27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

DTP'ye ne mesaj verdi?

GÜL'DEN TÜRK'E
"TÜM TÜRKİYE'NİN PARTİSİSİNİZ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüşmesinde, demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunların otomatik olarak sorun olmaktan çıkacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesin bir dille dışlamak lazım'' dedi.

Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde 1 saat görüştüğü Ahmet Türk'e, demokrasi ve terör konusunda önemli mesajlar verdi.

Sorunların çözümünün demokrasiyle mümkün olduğunun altını çizen Gül, şunları söyledi:

''Türkiye'de demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunlar otomatik olarak sorun olmaktan çıkar. Hep beraber buna odaklanmamız lazım. Ancak terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesinlikle dışlamak lazım.

Siz belli bölgenin değil, Türkiye'nin partisisiniz ve Türkiye milletvekilisiniz. TBMM'de sadece bir soruna odaklanmak yerine ülkenin bütün sorunlarıyla ilgilenmeli ve çözümüne katkıda bulunmalısınız. Diyalog zemini oluşturulmasını karşıdan beklemek yerine siz de yaratmalısınız.''

Türk: çözüm için inisiyatif alın Gül: terörü dışlamak lazım
 

Gülle Köşk'te görüşen DTP lideri Türk, Başbakan'ın görüşme taleplerini yanıtsız bırakmasından yakındı. Gül ise 'Diyalog zemini oluşturulması-nı karşıdan beklemek yerine siz de yaratmalısınız' dedi

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk’te görüştüğü DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e “Terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesinlikle dışlamak lazım” mesajı verdi. Türk’se Gül’e “Kürt sorununun silahla çözülmeyeceğini düşünüyoruz. Sorun diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözülür. PKK’nın ilan ettiği ateşkes, çözüm için fırsat yaratıyor. Siz de bu konuda Cumhurbaşkanı olarak inisiyatif alabilirsiniz” dedi.
Muhalefet liderleriyle Köşk’te ayrı ayrı görüşen Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ardından dün de Türk’ü kabul etti. Gül, Türk ile yaklaşık bir saat görüştü. Görüşmenin ardından, Köşk çıkışında gazetecilere açıklama yapan Türk, Anayasa değişikliği, terörle mücadele, dış politika ve Mardin’deki silahlı saldırı konularını ele aldıklarını söyledi. Türk, Anayasa değişikliği konusunda sorunların demokratik yollardan çözümüne ilişkin düşüncelerini aktardığını ifade ederek, “Yaşadığımız acılar ve sürecin daha demokratik, barışçı sürece evrilmesine ilişkin düşüncelerimi söyledim” dedi.
Mardin’deki silahlı saldırıyı da etraflıca görüştüklerini belirten Türk, “Tamamen vahşet. Bir aileyi tamamen ortadan kaldırmaya yöneliktir. Burada farklı nedenler de var. Köye sahip olma, araziye sahip olma, birlikte yaşamaktan sıkıntı duyulan noktalarda o aileyi tamamen bertaraf etmeye yönelik canice, vahşice bir mantığın ifadesi olarak değerlendirmek lazım” dedi.
Türk, Gül’e Kürt sorunu konusundaysa şu mesajı verdi: “Kürt sorununun şiddet ve silahla çözülmeyeciğini düşünüyoruz. Sorun diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözülür. PKK’nın ilan ettiği ateşkes, çözüm için fırsat yaratıyor. Siz de bu konuda Cumhurbaşkanı olarak inisiyatif alabilirsiniz.”
Türk’ün Gül’e, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın görüşme taleplerini yanıtsız bırakmasından da yakındı.
Köşk kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Gül sorunların çözümünün demokrasiyle mümkün olduğunun altını çizdi ve Türk’e şunları söyledi: “Türkiye’de demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunlar otomatik olarak sorun olmaktan çıkar. Hep beraber buna odaklanmamız lazım. Ancak terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesinlikle dışlamak lazım. Siz belli bölgenin değil, Türkiye’nin partisisiniz ve Türkiye milletvekilisiniz. TBMM’de sadece bir soruna odaklanmak yerine ülkenin bütün sorunlarıyla ilgilenmeli ve çözümüne katkıda bulunmalısınız. Diyalog zemini oluşturulmasını karşıdan beklemek yerine siz de yaratmalısınız.”

 

 


 

AA-Radikal
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 13:23:16
Güncelleme :8 Mayıs 2009 Cuma 16:58:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?