23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

DSP'de 'Vahdettin' çatlağı

Eski başbakan Bülent Ecevit’in, Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin için ‘O bir hain değildir’ demesi, DSP’yi böldü.

Eski başbakan Bülent Ecevit’in sözleriyle başlayan ‘Vahdettin meselesi’ne DSP Lideri Zeki Sezer’de, ‘Tarihçilerin tartışmasında bana göre sakınca yok’ diyerek katıldı. Bu görüş önde gelen bazı DSP’lilerin düşünceleriyle çatıştı.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Bülent Ecevit’in çıkışıyla ortaya çıkan ‘Vahdettin hain mi değil mi?’ tartışmasına ‘O günün koşullarını tarihçilerin tartışmasında bana göre bir sakınca yok’ diyerek katıldı. Sağlıklı düşünen, sağlıklı tartışan toplumlarda tartışmadan çekinmemek gerektiğini söyleyen Sezer konuyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: ‘O konu nedir ne değildir onu zaman gösterecek. Tarihin gerçeklerinin ortaya çıkmasında da bir sakınca görmemek gerekir. Sayın Ecevit kendi görüşünü söylemiştir. Ben Sayın Ecevit’le görüşmedim. Ecevit’in Atatürk’ü yıpratma gibi amacı asla olamaz.’

DSP’li eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ise Atatürk’ün bu konuda net konuştuğunu belirterek ‘O günleri yaşayan Atatürk’ü mü, yoksa ‘vatan haini olmayabilir’ diyen Ecevit’i mi dikkate alacağız. Elbette ki Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine itibar etmemiz gerekir’ dedi.

DSP’li eski Devlet Bakanı, CHP Karaman Milletvekili Fikret Ünlü de ‘Bülent Bey, Atatürk’ün kurduğu partinin genel başkanlığını yapmış bir insan. Öyle sanıyorum ki büyük bir zihin karışıklığı yaşıyor’ diye konuştu.

Ecevit’in görüşlerinin partiyi bağlamayacağını dile getiren DSP’li eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise ‘Atatürk, bu konuları Nutuk’ta ayrıntılı olarak anlatıyor’ dedi.

..
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2005 Cuma 15:45:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?