20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

DTP'de Türk-Ayna savaşı

DTP, gelecek ay yapılması planlanan olağan kurultayda kimin genel başkan olacağını tartışıyor.

Geçen yılki olağanüstü kurultayda partinin başına getirilen Nurettin Demirtaş'ın 'asker kaçağı' suçlamasıyla önce cezaevine konulması, ardından askere alınmasıyla partide liderlik yarışı başladı.

TBMM Grup Başkanı Ahmet Türk'ün genel başkanlığı istemesi, şahinlerin ise buna karşı çıkması, tartışmaları alevlendirdi. Genel Başkan Vekili Emine Ayna'nın başını çektiği şahinler kanadı, yeni liderin Demirtaş gibi TBMM dışından olmasını istiyor. Bu arada Ayna'nın partideki en yetkili isim ilan edilmesi, Türk'ün yanı sıra Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Nuri Yaman, Hasip Kaplan ve Akın Birdal gibi isimlerin tepkisine yol açtı. Türk, partideki çift başlılığın sona ermesi için genel başkanlık koltuğuna da kendisinin oturması gerektiğini düşünüyor.

Türk, yakın çevresine "TBMM'de temsil edilen bir partiysek, sorunları burada çözeceğimize inanıyorsak genel başkanın da grup içinden seçilmesi gerekir. Çift başlılık partiye zarar veriyor." diyor. DTP'de yaşanan gerginlikle ilgili sorulara ise "Bunları bana değil, partinin yöneticilerine sorun." karşılığını veriyor. Türk'ün, TBMM başkan vekilliği görevinden istifa etmeyi düşündüğü de belirtiliyor. Partinin şahinler grubu ise tansiyonu düşürmeye çalışıyor.

Emine Ayna, Türk ve arkadaşlarıyla görüşerek, 'cepheleşme' görüntüsü verilmemesi ricasında bulundu. Kurultay öncesinde genel başkanlık için en ideal adayın tespit edileceğini kaydetti. Ancak Ayna ve arkadaşları, yaşını ve sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Türk'ün genel başkanlık yapamayacağını savunuyor. Bu kararda, Türk'ün geçtiğimiz günlerde yaptığı "PKK, Kürtlere zarar veriyor." şeklindeki açıklamasının da etkili olduğu kaydediliyor

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 04:25:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?