22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

DYP ve ANAP birleşiyor

Milliyet köşe yazarı  Taha Akyol, sağda DYP-Anavatan birleşmesini yazdı... Sol'da 'Hikmet Ağabey' formülü Cumhurbaşkanı seçiminden sonra... 

Sağda birleşme

EVET, nihayet birleşme noktasına geldiler. En baştan bunu olumlu bulduğumu belirteyim. 

Cumartesi günü yapılan "Cumhuriyet mitingi" muazzam kalabalığıyla ve 'zinde' ruhuyla göstermiştir ki vatandaşların büyük bir kesimi cumhuriyetin tehlikede olduğuna inanıyor, mücadeleye de hazır. 

Vatandaşların başka bir büyük kesimi de, "demokrasi mitingi" yaparak büyük kalabalıkları toplayabilir; böyle bir şey elbette bu aşamada çok yanlış olur, kutuplaşmayı artırır. 

Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'da birbirlerine karşı büyük mitinglerin yapılması mümkün ve çok tehlikelidir! Marifet ve sorumluluk karşıt mitingler yapabilecek büyük kitleleri militanlaştırmak değil, aksine, birlikte yaşamayı mümkün kılacak ortak değerleri, soğukkanlı tutumları geliştirmektir. 

Bu açıdan, CHP'nin gerçek bir çağdaş sosyal demokrat partiye dönüşmesi, AKP'nin de daha merkeze gelmesi lazımdır. 

Üçüncü bir imkân daha var: Çatışabilir iki blok arasında gerilimi değil uyumu sağlayacak 'üçüncü' bir seçeneğin oluşması... DYP-ANAP birleşmesi bunu sağlayabilir.

Birleşik Demokrat Parti 

ANAP kurmayları hazırladıkları birleşme projesini DYP'ye gönderdiler. Projenin temel unsurları şöyle:

DYP süratle olağanüstü kongreye gidecek, adını "Birleşik Demokrat Parti" olarak değiştirecek. Menderes'i çağrıştıran bu isim iki tarafça da benimsendi. DYP'nin adı BDP olacak ama hükmi şahsiyeti değişmeyeceği için, Hazine yardımı alabilecek. 

DYP'nin oy oranı yüksek olduğu için, Mehmet Ağar'ın genel başkanlığı devam edecek. Olağanüstü kongrede BDP'nin yönetimi DYP ve ANAP'tan isimlerle oluşturulacak. Böylece 'tepede' kaynaşma gerçekleşecek.. Peki iller, ilçeler düzeyinde? O uzun iş, şimdi değil, seçimlerden sonra. 

Seçimlerde her iki parti güçlü olduğu ilde önceliği almak üzere, adaylar 'bir senden, bir benden' usulüyle tespit edilecek. Bu formülde zorluklar çıkabilir ama iki tarafta da birleşme iradesi güçlü olduğu için, zorlukları aşabilirler; aşmalılar da. 

Birleşme ortak bir bildiriyle açıklanacak, ayrıca 'ortak hükümet programı' hazırlanacak. Bildiride ve hükümet programında milli irade, sivil demokrasi, piyasa ekonomisi gibi değerler vurgulanacak; Menderes ve Özal'a atıfta bulunulacak.
DYP inceliyor, prensipte evet diyor, detayda müzakereler olabilir.

Oy tabanı? 

Siyasi birleşmelerde aritmetik geçerli değildir. DYP'nin yaklaşık yüzde 10'u ile ANAP'ın yüzde 5'i toplam yüzde 15'i bulmayabilir! CHP-SHP birleşmesi oy kaybı bile getirmişti! 

Ama sinerji ve 'siyasi kimlik' yaratabilirlerse oylarını artırmaları bile mümkündür. Basit bir seçim ittifakı ya da katılım değil, Menderes-Özal çizgisinde yeni bir terkip ortaya koyabilirlerse taban kazanabilirler. 

Nasıl bir taban? 

CHP'nin oylarının artacağını, AKP'nin oylarının azalacağını sanmıyorum. Ama Türkiye'de bir kitle var ki sivil özgürlükler, demokrasi, piyasa ekonomisi ve dışa açılma gibi politikalara önem veriyorlar; devletçi gözüken CHP'ye gidemiyorlar. Ama bu politikaları benimseyen AKP'yi de fazla muhafazakâr buluyorlar. 

