16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

DSP'den Trakya raporu...

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit ve beraberindeki DSP heyeti, sel felaketinin etkilediği Tekirdağ, Silivri ve Edirne-Uzunköprü’de incelemelerde bulundu. Heyet, sel felaketinin nedenlerine ilişkin bir de rapor hazırladı.

Raporda, Tekirdağ, Silivri ve Edirne-Uzunköprü’de meydana gelen ve çok sayıda maddi hasara neden olan sel felaketinin nedenleri sıralandı. Uzunköprü’de yıllık ortalama metrekareye 900 kg yağış düştüğü belirtilen
raporda, son yağışlarla metrekareye 106 kg yağış düşmesinin ani su baskınına neden olduğu kaydedildi. Uzunköprü’de hastanenin ve bir okul ile birlikte 10 evin oturulamaz olmak üzere toplam 150 evin zarar gördüğü tespiti yapıldı. Raporda, zarar gören evlerin çoğunluğunun gecekondu olduğu kaydedildi.

Raporda sel felaketine neden olan başlıklar şöyle sıralandı:
“-Genelde siyasi kayırmacılık ve rant elde etmeye yönelik imar planı değişikliklerinin yapılması sonucu çarpık bir yapılaşma olduğu tespit edilmiştir.
-İnsana saygının olmadığı bilime ve tekniğe aykırı olarak dere yataklarının doldurularak yol ve imar alanlarına açıldığı gözlenmiştir.
-Belediyelerin alt yapılarının yetersiz yapılması hızlı yağan suları tahliye edememiştir. Dere yataklarına yapılan konutlarda adeta su tutan setlere dönüşmüştür.
-Yeşil alan yapılması gereken yerlerin konut yapımına açıldığı gözlenmiştir.
-Birinci sınıf tarım topraklarının bilime aykırı bir şekilde imara açıldığı ve zemin etüdünde çok katlı bina yapımının tehlike arz edeceği tespit edildiği halde, çok katlı binaların yapıldığı ve belediye tarafından ruhsatlandırıldığı
görülmüştür.
-Su baskınlarının daha ziyade bodrum ve alt katları etkisi altına aldığı konutlarda oturulamaz durumdadır.
-Bodrum ve alt katlarda yaşayan vatandaşlar yoksul insanlar olduğu en fazla zararı gören yoksulların olduğu gözlenmiştir.
-Ekili alanlarında zarar gördüğü milleme sonucu çimlenmemiş olan tohumların toprak yüzüne çıkamayacakları, çimlenenlerin ise hızlı sel akışı kökleyerek götürdüğü tespit edilmiştir. Zarar gören tarlaların tespiti yapılamamaktadır.
-İnsanların eşyaları gibi giysileri ıslanmış kullanılamaz durumda komşu ve akraba dayanışması ile yaşamlarını sürdürmektedir.”

-ACİL ÖNLEM ALINMALI-

Heyet raporunda yaşanan sel felaketinin ardından bölgede alınması gereken önlemleri de sıraladı. Salgın hastalıkların oluşmaması gerekli aşı çalışmalarının bir an önce yapılması gerektiği vurgulanan raporda, diğer
önlemler şöyle sıralandı:
“-Devletimizin eşyaları zarar gören vatandaşlarımızın ivedilikle eşyalarını temin etmeli.
-Evleri kullanılamaz durumda olanların barınma yerleri sağlanmalı.
-Su baskından zarar görenlere maddi yardım yapılmalıdır.
-Ekili alanlarda zarar tespiti yapılıp çiftçilerin zararı karşılanmalıdır.
-İmar ve belediye yasalarında değişiklik yapılarak yanlış yapılaşmaya neden
olan görevlilerin mutlaka cezalandırılmaları gerekir.”

ANKA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 10:16:45
Güncelleme :20 Kasım 2007 Salı 18:17:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?