30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

DTP: Ne yaman çelişki

TRT Kürtçe yayın yaparken, bu konuda belediye başkanlarına açılan davalar tartışma yarattı. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in avukatı "TRT de suç işliyor" dedi, DTP "Bu ne yaman çelişki" diye sordu ..

TRT-6 test yayını ile ezberi bozarak Kürtçe alfabe kullanırken, aynı gerekçeyle Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında dava açılması tartışmalara neden oldu. "Em di bin eyni esmani de ne (biz aynı göğün altındayız) sloganıyla başlayan test yayında, Van (Wan), Eskişehir (Xizir), Diyarbakır (Diyarbekir) olarak yazılırken, Kürt alfabesinde kullanılan şapkalı e ve u harfleri de kullanıldı. TRT yetkilileri, "Kürtçe başka türlü anlatılamaz. Eğer bu harfler kullanılmazsa kelimelerin anlamı değişir" dediler. DTP'li Baydemir'in avukatı ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Kürtçe harfleri kullanan TRT'nin de suç işlediğini söyledi. Erbey, şöyle konuştu: "Baydemir, yeni yıl ve bayram kartlarında w, x, q harflerini kullandı diye dava açıldı. Bugün de (dün) Metropol bülteninde Kürtçe kullandığı için yargılandı. Başbakan da Kürtçe mesaj veriyor. Bu ayırımcılık, 1999-2004'e kadar DTP'li belediyelerin Kürtçe davetiye yazmaları yasak kapsamına girmiyordu. 2005'te TCK'da 1928'de çıkarılan 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabulü ile Tatbiki Hakkında Kanun monte edildi. Kürtçeyi yasaklamanın bir yolu olarak w, x, q çıkarılıyor. Afiş, broşürlerde bu harflerin kullanımı engellendi. Kürtçeyi sadece bu yasa değil, Siyasi Partiler Yasası, birçok yönetmelik engelliyor."

'BİLİNMEYEN DİL'
DTP'li Hasip Kaplan da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Kürtçe konuşmam Meclis tutanaklarına '....' olarak yazıldı. Ben de dahil birçok vekil arkadaşım Kürtçe konuştuğu için hakkında süren davalar var. Yasalar ve RTÜK yönetmeliği değişmedikçe sorun çözülmez. Başbakan'ın bilinmeyen bir dilde "TRT-şeş be her be" demesi de önemli. İnşallah TRT- Şeş şaş ne be (TRT-6 inşallah şaşmaz)" DTP Van milletvekili Fatma Kurtulan ise "Ortada yaman bir çelişki var. Birçoğumuz hakkında Kürtçe konuştuk diye dava açıldı. Kürtçe yayın yapılırken, Kürtçeye yönelik bir baskı var. TBMM'de bilinmeyen dil olarak görülüyor. TRT'nin Kürtçe yayını AK Parti'nin bir açılım politikası değil" dedi. 





Baydemir'e Kürtçe davetiyeden 13 dava açıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, yeni yıl ve bayram tebrik kartlarında X, Q ve W harflerini kullandığı için açılan davaların 13'ünü "Şapka İktisası" ile "Türk Harflerinin Kabulü ile Tatbiki" kanunlarına muhalefet suçları oluşturuyor. Baydemir, 13 davanın 8'inden beraat ederken, 5'i ise halen devam ediyor. Sur ilçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, belediye hizmetlerinde 'Çok Dilli Belediyecilik' kararını alarak, Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe de kullanmıştı. İçişleri Bakanlığı'nın Danıştay Ceza Dairesi'ne başvurması üzerine Demirtaş ve belediye meclis üyeleri görevinden alınmıştı.

Hukukçular: Düzelmeli

Q,W ve X harflerinin TRT'deki Kürtçe yayında kullanılırken, belediye faaliyetlerinde kullanılması durumunda ceza nedeni sayılması hukukçulara göre de özgürlükler lehine giderilmesi gereken bir çelişki. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ersoy, birçok hukukçunun dile getirdiği bu çelişkiyi şu sözlerle özetledi: "Türkiye'de değişen bir süreç var. Yaşanan süreçte Bu tür farklılıklar olabiliyor. Umuyoruz ki belediyelerle ilgili sınırlama da zaman içinde değişecektir."

Sabah
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 17:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?