29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

DTP'li 2 vekile sürpriz!

TBMM DTP'li iki vekilin dokunulmazlıkları kaldırılmadan da soruşturmaya devam edilmesi kararı çıktı.

Milletvekili dokunulmazlık dosyaları ile ilgili, TBMM Adalet –Anayasa Karma Komisyonu’nun oluşturduğu Hazırlık Komisyonu, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici’nin dosyalarını Başbakanlığa iade etti.

Komisyonda, DTP’li Tuğluk ile Binici’nin, 22 Temmuz seçimleri öncesinde haklarındaki terör suçlarıyla ilgili yargılama sürecinin devam ettiği ve bu nedenle fezlekelerinin iadesi kararı alındı.

AKP’Li Güldal Akşit’in başkanlığındaki hazırlık komisyonunda, çeşitli partilerden 18 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi kararı çıktı. Ancak DTP’li milletvekilleri Aysel Tuğluk ile İbrahim Binici’nin dokunulmazlık dosyaları, Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki, “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı” amaçlayan, terör suçları kapsamında değerlendirildi. Bu iki milletvekili hakkındaki soruşturmaların, seçim döneminden önce başladığı da belirtilerek, dokunulmazlıkları kaldırılmadan da soruşturmaya devam edilmesi kararı çıktı.

Milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili oluşturulan Hazırlık Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Güldal Akşit ANKA’ya konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

-YARGILAMA SÜRECİ SEÇİMLERDEN ÖNCE BAŞLADI-

“3 Nolu Hazırlık Komisyonu milletvekili dokunulmazlık dosyaları ile ilgili çalışmaları sırasında iki milletvekilinin dosyalarının farklı olduğunu saptadık. Milletvekilleri hakkındaki 18 dokunulmazlık dosyası seçim kanunlarına muhalefet etmekle ilgiliydi. İki dosya ise diğerlerinden farklı olduğu için, bakanlık aracılığıyla Şanlıurfa ve Diyarbakır Savcılıklarına bir yazı gönderdik. İki milletvekilinin yargılanma süreci seçimlerden önce başladığı için, bu dosyaların iade edilmesi gerektiğine karar verdik. İlgili savcılıklarda ‘İşlemin ilgili savcılıkta devam etmesi gerektiğini’ bize bildirdi. Biz de dosyaları Başbakanlık aracılığıyla Diyarbakır ve Şanlıurfa Savcılıklarına gönderdik.”
Tuğluk ile Binici’nin yargılama süreçleri seçim bölgeleri olan Diyarbakır ve Şanlıurfa’da devam edecek.

anka
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 20:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?