16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

DTP tercihini net yapmalı

Başbakan Tayyip Erdoğan, DTP milletvekillerinin Meclis dışına itilmesine karşı çıkarken, onların da “kesin bir tercihle” karşı karşıya olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Parlamento dışı kalırlarsa onları da dağa gönderirsiniz. Meclis bu kavgaya sokulmamalı. Onlar da tercih yapmalı. Bölücü terör örgütüne 'terör örgütü' diyemiyorsan bizim sizinle hukukumuz olamaz” dedi. Başbakan Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a giderken 'Ana' uçağına davet ettiği gazetecilerin sorularını cevapladı:

ABD MEDYASI TERÖRÜ BÜYÜTMEDİ

“Terörle mücadele eden ülkelerin medyası Türkiye'deki gibi yayın yapmıyor. Terör örgütü propaganda yapmanın gayreti içinde. Bu imkanı bulamayınca kendi içine kapanıyor. Örgüt zaten görsel ve yazılı medya ile internette etkili olmaya çalışıyor. Bir de buna ulusal medya eklenince'terör örgütü propaganda imkanına kavuşuyor. Mücadeleyi beraber yürütmemiz lazım.”

AVRUPA'NIN TAVRI LEHİMİZE

“Türkiye dünyanın gündemine oturdu. Uluslararası desteğin diri tutulması lazım. Gelişmelerin neyi göstereceğini bilemeyiz. Ama ikili ama telefon diplomasisini sürdürmemiz lazım. Barosso'nun Türkiye'ye gelme durumu var. Teröre karşı Olli Rehn'in açıklamaları da iyi. Hava olumlu.”

İSPANYA'DA SİYASET TERÖRÜ KOVDU

“Terörle mücadele kolay birşey değil. İspanya Eta terörünün kökünü kazıyamadı. Siyasi hareketle terör örgütü ters düştü. Sonunda siyasallaşma başlayınca terör örgütü sayıf düştü ve başka sıkıntılar yaşadı.”

DTP TERCİHİNİ NET YAPMALI

DTP silahlı eylem ya da silahsız eylem türü arasında tercihini yapmalı. Demokratik mücadele yolunu seçince silahlı mücadeleyi reddedeceksin. Silahla hem-dem olursan samimi değilsin demek. Adın parti de olsa samimi olamazsın. Hükümet programı görüşülürken Meclis'te söyledim, 'Bu çatı altında terör örgütüne terör örgütü diyemiyorsan -ABD diyor, dünya diyor- bizim sizinle hukukumuz olamaz.”


Baykal konuşuyor biz ise yapıyoruz

(CHP lideri Deniz Baykal'ın Kuzey Irak açılımını değerlendirirken) “Onun söylediklerini biz 5 yıldır yapıyoruz. Güneydoğu'ya kaç defa gittin, kaç milletvekilin var? AK Parti'nin kaç tane Kürt kökenli milletvekili var, kabinede kaç tane Kürt bakan var biliyorsunuz. AK Parti bölgede birinci olduysa sosyolojisini iyi analiz ettiğindendir. Biz de ayrımcılık olmadığı ortada. Bir yazar bana 'Kürtlere nasıl kardeşim' dersin diye soruyor. Tabii derim. Onlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Dindaşımdır, kardeşimdir. Sadece Kürtler değil, Gürcü, Boşnak, Çerkez de kardeşimdir.


301'i AB'den aldık ama yine de değişecek

“Batılı liderlere 'sizin ülkenizde 301 nasıl, bize önerin' dedik. Onların 301'ini aynen aldık, yine muhalefet ettiler. Ayrıca sivil toplum örgütlerinden şu ana kadar 301 için öneri gelmedi. 301'in kaldırılmayacak ama biz yine de değiştireceğiz.”


Eski DEP'lileri hatırlattı

“Parlamento'ya seçimle gelmiş olan milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırarak parlamento dışına atmak doğru olmaz. Suç işlerlerse takip edecek olan ben değilim, yargı var, savcılar var. Demokratik parlamenter sistemde Meclis'i bu kavganın içine sokmamamız gerekir. Sayın Baykal 5 yıldır dokunulmazlıkların kaldırılmasını bize karşı kullanıyor.?”


'İlk hedef' sorusunu dönünce cevaplayacak

Erdoğan, Prag'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada “İlk hedef silahı bıraktırmak” şeklindeki ifadesini açmasını isteyen ve DTP'nin “Elimizi taşın altına koymaya hazırız” ifadesiyle “Demokrasi Zirvesi” yapılması çağrısını nasıl değerlendirdiğini soran bir gazeteciye şu karşılığı verdi: “Sorunuzun cevabını Türkiye'ye döndükten sonra

vereyim, şimdi Çek Cumhuriyetindeyiz, burayla ilgili soru sorarsanız memnun olurum.” Erdoğan, Çek Başbakanı ile yaptığı görüşme ile ilgili olarak da , ortak, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alma fırsatları olduğunu belirterek, "Terör konusundaki değerlendirmelerimizi paylaştık, uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki görüşlerimizin büyük ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle gözlemledik" dedi.


DEP'li vekiller dağa çıkmıştı

DEP'li milletvekillerinin 1994 yılında dokunulmazlıklarının kaldırılması Kürt sorunun çözümüne katkıda bulunmadı. 1991 yılında 13 milletvekiliyle SHP listesinden Meclis'e giren DEP'liler, 1994 yılında dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak, Orhan Doğan ve Sedat Yurttaş cezaevine konulmuştu. Dokunulmazlıkların kaldırılmadan önce yurtdışına kaçan Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar ise terör örgütü PKK'nın içinde aktif rol almaya başlamışlardı. Bu arada AİHM; DEP'lilerin dokunulmazlıkların kaldırılması ve cezalandırılmasından dolayı Türkiye'yi cezalandırmıştı.

Yenişafak
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 06:45:24
Güncelleme :16 Kasım 2007 Cuma 12:28:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?