16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

DTP'li vekil Meclis'i karıştırdı!

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ''Bu Meclisi tercih etmemiz...'' sözü, milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2008 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan DTP'li Kaplan, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, barış ve güvenlik ortamının yatırımlara etkisine değindi.

Devlet Planlama Teşkilatını 2013'e kadarki planlamasında Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için için özel bir kalkınma planı olmadığını belirten Kaplan, 60. Hükümetin programında ''GAP'' kelimesinin yer almadığını söyledi.

GAP kapsamında yaptırılan Urfa'dan Silopi'ye giden sulama kanalının durdurularak, ödeneğin başka yerlere aktarıldığını ileri süren Kaplan, ''Mardin, Batman, Şırnak daha GAP'tan bereketini görmemiş. Bu gidişle 'torunlarımız görecek mi?' diye kaygılarımız var'' dedi.

Köylerinden zorla göç edenlerin rehabilitasyon görevinin GAP İdaresine verildiğini belirten Kaplan, ''Bölgesel kalkınma planınız yok. İyi niyetinizden şüphem yok ama AB müzakere sürecinin ilerleme raporunda da bölgesel dengesizliğin giderilmesi var. Sürdürülebilir bir sosyoekonomik programa ihtiyaç olduğu unutulmamalı'' diye konuştu.

BU MECLİSİ TERCİH ETMEMİZ...

DTP'li Kaplan, sorunların bir bütün olarak ortaya konulup, çözümün o doğrultuda giderilmesi gerektiğini belirterek, Hükümetin Kürt sorunuyla ilgili olumlu çalışmalarını önemsediklerini söyledi. AK Parti'li milletvekillerinin ''terör sorununu'' hatırlatması üzerine Kaplan, ''(terör sorunu) o da dahil hükümetin bu konudaki olumlu çalışmalarını önemsiyoruz. İnşallah hep beraber 23. Dönem Parlamentosu olarak bu barışın altına imza atacağız'' dedi.

Kendisinin Parlamentoda bulunmasını ''büyük bir şans'' olarak değerlendiren Kaplan, ''Herkesin bunu değerlendirmesi gerekir. Azcık birbirimize tahammül edersek, bu Meclisi tercih etmemiz, Şırnak halkının beni seçmesi, 10 saat burada oturup tartışmamız, konuşabilmemiz... Evet bu Meclis ağlama duvarı değil. Biz sorun çözmeye geldik'' diye konuştu.

AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, ''Biraz da doğruları söylesen...'' diyerek Kaplan'ın sözünü kesti. Bunun üzerine bazı AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri Kaplan'a ''(Burayı tercih ettik) demeniz yanlış'' diyerek tepki gösterdiler.
Bunun üzerine DTP'li Kaplan, ''Halkımız ve biz burayı tercih etmekle, önümüze başka bir tercih koymadık'' dedi.

Komisyondaki diğer milletvekillerinin ''Alternatifi yoktur. Meclisten başka alternatif yok'' diyerek tepki göstermesi üzerine Kaplan, ''Deve kuşu gibi başımızı kuma gömerek bir şey göremeyiz'' karşılığını verdi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''TBMM'den başka tercih yok. Başka meclis de mi var?'' dedi. DTP'li Kaplan, konuyu değiştirerek, özel kalkınma planlarının mutlak suretle geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, DTP'li Kaplan'ın amacını aşan açıklamaları olduğunu ifade ederek, ''Vekillerin hepsi TBMM için birer şanstır. Meclisin alternatifi olamaz. Demokratik sistem içinde herkes halktan destek alarak gelir. Bunun dışında bir alternatif, kimsenin aklından geçmez'' diye konuştu.

AA-İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 18:43:37
Güncelleme :21 Kasım 2007 Çarşamba 07:32:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rıfat66 IP: 88.241.247.xxx Tarih : 20.11.2007 20:02:07

sayın abdulkadir akgülü tebrik ediyorum.ülkücü hareketin içinde olduğu zamanlarda ki günlerini hatırladı heralde.