19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

DTP'lilerin ifadeleri Eylül'e kaldı

"Sürekli gezideler bulamadık"

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderen TBMM Başkanlığı "İfadeye çağırdığınız milletvekilleri, sürekli seyahatte oldukları için kendilerine ulaşılamadı" dedi.

1994’de DEP’li milletvekillerinin, TBMM önünde gözaltına alınması sahnelerinin yeniden yaşanmaması için ifade krizinde ara formül arandı. Krizi aşmak için DTP ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca TBMM Başkanlığı, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir yazı gönderdi. Dün mahkemeye ulaşan yazıda, "İfadeye çağırdığınız milletvekilleri, sürekli seyahatte oldukları için kendilerine ulaşılamadı. Ancak tebligatlar sekreteryalarına teslim edilmiştir" denildi.

DTP milletvekillerinin ifadeleri Eylül'e kaldı

TBMM'nin işlemlerin tamamlanması halinde bilgi verileceğini belirtmesi üzerine mahkeme DTP milletvekilleri Türk, Demirtaş ve Ayna'nın ifadelerinin alınması için 29 Eylül gününü belirledi

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) milletvekili seçilmeden önce haklarındaki iddialarla ilgili dava açılan milletvekilleriyle ilgili kriz TBMM Başkanlığı'nın mahkemeye verdiği yazıyla Eylül sonuna ertelendi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, erteleme ile ilgili "Bu hukuksuzluğun ortağı olmamak için ifade vermeyeceğiz" açıklaması yaptı. Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, dünkü duruşmasına Ahmet Türk, Genel Bakan Yardımcısı Emine Ayna ve TBMM Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş ile vekilleri katılmadı. TBMM Başkanlığı, mahkemeye gönderdiği yazıda, "Milletvekillerinin sekreterine ifadeye çağrıldıklarına dair yazının gönderildiği, ancak milletvekillerinin sık sık Ankara dışında bulunmaları nedeniyle kendisine ulaştırılamadığı" hatırlatıldı. TBMM'nin mahkemeye gönderdiği ve gerginliği asıl yumuşatan cümle ise "Gerekli işlemler tamamlandığında mahkemenize bilgi verilecek" şeklinde oldu. TBMM'nin bu yazısı üzerine mahkeme duruşmayı 29 Eylül 2009 tarihine ertelediğini açıkladı. Aynı kararın bugün (Çarşamba) duruşması olan Aysel Tuğluk için de gerçekleşebileceği belirtildi. Ahmet Türk de partisinin grup toplantısında günlerdir, "DTP'liler ifade vermeye gidecek mi? 1994'teki görüntüler yeniden yaşanacak mı?'' tartışmalarının yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Aslında siyasi bir karar söz konusudur. Yerel mahkemeler, isnat edilen suçlamaları dokunulmazlık kapsamında görmüştür. Yargıtay, Adalet Bakanlığı'nın istemi doğrultusunda, hukuku zorlayarak yargılanmamız yönünde bir karar vermiştir." Meclis Başkanı'yla yaptıkları görüşmede uyarılarda bulunduklarını belirten Ahmet Türk şöyle devam etti: "Dokunulmazlıklarımızın tespitiyle ilgili olarak mahkemelere yazı gönderilmesini önerdik. Ama maalesef bu konuda bir gelişme olmadı ve kriz bugün patladı. Bu krizin ve hukuksuzluğun ortağı olmamak için de ifade vermeyeceğiz."

TOPTAN: İYİ NİYET GEREKİR
TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'lilerin ifade vermeyecekleri açıklamasına ilişkin "İyi niyetle olaya yaklaşılması halinde çözüm bulunabilir. Sadece bir taraftan gelişmeler beklememek lazım. Herkesin olumlu yaklaşması lazım. Buna DTP'li arkadaşlar da dahil" diye konuştu.

 

Hürriyet-Sabah
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 09:49:34
Güncelleme :27 Mayıs 2009 Çarşamba 16:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.253.76.xxx Tarih : 28.05.2009 23:13:32

eylül ayı tehlikeli bir aydır bence hemen versinler nasıl olsa bu hükümetin o ifadeler içinde bir açılımı vardır zaten bir yanda eli uzunlar  bir yanda teröristler danışırlar orta yolu bulurlar