30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

DTP'liler kimlik kontrolüne kızdı

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve İl Başkanı Salih Altun, Gercüş İlçesi'ne giderken yol kontrolü yapan jandarmanın kendilerini aramasına sert tepki gösterdi. Milletvekili Yıldız, uygulamayı diktatörlüğe benzetirken, Kalkan uygulamanın Afganistan'da bile yapılmadığını savunarak, askerlerin flamalı araçlara selam vermesini istedi. DTP İl Başkanı Altun ise, Jandarmanın uygulamasını `zorbalık' olarak değerlendirdi.

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ile il Başkanı Salih Altun, Gercüş İlçesi'nde açlık grevi sürdüren partilileri ziyarete giderken, yol kontrolü yapan jandarma ekiplerinin kendilerine kimlik sorup üzerlerini aramalarına sert tepki gösterdi. Batman'da basın toplantısı düzenleyen Yıldız, Kalkan ve Altun, ağır ithamlarda bulundu. Uygulamayı hukuk dışı gördüğünü söyleyen milletvekili Yıldız, şöyle konuştu:

"Biz sadece Batman milletvekili değiliz. Yasalara göre T.C. vatandaşı olan herkesin vekiliyiz. AB uyum komisyonu üyesiyim. Ayrıca, bizi kontrol eden ve kimliğimi isteyen askerlerin tayini-terfisini sağlayan, Milli Savunma Komisyonu temsilcisiyim. İki ay önce Kozluk Gümüşörgü Karakolu'nda yine kimlik ve araç kontrolü Jandarmalar tarafından yapıldı. Tartışma çıkmasın diye sessiz kaldık. Biz Gercüş'e giderken, belirli unvanları olanlarla gittik. Şimdi bana bağlı olması gereken kolluk, yani Jandarma hepimizin sıfatını bilmesine rağmen, araçlarımızı durdurdu, kontrol edilmek istendi. Hukuk dışı uygulamalara tabi tutulduk. Vayi beyle görüştük, hemen müdahale edeceğini söyledi. Siz valiye söyleseniz de, sizleri 5- 10 dakika bekleteceğiz imajını verdiler. Yoksa vali beyin ilgililere ulaştığını biliyoruz. Amaç burada `devlet biziz, ne siz, ne de vali' demek."

"UYGULAMA DİKTATÖRLÜKTÜR"

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanlara da ilginç sorular yöneltip, şöyle dedi:

"Sayın Vali ve İçişleri Bakanı'na, `Jandarma size bağlı mı, hukuk içinde mi faaliyet gösteriyor? Yoksa özerk ve keyfi kurumu mu temsil ediyor'. Sayın savcı ve hakimlere, `arama kararınız matbu şekilde çoğaltılabilir cinsten mi? Tarihi kim belirliyor? Yoksa bu tarihi jandarma mı atıyor?' Sayın savcı, hakim ve İçişleri Bakanlığı'na `arama kararları sadece DTP'li il, ilçe ve milletvekilleri için mi çıkarılıyor? Tüm yurttaşların aranması için mi?' Sayın Başbakan ise bizlere yapılan baskılarla mı, belediyeleri alacak. Bu uygulamalar diktatörlükten öteye değildir. Benim yereldeki muhatabım validir. Eğer sayın vali alttaki güvenlik kolluklarına söz geçiremiyorsa, bundan böyle resmi veya gayri resmi hiçbir davetlerine katılmayacağız."

`GÜVENLİK KUVVETLERİ BİZE SELAM VERSİN'

Batman'ın DTP'li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da, konvoydaki flamalı aracı jandarmanın aramasına bir anlam veremediğini ve uygulamayı kınadığını söyledi. Güvenlik kuvvetlerinin flamalı araçlara selam vermesi gerektiğini ileri süren Kalkan, "Gercüş ilçe girişinde jandarma tarafından konvoyumuz durduruldu. Flamalı ve resmi aracımı aramak istediler. Böyle bir uygulama ve hukuk dışılık Afganistan'da bile yok. İl valisinin konumu neyse, bir il belediye başkanın da aynısıdır. Belediye Başkanı'na yapılan bu uygulama halkımıza saygısızlıktır. Onurumuzu zedeleyen hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Ben de bu uygulamalara maruz kaldığım müddetçe, resmi ve diğer davetlere katılmayacağım" diye konuştu.

DTP Batman İl Başkanı Salih Altun ise, "Türkiye Tarihinde bir ilk yaşandı. Birkaç Jandarma yola çıkmış. Belediye başkanımızın flamalı aracını ve milletvekilimin kimliğini sordular. Bunlar bir güvenlik görevlilerden çok, zorbaların tavrına benzeyen bir tavır sergilediler" dedi.

vatan
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2008 Cuma 19:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
levent karabela IP: 85.110.35.xxx Tarih : 25.01.2008 20:30:25

Vah vah yazık olmuş, sizin ne olduğunuz belli nereye gittiğinizde adınız astarınız belli.bu devleti bölmeye kalkan sizler şimdi de DEVLETDEN medet bekliyorsunuz, etiket yapmanın zamanı değil sizin etiketiniz zaten meydanda,az bile yapmışlar cezaevindeki mahkumların hangi suçtan hüküm giydiklerini 5 yaşında çocuğa sorsanız cevabını hemen verir.az kaldı bu beladan milletce kurtulacağız.sadece hafızalarımızda kötü bir geçmiş olarak kalacak.