden Metin Baş aday oldu. Metin Baş Genel Başkan adaylığı için hazırladığı dilekçeyi kurultay divanına sundu.

Öte yandan, kurultay çalışmaları sürdürüyor. Kurultayda şu sıralarda delegeler ve üyeler çalışma raporlarına ilişkin konuşmalarını sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Demokratik Sol Parti, (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçim sürecindeki tavrının “hayal kırıklığı” yarattığını söyledi. Sezer, Türkiye'nin “gerilmeye değil, gelişmeye” ihtiyacı olduğunu söyledi. Sezer, “Yarınki Cumhurbaşkanı seçimi ve sonrasında da DSP sağduyuyla, ama ülkenin milletin, laikliğin, Cumhuriyetin gereğine göre hareket edecektir. Ama bu dayatmalar Türkiye'nin hayrına değil” diye konuştu.

DSP 7. Kurultayı Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda başladı. DSP kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in salona girişi büyük coşkuyla karşılanırken, bu sırada Bülent Ecevit'in Rahşan Ecevit için yazdığı “El ele büyüttük sevgiyi” şiirinin çalınması da duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Öte yandan, Atatürk, Sezer ve Türk bayrağının bulunduğu posterlerin yanına Bülent Ecevit'in “Ben de buradayım” yazılı posteri çekilmesi salondaki duygu yoğunluğunu artırdı. Ecevit'in fotoğrafının üzeri ışıkla aydınlatılırken, partililer sık sık “Halkçı Ecevit” sloganı attı. DSP Genel Sekreteri Masum Türker, kurultay için gerekli çoğunlun sağlandığını belirterek, kurultay gündeme geçti. Kurultay, Atatürk, Bülent Ecevit ve şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Yapılan seçimle Divan Başkanlığına Trabzon İl Başkanı Sibel Suiçmez seçildi.

Divan Heyetinin oluşmasının ardından DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, salona girdi. Sezer, bazı parti yöneticileriyle birlikte solana girerken, partililer Sezer'i konfeti yağmuruna tuttu. Partililer, sık sık “Başbakan Sezer” sloganı attılar.

“ZEKİ SEZER: HAYAL KIRIKLIĞI YARATTILAR”

Konuşmasına “sizi çok seviyorum” sözleriyle başlayan Zeki Sezer, “Bu Ecevitsiz ilk kurultayımız, hüzünlüyüz. Ecevitsiz ilk kurultayı gerçekleştirmenin hüznünü yaşıyoruz” dedi.

Ecevit'in, “halkının kendisine taktığı halkçı lakabını hak ettiğini” belirten Sezer, “Ecevit, bugün inanıyorum ki nur içinde yatıyor. Ama halkı onu burada yalnız bırakmıyor. Halkı onun ışığıyla yürümeye kararlı. Rahat uyu Ecevit, biz Meclis'teyiz, senin ışığın senin ilkelerin bize yol göstermeye devam edecek” diye konuştu. Ecevit'lerin, 1980 darbesinden sonra “Türkiye'nin güvencesi olan” DSP'yi kurduğunu ifade eden Sezer, önümüzdeki dönemde Demokratik sol anlayışın iktidar olacağını savundu. “Türkiye'de tek yol demokratik sol” diyen Sezer, şunları kaydetti:

“Demokratik sol Atatürk'ün yolu. Atatürk'ün yolunda Ecevit'in ışığında yeniden iktidara yürüyoruz. Buna hiç kuşkum yok. Çünkü felsefemize güveniyorum, temelimize güveniyorum, ışığımıza güveniyorum, yüreğimize güveniyorum. Çünkü solda yürek var. Demokratik solda yürek var.”

-“ASLANLAR GİBİ ÇALIŞACAĞIZ”-

DSP'nin Meclis'te 13 milletvekili ile temsil edildiğini ifade eden Sezer, “Hemen bir seçim sonra yeniden parlamentodayız. Orada 13 akil adam oturuyor. 13 akil adamla, aslanlar gibi 130 kişilik iş yapacağız parlamentoda. Ben onlara güveniyorum” dedi.

“Önümüzde yerel seçimler var. Türkiye'yi ve Ankara'yı susuz bırakan böyle sanatın içine diye başlayan cümleler kuran bu yerel yöneticilerden Türkiye'yi kurtarmak yine Demokratik sola nasip olacak” diyen Sezer, bugün itibaren yerel yönetim seçimleri için çalışmaya başlayacaklarını söyledi. DSP'li ve AKP'li belediyeleri de karşılaştıran Sezer, Eskişehirli Demokratik sol belediye de karınca gibi çalıştı, susuzluk tehlikesi yokken barajlar yaptı. AKP'nin engellerine karşı. Bu karanlık yönetimler ilelebet kentlerimizin başında kalacağını zannetmesin kimse” diye konuştu.

