19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

DTP için formül arıyorlar

AKP'li Yarbay ve Yalçınbayır, baraj yerine vekil sayısını düşürmeyi önerdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik açıklamaları siyasetin en önemli gündem madde haline gelirken, tartışmanın odağına DTP'nin bağımsız adaylarla Meclis'e girmesini önlemeye yönelik "bağımsız milletvekiline baraj" önerisi oturdu.

DTP'nin, bağımsız aday formülüyle Meclis'e 40 milletvekili gönderme planına karşı geliştirilen "baraj" formülüne en sıcak bakan isimlerin başında ise TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu geliyor. Yüzde 3-4 oyu olan bir parti 40- 50 milletvekili çıkartırken, yüzde 9.5 oyu olan bir partinin Meclis'e bile girememesinin haksızlık olduğunu belirten Kuzu, "Amacım DTP'yi parlamento dışında bırakmak değil, haksız kazancı önlemek" dedi. Formülün gerçekleştirilmesi, CHP'nin desteğine bağlı olacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, barajın demokrasiye ters düşeceğini savundu. AKP'limuhalif isimlerin görüşleri ise şöyle: 

Ertuğrul Yalçınbayır (Bursa): Yedek milletvekilliği ve bağımsızlara baraj yanlış olur. Yedek milletvekilliği yerine ara seçim yapılmalı. Doğu ve Güneydoğu'da bazı illerde 5 bin kişinin oyu ile bir milletvekili seçiliyor. Batıda 90-100 bin oy gerekiyor. Bence bu düzeltilmeli. 


Ersönmez Yarbay (Ankara): Yedek milletvekilliği ancak ölüm, istifa halinde olabilir. İhraç edilen milletvekilinin, vekilliğinin düşmesi son derece antidemokratiktir. Bağımsızlara engel de yanlış. Ama milletvekili sayısı ile ilgili düzenleme yapılabilir.

Sabah
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 04:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?