22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

DTP'li Başkan'a 'yaratık' nitelemesi

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, etnik kökenleri öne çıkararak ülkeyi Yugoslavya'nın kaderine sürüklemenin hiç kimsenin haddi olmadığını belirtti ve ''DTP İl Başkanı olduğu söylenen yaratığın ifade ettiği şeyler tamamen bu amaca yönelik'' dedi.
Başer, TRT'de katıldığı ''Güncel'' programında, bugün tutuklanan DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu'nun Kerkük ile ilgili sözlerini yorumladı.
Başer, ''Çok talihsiz, haddini aşan bir konuşma olduğu kesin. Bundan amacın ne olduğu net ve belli. Bazı yerlere bazı mesajları verme çabasıdır. Bunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyen, bu ulusun mensubuyum diyen hiç kimsenin kanının, benliğinin, ahlakının, tüm değerlerinin böyle bir konuşmaya imkan vermemesi gerekir" dedi.
"Bugün, bu insanlar, bu ülkeyi bölme hevesi peşinde koşmaya başlamışlardır. Bu hevesle koşan bir silahlı propaganda ve terör örgütünün kuyruğuna takılmışlar" diyen Başer, "Onun ağzıyla, onun topluma verilmesini istediği demeçleri siyasi kisve altında vermeye çalışıyorlar" diye konuştu.
Başer, Bugün benim en yakın arkadaşlarımın, en sevdiğim arkadaşlarımın bir kısmı Kürt kökenli arkadaşlarım. Kim bizi ayırabilir ki, böyle et tırnak haline gelmiş insanları. Nasıl böyle bir şeyi hayal ederler'' ifadesini kullandı.
''DTP İl Başkanı olduğu söylenen yaratığın ifade ettiği şeyler tamamen bu amaca yönelik'' diye konuşan Başer, bu amacın, toplumda iç kargaşa çıkması, insanlar birbirlerine düşman haline gelmesi ve etnik kökenlerin önce çıkarılması olduğunu belirtti.
Kurtuluş Savaşı'nın beraber, omuz omuza yapıldığını hatırlatan Başer, etnik kökenleri öne çıkararak, ülkeyi Yugoslavya'ya benzer hale sokmanın kimsenin haddi olmadığını söyledi.
Türkiye'nin kritik günlerden geçtiğini belirten Başer, halkı kışkırtmalara uymamaya davet etti.

PKK'ya fiili malzeme desteği ve MGK

Kuzey Irak'taki yönetimin unsurları tarafından terör örgütüne fiili olarak malzeme desteği sağlandığının bilgileri dahilinde olduğunu ifade eden Başer, ''Sayın Genelkurmay Başkanımızın söylediği hususlar tamamen gerçeğin ifadesi'' diye konuştu.
''Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerine ilişkin görüntülü kanıtların bugünkü MGK toplantısında sunulacağına ilişkin bazı haberler var. Siz bu görüntüleri izlediniz mi?'' sorusu üzerine de Başer, ''Bilgim var, izledim. Ama onu açıklama yetkisi bende değil, Genelkurmay Başkanlığı'nın. Ancak, bu banttaki görüntüler Sayın Genelkurmay Başkanı'nın ifadelerini tam olarak destekleyen görüntülerdir'' dedi.
Başer, ''Bu destek Kuzey Irak'taki aşiret liderlerinin oluşturduğu gruplardan mı geliyor?'' sorusunu yanıtlarken de, ''Gayet tabii, Kuzey Irak'ta yönetim bizim elimizde diyorlar, buranın mutlak söz sahibi biziz diyorlar. Hatta, Bağdat yönetiminden bir çok konuda bağımsız davranışlar sergilemeye çalışıyorlar. Orada olan biten bu tür olaylardan, hem siyasi hem de askeri bakımdan sorumlusu onlardır'' diye konuştu.

Üçlü mekanizma

Başer, terörle mücadelede kurulan üçlü mekanizma ile sorunların "akşamdan sabaha" çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi.
"PKK terörüyle mücadelenin bütün boyutları bu mekanizma tarafından halledilecek diye de bir şey yok" diyen Başer, "Bizim, baktığımız işbirliği alanları sadece ABD ve Irak ile beraber çözümleyebileceğimiz işbirliği alanları. Onun dışında Türkiye'nin kendi yapacağı işler var, içindeki terörle mücadelesi var. Buna yurtdışından başka kimseyi karıştırmamız mümkün değil zaten. Bu Türkiye'nin kendi kararı" dedi.

Sınırötesi operasyon

Türkiye'nin sınırötesi operasyon yapma hakkının uluslararası bir hak olduğunu söyleyen Başer, "Dolayısıyla Türkiye bu hakkını dilediği zamanda ve yerde dilediği biçimde kullanır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ben hala bu konuda ülkeme yararlı olmaya devam ettiğimi düşünüyorum, böyle değerlendiriyorum" ifadesini kullandı
Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2007 Cuma 18:42:45
Güncelleme :23 Şubat 2007 Cuma 18:50:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?