-"TOP AYAĞIMIZDA"-

Sezer, CHP ile yapılan işbirliğine de değindi. Sezer, “22 temmuz seçimlerinde bu solcular bir araya gelemez, ne yapar ne yaptırırlar propagandasını ters yüz ettiniz. Sizi kutluyorum. Şimdi top ayağımızda. DSP'ye olan ilgi ve sevgi her geçen gün artıyor. İktidar olma sırası partimizdedir. Top ayağımızdadır” dedi. Sadece eleştiren değil, projeler ortaya koyan bir çalışma içerisinde olacaklarını ifade eden Sezer, bu kurultaydan çıkacak sonuçların yol göstereceğini söyledi. DSP'nin “yerli sol” ve solun evrensel değerlerini benimsemiş parti olarak DSP'nin “evrensellikten de ulusallıktan da” vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Sezer, DSP'nin 7. Olağan Kurultay'ında “küllerinden yeniden doğacağını” söyledi.

-CUMHURBAŞKANI ELEŞTİRİSİ-

Yarın ilk tur oylaması yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi için AKP'den “uzlaşı” arayışına gitmelerini beklediklerini anımsatan Sezer, şöyle dedi: “Bekledik ki iktidar partisi, bekledik ki başbakan daha önce söylediği gibi uzlaşı ve diyalog arasın. Meclis başkanlığının seçimde olduğu gibi uzlaşı arasın olmadı. Hayal kırıklığı oldu. Şimdi dayatmayla karşımıza çıkıyorlar. Türkiye'nin gerilmeye değil, gelişmeye ihtiyacı var. Yarınki Cumhurbaşkanı seçimi ve sonrasında da DSP sağduyuyla, ama ülkenin milletin, laikliğin, Cumhuriyetin gereğine göre hareket edecektir. Ama bu dayatmalar Türkiye'nin hayrına değil.

-"YÜREĞİMİZİ İKİYE BÖLDÜRMEYİZ"-

Sezer, Türkiye'nin Türk-Kürt diye ikiye bölünmeye çalışılmasına karşı duracaklarının altını çizerken, “Türk milletini, Türk-Kürt diye ikiye böldürmek, bizim yüreğimizi ikiye böldürmektir, yüreğimizi ikiye böldürmeyiz. Bizim bu zenginliğimiz kültürel ve inançsal zenginliğimiz, ayrılık aracı gibi kullanılmaya çalışılmasın. Karşılarında bizi bulurlar, bu halkı bu milleti bulurlar. Kültürümüzden aldığımız güçle, birbirimize sarılarak geleceği, aydınlık, kalkınmış Türkiye'ye yürümek durumundayız. Kimse bunun önünde duramaz” diye konuştu.

-SOL'A İHTİYAÇ VAR-

Bazı çevrelerin Türkiye'de sağ ve sol ayrımının kalmadığını savunduğunu hatırlatan Sezer, şunları söyledi: “Sol bitti deniliyor. Herhalde solun bitmesinden medet umuyorlar. Bu kadar adaletsizliğin, işsizliğin bu boyutlarda olduğu ülkede, insan hakları konusunda yapılması gereken çok şey olduğu ülkede, özgürlüğümüze ve bağımsızlığımıza kastedenlerin olduğu Türkiye'de sola, demokratik sola daha çok ihtiyaç var. Sol bitmedi, bitmez. Demokratik sola her zamankinden daha ihtiyaç var.”

Sezer, konuşmasını “Yolumuz açık, yolumuz aydınlık, yolumuz Atatürk'ün yolu Ecevit'in ışığı… Bu kurultay hayırlı olsun. Yolumuz, yolunuz açık olsun. Sizi çok seviyorum çok.” Sezer, konuşmasını ardından ayakta alkışlanırken, Mahzuni Şerifi'in “Sarı Saçlım Mavi Gölüm” türküsü eşliğinde kürsüden ayrılarak Rahşan Ecevit'in yanına oturdu.




anka
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2007 Pazar 14:36:27
Güncelleme :19 Ağustos 2007 Pazar 18:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET GENÇTÜRK TURGUTLU/MANİSA IP: 88.251.83.xxx Tarih : 19.08.2007 17:32:32
SEÇİMLERDEN ÖNCE BAR BAR BAĞIRIP MİLLETİ AKP YE KARŞI KIŞKIRT ONDANSONRA AKP DEN UZLAŞI BEKLE SEN KİMSİN Kİ UZLAŞSINLAR HERKES HADDİNİ BİLSİN SİZLER VE SİZİNGİBİLER MENFAATLERİ İÇİN KOLTUK SEVDASI İÇİN YAPMAYACAĞI ŞEYLER YOKTUR ALLAH C.C. AKP Yİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN.