20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Dünya değişti, Kürtler de değişti

Berlin Eyalet Parlamentosu'nda düzenlenen sempozyumda konuşan DTP Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye'de Kürtler'in varlığının hala inkar edildiği iddiasında bulundu. Tuncel, terör sorununun, 'Dağdaki silahı bıraksın ve yok olsun' şeklinde çözülemeyeceğini söyledi.

DTP Milletvekili Tuncel, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Türk-Kürt Sorunu sempozyumunda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de karamsar bir tablo var ama umutluyum. Umudumuzu yitirdiğimiz an, mücadele gücümüzü de yitiririz. Dünya, Ortadoğu ve Türkiye değişti ama Kürtler de değişti.

Kürtler, eski Kürtler değil. Türkiye'deki Kürt sorunu son 30 yıllık sorun değil. Cumhuriyet tarihi ile başlayan bir sorun. Son 30 yılda derinleşerek bir savaş hali yaşandı. On binlerce insan yaşamını yitirdi. On binlercesi zorunlu göçe maruz kaldı. İşte burada, diasporada yaşamak zorunda olan insanlar var. Cezaevinde yaşayanlar var. Bunlar bir gerçeklik. Ama bugün, çözüm ertelenemez bir noktaya geldi. Çözüm, 'Dağdaki silahı bıraksın ve yok olsun', şeklinde olmaz. Sorunun artık bir kimlik sorunu olduğunu, 'kart kurt'tan öte olduğunu bugün bütün dünya biliyor. Kürt sorunu, sadece Türkiye'nin değil. İşte Almanya'nın ve bütün dünyanın sorunu. Dünyada en çok tartışılan konulardan biri. Tabii ki bu değişim, dönüşüme Türkiye de uymak ve yeni bir yaklaşım belirlemek zorunda" dedi.

Barış, demokrasi ve özgürlük söylemlerinin herkes tarafından dile getirildiğini ifade eden Tuncel, bu kavramları kullanan cepheye bakılması gerektiğinin altını çizdi.

"Türkiye'de AK Parti, özellikle farklı kimlik ve kültürlerin kendisini ifade etmesi gerektiğini vurgulayan, bu konuda özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD'yi de reformlar yaptığına ikna eden bir parti" diyen Tuncel, Türkiye'de demokratik haklar açısından pek bir değişim olmadığını iddia etti.

Tuncel, "İnsan hakları konusunda işkenceye sıfır tolerans dendi. Halen işkence var. Türkiye'de sokak ortasında insanlar öldürülüyor. İzmir'de yaşanan olay bunun bir örneği. Terör mücadelesinin alanı genişletildi. Polise daha fazla yetki verildi. Kürt sorunu meselesinde ne değişti? AK Parti orduyla anlaştı. Ben, AK Parti'nin orduyla birlikte hareket ettiğini düşünüyorum. Kürtler'i imha ve inkar siyaseti değişti mi? Söylemler değişti, ama işin özü değişmedi. İnkar ve imha siyaseti devam ediyor. Kürtler'i bir halk olarak görmeme ve Kürtler'e kimlik ve kültürel haklarını vermeme mantığı değişmedi. Nedir değişen? Değişen, hangi yöntemle bastırırız mantığı. 90'lı yıllarda işkence daha kabaydı. Şimdi daha farklı yapılıyor. AK Parti Hükümeti'nin Kürt sorununu inkarcı çözümden ya da imha konseptinden vazgeçtiğini kimse savunamaz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2008 Cumartesi 01:34:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?