28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

DTP eşbaşkanları yarın K. Irak'ta

Demokratik Toplum Partisi eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, Sosyalist Enternasyonal Kürt Çalışma Grubu'nun, düzenleyeceği toplantıya katılmak üzere yarın Kuzey Irak'a gidecek.

Sosyalist Enternasyonal Kürt Çalışma Grubu, 29 mayıs pazartesi günü Irak'ın Süleymaniye kentinde bir toplantı düzenleyecek.

Irak'ta Kürt halkının mevcut durumunun değerlendirileceği toplantıya Kürdistan Yurtsever Birliği lideri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin de katılması bekleniyor.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani de toplantıya misafir olarak katılacak.

Türkiye'den DTP eşbaşkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk'ün de toplantıya katılacağı belirtildi.

DTP'liler Kuzey Irak'ta bir dizi temasta bulunacak.

Daha önce gideceklerdi

Demokratik Toplum Partisi, Kuzey Irak'ta yapılacak olan Kürt Parlamentosu'nun 4 mayıstaki açılışına katılmaktan vazgeçmiş, toplantıya gitmeleri beklenen DTP eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, mesaj göndermekle yetinmişti.

Parti yetkilileri, ziyaretin iptaline gerekçe olarak, çalışmalarının yoğun olmasını göstermişlerdi. Aynı dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Kuzey Irak'a yapacağı geziyi iptal etmişti.

Zana, Talabani ve Barzani ile görüşmüştü

Eski DEP millervekili ve DTP'nin kurucularından Leyla Zana geçtiğimiz nisan ayında Kuzey Irak’a bir ziyaret gerçekleştirmişti. Zana temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani ile görüşmüştü.

29 nisanda Talabani ile Süleymaniye'de biraraya gelen Zana, bölgedeki gözlemlerini Talabani’ye anlatırken, “buradaki Kürtler özgürlük ve demokrasi içerisinde yaşıyorlar” demişti.

Zana, Barzani ile de 26 nisanda Selahaddin kasabasında görüşmüştü. Barzani, bu görüşme sırasında PKK'yı kastederek "herkes anladı ki, savaşla ve silahla bir yere varılmıyor" demişti.

Leyla Zana ise, Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonundan duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Kürdistan Demokrat Partisi, Leyla Zana'nın Kuzey Irak ziyaretinin, Zana'nın talebi üzerine gerçekleştiğini açıklamıştı.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 10:38:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?