15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Duble maaşa 2 ret

22 Temmuz'da görev süresi dolmasına rağmen, ayın 15'inde üç aylık maaşlarını almaları tepki çeken milletvekillerinden sadece ikisi bu maaşı almayacağını açıkladı

Milletvekillerinin görev süreleri 22 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimle sona erecek. Ancak maaşları her ayın 15'inde verildiği için, bir haftalık çalışmalarının karşılığı olarak üç aylık maaşlarını peşin alacaklar. Bu duruma sadece AKP'li Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ile Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan'dan itiraz geldi.

Maaş almamak için 20 Mayıs'ta TBMM'ye başvurduğunu söyleyen Eskiyapan, "Bunun çok abartılmasını istemiyorum. Bazıları 'onun fabrikası var' diyor. Allah'a bin şükür, ben kendine göre imkânları olan bir milletvekiliyim. Hak etmediğim parayı almamak için böyle bir şey yaptım. Ama maaşa ihtiyacı olanlar da olabilir" dedi. "22 Temmuz'da yeniden seçilenler duble maaş alacakmış, yasa böyleymiş. Bu nasıl iş, böyle şey olur mu?" diye soran Eskiyapan, maaşı almak isteyenleri şöyle eleştirdi:

"Bazı arkadaşlar 'ben gece çalıştım' diyor, sen işçi misin kardeşim? 'Bir sene müddetle çalıştım gece yarılarına kadar' diyor. Çalışmadığın gün de var, ne yapalım? Bazıları 'senin fabrikan var, ama niye böyle yapıyorsun' diyebilirler, onun cevabını da ben veririm." TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Yasa'da değişiklik yapılması için verdiği yasa teklifi iki dönemdir görüşülmeyen AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Milletvekilinin, seçim kararı alındığında çalıştığı gün kadar maaş almasını önerdim. Mehmet Ali Şahin'e de, Cemil Çiçek'e de söyledim bunu. Şahin'in konuyu Başbakan Erdoğan'a aktardığını umut ediyorum. Ama hükümet bunun arkasında durmadı. Ben bir yıl önceden söyledim seçim 22 Temmuz'da yapılır diye. 'Niye diye soranlara, 15'inde maaşlar ödenecek yanıtını vermiştim."

Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri Derneği Genel Koordinatörü Mustafa Durna da "Bu bir etik sorundur. Ancak Meclis'in Etik Yasası bile yok. Bu konunun bir tartışma değeri yok. Esas sorun milletvekili maaşlarının artış oranıydı. Maalesef ne iktidar ne de muhalefet artışa karşı çıkmadı. Sadece cumhurbaşkanı, artışın devlet memurlarına yapılandan fazla olamayacağını söyledi" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2007 Pazar 11:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail aslan IP: 88.226.150.xxx Tarih : 10.06.2007 16:20:37
Hani bizim vekiller hizmet etmek için vardı. hizmet etmek istiyen haketmediği parayı almaz. sizler koltuk sevdalıları.