26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

DTP'den 'Dersim' için yasa teklifi

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli'nin adının 'Dersim' olarak değiştirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sunacaklarını açıkladı. Halis, Tunceli halkının bir rüyasını gerçekleştirmek istediğini belirterek, "Bu arzunun yerine getirileceğine inanıyorum" dedi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafetin Halis, Belediye Başkanı Songül Erol Adil ile düzenlediği basın toplantısında, Tunceli'nin adının 'Dersim' olarak değiştirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi suncaklarını açıkladı. Halis, TBMM Başkanlığı'n sunacağı dilekçenin bir örneğini de gazetecilere okudu. TBMM Başkanlığı'na sunulacak kanun teklifine ilişkin dilekçede şu görüşlere yer verildi:

"7 Kasım 1935 tarih ve 6/ 3279 sayılı 'Munzur Vilayeti Teşkilatı ve İdaresi Hakkında Kanun Layihası' görüşmeleri sırasında, Munzur olması istenen ilin adı, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın teklifi üzerine 'Tunceli' olarak kabul görmüştür. Asıl adı 'Dersim' olan il, 25 Aralık 1935 tarih ve 2884 sayılı kanun ile, özel 'Tunceli Kanunu' çıkarılarak 'Tunceli' adı resmileşmiştir. 2884 sayılı kanunun 1947 de yürürlükten kaldırılmıştır.'Tunceli' olarak değiştirilen ilimize yeniden 'Dersim' adının verilmesine ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur"

DTP'li Halis, dilekçedeki gerekçelerini de sıraladıktan sonra, Tunceli halkının bir rüyasını gerçekleştirmek istediğini söyledi. Halis, "Yüzyıllardan beri kendi inanç ve kültür değerleri üzerinde yaşayan Dersim insanı için kutsallık arz eden, bugün hala, oyunlarda, romanlarda, öykülerde, türkülerde ısrarla kullanılan, atalarından miras kalan 'Dersim' adının ilimize yeniden verilmesi, ilimizde ve ilimiz dışında yaşayan Dersim insanının büyük çoğunluğunun rüyası ve arzusudur. Bu arzunun yerine getirileceğine inanıyorum" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 16:14:58
Güncelleme :11 Şubat 2009 Çarşamba 16:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdo IP: 83.187.173.xxx Tarih : 17.02.2009 22:04:50

sayin serafetin bey dersim dersim diyorsun ama Tunceli   halkina biraz kulak acmiyorsu .akp secim yatirimini yaparken siz Tuncelini hayatinda belki hic görmemis edibe hanimi Tunceli de  halkla tanistirma ugrasindaydiniz..hani Tunceli de parti adayi degildiniz  Tunceli  halkinin adayiydiniz .kusura bakma ama sen sadece burcuva partilerin secimlerde onlar adina secime giren milet vekili gibi halka vaat verdin .türkiye genelinde emep, pe karsi bukadar sinsi olmanizi anlayamadik dogrusu .sunu acik söyliyeyim ben yinede oyumu emepin söyledigi adaya verece .