BDP mevcut oy tabanına bu kitleyi ekleyebilirse gerilimleri gideren, demokrasiyi güçlendiren etkin bir siyasi aktör olabilir; olmalıdır da.

Sol'da 'Hikmet Ağabey' formülü Cumhurbaşkanı seçiminden sonra 

Birleşme, ittifak gibi arayışlardan sonuç alamayan sol siyaset ve oluşumlar, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin’in başkanlığında yeni bir parti kurmak için "Hikmet Ağabey" formülünü gündeme getirdi. Hikmet Çetin, temkinli yaklaştığı yeni parti için tavrını cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra netleştirecek. 

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in, DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ismi etrafında solda birleşme formülünün ardından, şimdi adı cumhurbaşkanlığı adaylığı için de geçen Hikmet Çetin’i gündeme alarak “Hikmet Ağabeyö formülü tartışılıyor. 

CHP’li muhalif milletvekilleriyle uzun süre Türkiye’nin dört yanını gezen ancak siyasi parti kurmayacağını açıklayan Sarıgül’ün bu kararının ardından, gözler Hikmet Çetin’e yöneldi. Çetin’in, Afganistan sonrası "kendisine vakit ayıracağını" ifade ederek, herhangi bir çalışmanın içinde yer almayacağını söylemesine karşın "10 Aralık Platformu" başta olmak üzere çeşitli kesimlerle görüşmelerini sürdürüyor. Çetin’in görüştüğü isimler arasında sağdan da önemli siyasetçiler bulunuyor. Yakın zamana kadar başta 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere, eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Celal Doğan, eski bakanlardan Mehmet Moğultay, Fehmi Işıklar ve Onur Kumbaracıbaşı ile bir araya gelen Hikmet Çetin’in, yakın çevresine, "yeni bir parti kurulacağını ancak cumhurbaşkanlığı seçiminin beklenilmesi" gerektiği yönünde görüş bildirdiği ifade ediliyor.

30 NİSAN DÖNEMEÇ 

Çalışmalarını büyük bir gizlilik içinde yürüten Çetin’in, yeni oluşum ve yeni siyaset konusunda 30 Nisan’da bir değerlendirme yapması bekleniyor. Sarıgül ise, parti kurmaktan vazgeçerken, Çetin’e destek olacağını açıkladı. 

Öte yandan il kongrelerini yapan DSP’de ise kurmaylar, SHP ve 10 Aralık Platformu ile görüşmeleri sürdürüyor. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in dile getirdiği, işbirliği çağrısının nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Taha Akyol/milliyet
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 13:03:06
Güncelleme :17 Nisan 2007 Salı 13:03:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 81.213.223.xxx Tarih : 19.04.2007 21:58:16
ADI ERKAN MUMCU. PARTİSİNİN BARAJI AŞAMAYACAĞINI ANLAYINCA AKP'DEN ADAY OLDU. SEÇİLDİ. VEKİL OLDU. BAKAN OLDU. AKP İLE DOKU UYUŞMAZLIĞIMIZ VAR DİYE İSTİFA ETTİ. ANAP'A BAŞKAN OLDU. VAY TÜRKİYEM VAY. ŞİMDİ MECLİSE GİDİP 367'Yİ TAMAMLAMAK İÇİN KENDİSİ VE YANDAŞI BİR KAÇ KİŞİNİN VEKİLLİĞİNİ GARANTİLEMEK PEŞİNDE. DYP BİRLEŞME ÇANALARI DA SİYASİ BİR TEMELE DAYANMIYOR. ÖZÜNDE HER İKİ PARTİ DE AYNI ÇİZGİDELER. BİRLEŞSELERDİ BU İŞ ÇOKTAN OLMUŞTU. MEHMET AĞARIN SIRTINDA MECLİSE GİRDİKTEN SONRA TEKRAR DOKU UYUŞMAZLIĞI YAŞAYACAKTIR. AĞARIN ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR. 19 NISAN 2007