22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Dünya Türkiye'yi izliyor

22 Temmuz seçimleri dünyanın özellikle de Avrupa'nın yakın takibinde. Yüzlerce gazeteci Türkiye'ye akın etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin müstakbel konukları sadece Türkiye'nin değil pek çok dünya başkentinin de merceği altında. Hal böyle olunca Türkiye kelimenin tam anlamıyla yabancı gazetecilerin akınına uğradı.

CNN International ekibinden Dış Haberler Masası Editörü Talia Kayalı, 22 Temmuz seçimini öncekilerden farklı gördükleri için Türkiye'de olduklarını söyledi.

Kayalı “Türkiye'nin istikbali için önemli bir seçim olacak. Değişik sonuçlar elde edilebilir. Onun için geldik'' dedi.

5 kişilik CNN International ekibi 2 hafta boyunca İstanbul'da kalarak seçim öncesi ve sonrası gelişmeleri takip edecek, Atlanta üzerinden Türkiye'deki gelişmeleri dünyaya duyuracak.

Fransa'nın yeni haber kanalı France 24, bir yıldır Türkiye'de yaşayan Assia Shihab'la seçimleri izliyor. Shihab seçim atmosferinden oldukça etkilenmiş.

Shihab “Çok ilginç, çok etkileyici. Çünkü bence kimse seçimlerden sonra ne olacağını bilmiyor... Pek çok olasılık var. Tabii ki AKP Meclis’te olacak ama eskiden farklı ne olacak? MHP'nin gücü ne olacak? Bağımsızların ittifakı? Bunlar ilginç olacak... Bir gazeteci olarak benim hayatımdaki en etkileyici olaylardan biri'' dedi.

200'den fazla yabancı gazeteci başvurdu

Almanya'nın yüksek tirajlı ve sol eğilimli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung muhabiri Kai Stritmatter'e göre de pazartesi sabahı Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak.

Stritmatter “Umarım değişmeyecek tek şey, Türkiye'nin demokratikleşmesi olur. Umarım seçim sonuçları daha demokratik ve Avrupalı bir Türkiye doğurur'' diye konuştu.

Yabancı gazeteciler için Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Ankara Hilton Oteli’nde bir basın merkezi kuruyor.
Müdürlüğe şu ana kadar 200'den fazla yabancı gazeteci başvurdu. Bunlardan 56'sı İngiliz, 20'si Amerikalı ve 15'i de ispanyol. Geri kalan gazetecilerin çoğunluğunu Avrupalılar oluşturuyor.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2007 Cuma 12:50:24
Güncelleme :20 Temmuz 2007 Cuma 12:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?