22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

DTP'ye kapatma davası geliyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin kapatılması için önümüzdeki ay Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Başsavcılığın kapatma davası dosyasındaki gerekçelerin ilk sırasını,ı milletvekillerinin PKK’ya yönelik yaklaşımı oluşturuyor. Başsavcılık, milletvekillerinin bu demeçleri ile terörü destekledikleri iddiasıyla partinin kapatılmasını talep ederken, “PKK’ya terörist demeyiz” açıklamasını yapan milletvekillerinin de vekilliklerinin düşmesini talep edecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Birimi, DTP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin faaliyetleri ile ilgili inceleme sürdürüyordu. DTP’nin faaliyetleri hakkında ek bilgi de alındı. DTP milletvekillerinin basına yansıyan konuşmalarını da inceleyen Başsavcılık, partinin kuruluş sırasındaki faaliyetlerini de dosyalamıştı.


BAŞVURU YIL SONUNA KADAR
Başsavcılığın en geç Aralık ayında DTP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağı belirtiliyor. DTP ise 8 Kasım’da 2’nci Olağan Genel Kurulu’nu yapacak. Kongrede yapılacak konuşmalar da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelenecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kapatma davası dosyasında milletvekillerinin PKK hakkındaki açıklamaları ilk sırada yer aldı. DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da bir panelde yaptığı konuşmada, “Biz PKK’ya terörist dersek sizleşiriz” ifadesini kullanmıştı. Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise Roj TV’de katıldığı bir programda PKK’ya terörist demeleri için kendilerine baskı yapıldığını savunarak, “Bizden PKK’yı terörist ilan etmemizi istiyorlar. Biz kendimize küfretmeyiz, halkımıza hakaret edemeyiz.” demişti. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de PKK’ya terörist deyin çağrısına Meclis’te yaptığı konuşmasında “Kimse bizden kardeşlerimizi terörist ilan etmemizi beklemesin. Hiçbir Kürt bunu demez” cevabını vermişti Grup Başkanı Ahmet Türk ise Genelkurmay tarafından 30 Ağustos resepsiyonuna çağrılmamaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı’nı “bölücülükle” suçlayan açıklamalarda bulunmuştu.


MİLLETVEKİLLERİNİN DAVALARI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, milletvekili seçilmelerine rağmen haklarında açılan soruşturmaları devam eden Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata ve Sebahat Tuncel’in yargılamalarını da inceleyecek. Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata, İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2004 yılında Öcalan’ın yargılanmasıyla ilgili yaptıkları açıklamalarla “yasa dışı örgüt propagandası yapmak” suçundan yargılanıyor. İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise “yasa dışı örgüt üyesi olmak” suçundan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Başsavcılık, DTP’li Genel Başkan vekilleri ile il başkanları ve belediye başkanlarının faaliyetlerini de inceliyor.


KAPATILMASINI İSTEYECEK
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu faaliyetleri nedeniyle partinin PKK’ya yardım ve destek sağlayarak, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiilerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle kapatılmasını talep edecek. Başsavcılık, açıklama ve faaliyetleri ile partinin kapatılmasına neden olan milletvekillerinin de vekilliklerinin düşmesini talep edecek.


DEHAP DAVASI DEVAM EDİYOR
HADEP de Anayasa Mahkemesi tarafından 2003 yılında PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle kapatılmıştı. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, HADEP’in kapatıldığı gün yedek parti konumunda olan DEHAP’ın da kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Kapatma davası devam ederken DEHAP kendini feshetmiş ve yerine DTP kurulmuştu. DEHAP hakkında açılan kapatma davası, kendisini feshetmesine rağmen Anayasa Mahkemesi’nde sürüyor.


YEDEK PARTİ NE OLACAK?
DTP’nin kuruluş sürecinde de Özgür Toplum Partisi de kurulmuştu. Yedek parti konumundaki ÖTP, kağıt üzerinde halen varlığını koruyor. Olası kapatma sürecinde, DTP’liler partilerinden istifa ederek, daha önce de yaptıkları gibi yeni bir partiye katılabilecekler. Bu durumda faaliyetleri ile partinin kapatılmasına neden olduğu iddia edilen kişiler hakkındaki dava yine de devam edecek.

Gazeteport/Sibel Hürtaş
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 01:01:49
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 10:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa balta IP: 81.215.145.xxx Tarih : 1.11.2007 01:27:09

pkk teröristlerine kardeşim diyen milletvekillerinin bu mecliste ne işi var