27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

DTP yolunu belirleyecek

* SİNE-İ MİLLET RAFA KALKTI: Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı ile sadece partinin ılımlı isimlerinden DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’a siyasi yasak getirmesi ve milletvekili sayısının 19’da kalması, “sine-i millet” kararını “şahin” kanadın etkisi ile askıya aldırdı. DTP, 8 milletvekili için siyasi yasak istenmesi nedeniyle grubun 21’den 13’e düşeceği, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras katılsa bile Meclis grubu kurulamayacağı öngörüsünden hareketle, “sine-i millet” açıklaması yapmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin 2 milletvekiline siyasi yasak kararı vermesi ile DTP’nin vekil sayısının sınır rakam olan 19’da kalması, DTP’de hesapları alt üst etti.

* DİYARBAKIR’DA NABIZ YOKLAMASI: DTP milletvekilleri bugünden gününden itibaren TBMM çalışmalarına katılmayacak. Bu aşamada DTP, Diyarbakır’da nabız tutma kararı aldı ve DTK (Demokratik Toplum Kongresi) formülü için düğmeye basıldı. Oluşum önerisi Abdullah Öcalan olan DTK, hafta sonunda Diyarbakır İl Başkanlığı’nda toplandı. DTP milletvekilleri, Diyarbakır merkezli DTK’da doğal delege. DTP milletvekilleri de bugün Diyarbakır’a giderek, DTK toplantısına katılacak, süreci değerlendirecek ve yol haritası belirleyecek. Kongrede, “yeni parti kurulması”, “BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) çatısı altında devam edilmesi”, “Ufuk Uras’ın kurma çalışmalarını sürdürdüğü bölgesel değil, ülkesel nitelikteki sol bir yeni partiye katılma” ile “Uras’ın katılımı ile yeniden Meclis grubu oluşturma” seçeneklerini değerlendirecek. Türk, kalbindeki rahatsızlık nedeniyle bugün doktor kontrolünden geçmesi gerekmesine rağmen, Diyarbakır’daki toplantıya katılacak.

* ÖCALAN’IN MESAJI: Ancak, bu seçeneklerin uygulanmasında Öcalan’ın İmralı’dan yapacağı açıklamanın da etkili olacağının altı çiziliyor. Öcalan’ın Çarşamba günleri avukatları ile olağan görüşmesi gerçekleşiyor. Öcalan’ın, “parlamentoda siyasete devam” mesajı vermesi durumunda, kongrede ele alınacak seçeneklerden biri ile harekete devam edilecek. İlk adım olarak İstanbul Bağımsız milletvekili Ufuk Uras’ın katılımıyla yeni bir grup kurulacak. Ancak bu grubun BDP çatısı altında mı yoksa Uras’ın hazırlığı devam eden yeni partisinde mi olacağı netlik kazanacak.

* GENEL BAŞKAN KİM OLACAK?: Emine Ayna’nın kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle genel başkan olmayacağı ifade ediliyor. Adayları arasında Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş ile Siirt Milletvekili Osman Özçelik’in de adı geçiyor. Uras’ın kuracağı parti ile yola devam edilmesi durumunda ise, Uras’ın genel başkanlığının kabul edileceği ileri sürülüyor.

* İNCE AYAR: DTP Genel Merkezi’nden dün sabah saatlerinde yazılı açıklama yapılarak, DTP’nin “yeni bir parti çatısı altında örgütleneceği” yönündeki haber yalanlandı. DTP yönetimin bu açıklamayı, “Öcalan’dan Çarşamba günü gelecek mesaj öncesinde seçmen tabanında bir beklenti ya da hayal kırıklığı yaratmamak adına” yapıldığı öğrenildi.

Hale GÖNÜLTAŞ/ VATAN
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 10:32:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yilmaz IP: 77.189.213.xxx Tarih : 14.12.2009 13:24:27

Sahte yazarlar neyi esiyorsun,anlasiliyor seninde kaninda onlar gibi iclik vardir.